Connect with us

ACTUALITATE

Soborul Maicii Domnului, sărbătorit a doua zi de Crăciun. Obiceiuri și tradiții

Publicat

Pe 26 decembrie, în a doua zi de Crăciun, creștinii sărbătoresc Soborul Maicii Domnului. Ziua este  încărcată de tradiții și obiceiuri, pe care credincioșii ar trebui să le respecte, mai ales dacă vor să aibă noroc în anul care vine.

Pe 26 decembrie, nașii trebuie să își viziteze finii. Cei care uită de finii lor, nu vor avea parte de tot ce își doresc.

Ce nu trebuie să faci de Soborul Maicii Domnului

Conform datinilor creștine, de Soborul Maicii Domnului, atât rudele îndepărtate, cât și cele prin alianță se adună împreună și petrec momente frumoase și liniștite. În această zi sunt interzise cu desăvârșire înjurăturile, bârfele, uneltirile și alte astfel de lucruri pe care avem uneori tendința să le facem, cu sau fără voia noastră.

Conform tradiției, oamenii care muncesc în a doua zi de Cărciun nu vor mai avea nicio zi liberă pentru tot restul anului, iar gospodinele trebuie să evite spălatul rufelor, întrucât datina străveche spune că apa va fi folosită pentru vindecarea rănilor. În plus, în casele unde sunt fete de măritat nu se toarce și nu se coase, pentru ca acestea să nu rămână singure tot restul vieții.

Fetele și flăcăii de la sate dansează, pentru a avea parte de sănătate în anul care vine

În zonele rurale, fetele și flăcăii au obiceiul să danseze pe 26 decembrie, în semn de bucurie și recunoștință față de tinerețea pe care o trăiesc. Se spune că persoanele care dansează de Soborul Maicii Domnului vor fi aprige și sănătoase pentru tot anul viitor.

În unele zone ale țării se merge „cu colacul” la naşi. Conform tradiției, acesta constă în şapte pâini, două sticle cu ţuică, trei sticle de vin, un cocoş, trei pui sau alte orătănii (fazani, prepelițe), o coastă de porc şi şapte coţi de trandafiri (cârnaţi) sau alte mărunţişuri.

De îndată ce ajunge la casa naşului, finul sărută mâna naşei, se îmbrăţişează de trei ori cu naşul şi spune „De la noi puţin, de la Dumnezeu mult!„.

Pe vremuri, în această zi se adoptau copiii orfani, rămaşi după războaie şi molime

Obiceiul se mai păstrează și acum, pentru că prin unele locuri se mai adoptă copii sărmani. Cel mai adesea, însă, animăluțele rămase fără stăpân au parte de un loc unde să fie iubite și îngrijite, cu smerenie și bucurie, cum ne îndeamnă Sfânta Scriptură.

„Cine a cunoscut, cine a auzit că Dumnezeu S-a sălășluit necircumscris în pântece, Cel pe care cerurile nu l-au cuprins, iar pântecele nu L-a îngrădit, ci din Fecioara S-a născut nu doar simplu Dumnezeu, nici doar simplu om.

Cel ce astăzi S-a născut, poarta care odinioară era a păcatului a arătat o ușă a mântuirii. Căci acolo unde șarpele a vărsat veninul prin neascultare, acolo Cuvântul, prin ascultare, intrând în altar, S-a întrupat.

Acolo unde s-a ivit cel dintâi ucenic al păcatului, Cain, acolo izbăvitorul neamului omenesc, Hristos, fără de sămânță a odrăslit, fără a se rușina iubitorul de oameni de durerile nașterii din femeie”, spunea Sfântul Ierarh Proclu, într-una din predicile sale.

Citește Romania24.ro pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Botoșani: Peste 40 de amenzi aplicate în cadrul unei acțiuni organizată pentru prevenirea indisciplinei pietonilor și bicicliștilor

Publicat

pietoni.jpg

Publicitate

Duminică, polițiștii din cadrul Biroului Rutier au acționat pentru prevenirea și combaterea accidentelor rutiere care au drept cauze generatoare indisciplina pietonilor sau a bicicliștilor, din municipiul Botoșani.

Activitățile au fost desfășurate în intervalul orar 15:00-19:00, pe artere rutiere, atât din municipiul Botoșani, cât și din zonele rurale aflate în competența Biroului Rutier, pentru reducerea riscului rutier și impunerea unui climat…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

FOTO: Sfânta Liturghie în cadrul Cercului Pastoral-Misionar „Sfântul Ioan Iacob” în biserica Parohiei „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Horodiștea

Publicat

foto: sfânta liturghie în cadrul cercului pastoral misionar „sfântul ioan iacob”

Publicitate

Într-o atmosferă de rugăciune, comuniune și profundă trăire duhovnicească, biserica Parohiei „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Horodiștea a devenit astăzi locul în care inimile și gândurile preoților și credincioșilor s-au unit în jurul luminii credinței. A fost o zi aparte, marcată de întâlnirea Cercului Pastoral-Misionar „Sfântul Ioan Iacob”, care a adus împreună slujitori ai altarului și suflete dornice de întărire…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Senatorul PSD Doina Federovici cere ambulanțe noi pentru Botoșani

Publicat

senatorul psd doina federovici cere ambulanțe noi pentru botoșani

Publicitate

Atunci când sănătatea este în joc, fiecare minut contează. Pentru cei aflați în situații critice, ambulanțele poate face diferența. Din acest motiv, starea tehnică a ambulanțelor și prezența lor în timp util pe teren este o chestiune de siguranță publică și de respect față de viața botoșănenilor.

În acest context, senatorul PSD Doina Federovici a adresat, de la tribuna Senatului, o întrebare oficială șefului Departamentului pentru…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Localitatea săracă din județul Botoșani care poate deveni pion principal în reconstrucția Ucrainei

Publicat

localitatea săracă din județul botoșani care poate deveni pion principal

Publicitate

Darabani, cel mai nordic oraș din România, ar putea deveni port terestru și un punct cheie în reconstrucția Ucrainei de după război. Autoritățile locale fac demersuri, inclusiv în relația cu Ucraina, pentru deschiderea unui nou punct vamal cu țara vecină, dar și realizarea unui hub economic la graniță, scrie ADEVĂRUL

Discuțiile privind reconstrucția Ucrainei includ și viitorul zonelor de frontieră care au șansa de a se transforma în…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe