Connect with us

INTERNAȚIONAL

Sute de oameni intoxicați cu vin de cocos, în Filipine: 11 persoane au murit, iar 300 au fost spitalizate

Publicat

Sute de oameni din Filipine s-au intoxicat, în ultimele zile, după ce au băut vin de cocos. Potrivit autorităților, cel puţin 11 persoane au murit şi peste 300 au fost spitalizate, printre victime aflându-se şi persoane care participau la o petrecere de Crăciun.

Cazurile de intoxicaţie au apărut în Laguna şi Quezon, două provincii situate la sud de Manila, iar toate persoanele intoxicate au consumat lambanog, o băutură populară în aceste regiuni, consumată pe scară largă în timpul sărbătorilor şi la petreceri.

Multe persoane au fost spitalizate la îndemnul primarului Vener Munoz din localitatea Rizal, Laguna, unde s-au înregistrat decesele, de joi până duminică.

Starea a doi dintre pacienţii aflaţi în condiţie critică s-a îmbunătăţit, a precizat edilul pentru postul local de radio. Vinul din nucă de cocos consumat de persoanele intoxicate fusese fabricat în localitatea administrată de acesta, a mai adăugat primarul.

Analize de sânge şi mostre din resturi de lambanog vor fi prelevate şi duse la laborator luni, a precizat Ministerul Sănătăţii.

„Cu toţii aveau o istorie de consum de lambanog”, a mai precizat ministerul, referindu-se la persoanele intoxicate.

„O parte din băutură a fost cumpărată pentru a fi consumată în timpul liber şi la petreceri, iar o altă parte a fost donată de oficiali locali în timpul petrecerii de Crăciun”.

Producţia şi vânzările nereglementate de lambanog sunt un fapt comun în Filipine, unde băutura este fabricată frecvent în mod ilegal, folosind aditivi periculoşi.

Administraţia pentru Alimente şi Medicamente (FDA) din Filipine a avertizat anterior despre pericolele şi utilizarea interzisă a metanolului ca aditiv în băuturile fabricate artizanal.

Cu un an în urmă, angajaţi FDA şi forţe de ordine au fost mobilizate pentru a localiza şi a confisca lambanog neînregistrat, ce era vândut în mod direct publicului, vânzătorii riscând să fie puşi sub acuzare.

Anul trecut, 21 de persoane şi-au pierdut viaţa după ce au consumat lambanog, potrivit relatărilor din presă. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Grecia vrea să aducă 40.000 de angajaţi din şase ţări

Publicat

Potrivit declarațiilor premierului Kyriakos Mitsotakis, Grecia se află în faza finală a unui acord cu India privind migrația, având ca scop aducerea în țară a unor lucrători calificați și necalificați care să lucreze în sectoarele agriculturii, construcțiilor și turismului.

„Credem că în curând vom putea semna un acord de mobilitate privind migraţia, care va permite majorarea numărului de muncitori indieni care vor veni în Grecia într-un mod organizat”, a declarat oficialul la un forum de afaceri intitulat: „Explorarea colaborării economice dintre Grecia şi India: Perspective viitoare”.

Acordul urmează să fie semnat în martie şi apoi supus spre ratificare Parlamentului.

În cazul angajaţilor necalificaţi, aceştia vor putea sta în Grecia o perioadă de până la cinci ani, dar după 18 luni sunt obligaţi să meargă în India pentru şase luni, înainte de a reveni în Grecia.

Angajaţii cu înaltă calificare, numeroşi în India, care este un hub global tehnologic, vor avea permis de rezidenţă pentru trei ani consecutivi.

Acordul face parte dintr-un plan mai amplu al Guvernului care include înţelegeri cu un număr total de şase ţări: Armenia, Georgia şi Republica Moldova (Europa) şi India, Filipine şi Vietnam (Asia).

Obiectivul este de a atrage aproximativ 40.000 de angajaţi pentru a acoperi necesarul de forţă de muncă al ţării.

Aceste acorduri reprezintă al doilea pas în cadrul eforturilor autorităţilor de la Atena de a rezolva problema masivă a deficitului de forţă de muncă.

Primul pas a fost reprezentat de o lege adoptată în perioada Crăciunului şi care vizează angajarea în mod legal a acelor migranţi care muncesc deja în Grecia. Guvernul vrea apoi să îmbunătăţească procedurile administrative astfel încât permisele şi reînnoirea permiselor de rezidenţă să fie emise mai rapid. Agerpres

Citește mai departe

ACTUALITATE

Produse agricole ucrainene, deversate din nou pe calea ferată în Polonia

Publicat

steag polonia bun sursa pixabay
sursa foto: pixabay.com fotografie cu caracter ilustrativ

Conform informațiilor furnizate de poliția locală vineri, persoane necunoscute au revarsat din nou cereale ucrainene pe calea ferată, de această dată pe teritoriul polonez de la frontiera cu Ucraina, conform rapoartelor AFP și Reuters.

‘Către ora 08.30 am fost informaţi că a fost deversat grâu din două vagoane ale unui tren oprit pe o linie auxiliară, în satul Okopy Kolonia, lângă Dorohusk’, a indicat Ewa Czyz, purtătoare de cuvânt a poliţiei din Chelm, precizând că la faţa locului au fost trimişi doi agenţi.

Potrivit ministrului ucrainean Oleksandr Kubrakov, ‘persoane necunoscute au aruncat seminţe de rapiţă din trei vagoane cerealiere. Încărcătura tranzita prin Polonia cu destinaţia Hamburg, în Germania’.

‘Nu pot decât să constat că infracţiuni nepedepsite continuă să se repete.

Infractorii trebuie găsiţi şi pedepsiţi imediat pentru ca alţii să nu fie tentaţi să reînceapă’, a scris Kubrakov pe Facebook.

Fermierii polonezi şi-au intensificat protestele în această săptămână

Între timp, media poloneze au arătat imagini cu fermieri blocând o şosea care duce spre aeroportul Pyrzowice din sudul Poloniei.

Fermierii polonezi şi-au intensificat protestele în această săptămână, blocând aproape întreg traficul cu Ucraina.

Ei au deversat deja grâu ucrainean pe şosele şi căi ferate, gesturi care au provocat reacţii aprinse la Kiev, dar şi la Varşovia.

Joi, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că i-a spus telefonic preşedintelui Consiliului European, Charles Michel, că blocarea frontierei de către agricultorii polonezi este ‘absolut inacceptabilă’.

În ce-l priveşte, premierul polonez Donald Tusk a anunţat că va înscrie punctele de trecere cu Ucraina pe lista de ‘infrastructuri critice’ pentru a se evita perturbările ce pot afecta transporturile de ajutoare militare şi umanitare. Agerpres

Citește mai departe

ACTUALITATE

Mai multe oraşe australiene sunt ameninţate de incendii masive de vegetaţie

Publicat

hunedoara: creştere „alarmantă” a incendiilor de vegetaţie uscată
fotografie cu caracter ilustrativ

Potrivit informațiilor furnizate de Reuters, vineri au fost emise noi ordine de evacuare pentru zeci de localități rurale din Australia. Aproximativ 1.000 de pompieri sunt angajați în continuare în lupta împotriva unui incendiu de vegetație în statul Victoria, care a cauzat distrugerea proprietăților, pierderea de vieți animale și amenință să se extindă către orașele din acea regiune.

Peste 2.000 de persoane au părăsit joi mai multe localităţi din vestul statului Victoria, după ce au fost emise ordine de evacuare de urgenţă, prin care rezidenţii au fost îndemnaţi să plece din zonă când încă mai puteau să facă acest lucru în siguranţă şi să se îndrepte spre est, către centrul regional din apropiere, Ballarat, situat la 95 km vest de Melbourne.

Pompierii, sprijiniţi de peste 50 de aeronave, încercau vineri să limiteze acel incendiu masiv. Aproximativ 11.000 de hectare (110 km2) au fost devastate de flăcări, au declarat autorităţile australiene.

„Din păcate, primim rapoarte despre pierderi materiale care încep să ne parvină”, a declarat premierul statului Victoria, Jacinta Allan, în timpul unei conferinţe de presă.

„Având în vedere natura activă a incendiului şi terenul dificil din zonă, va fi nevoie de ceva timp pentru a evalua amploarea totală a pagubelor”, a adăugat ea.

Cel puţin două şcoli au fost închise

Cel puţin două şcoli au fost închise, iar elevii din patru unităţi de învăţământ au fost mutaţi în alte şcoli, în timp ce aproximativ 5.000 de proprietăţi au rămas fără curent electric în statul Victoria.

Vânturile mai puternice decât se aşteptau meteorologii au făcut ca incendiile să se propage mai repede şi mai aproape de oraşe, în timp ce echipele de urgenţă i-au îndemnat pe localnici să se adăpostească în case dacă nu pot să plece din zonele afectate.

Un front de aer rece provenit din largul coastei de sud a Australiei s-a mutat peste noapte în regiunile din estul ţării, care se luptă cu incendiile de vegetaţie, ducând la scăderea temperaturilor, însă vânturile puternice au continuat să alimenteze incendiile.

„Din nefericire, acele vânturi nu au scăzut în intensitate acolo unde am crezut noi că se va întâmpla acest lucru şi asta a făcut ca focul să accelereze acolo unde a făcut-o”, a declarat Jason Heffernan, directorul departamentului de pompieri din statul Victoria.

Echipele de urgenţă vor începe să întocmească bilanţul pagubelor începând de vineri, deşi primele rapoarte indică deja pierderi semnificative de şoproane şi animale, deoarece incendiul se extinde pe suprafeţe ocupate de mai multe ferme, a declarat Jason Heffernan. A fost confirmată distrugerea unei case. Agerpres

Citește mai departe

ACTUALITATE

Franţa şi Polonia cer UE să monitorizeze mai atent producţia de cereale a Ucrainei

Publicat

cereale
fotografie cu caracter ilustrativ

Franța este aproape să obțină acordul Uniunii Europene pentru o supraveghere mai riguroasă a producției de cereale din Ucraina, într-un moment în care blocul comunitar intenționează să prelungească suspendarea taxelor de import pentru produsele ucrainene cu încă un an, conform informațiilor transmise de Bloomberg.

La reuniunea de miercuri a ambasadorilor statelor membre, Franţa ar fi cerut Executivului comunitar să publice în mod regulat informaţii cu privire la importurile de produse din Ucraina care sunt sensibile pentru statele membre, au dezvăluit surse din apropierea acestui dosar.

La rândul său, Polonia, care a spus că ar prefera ca propunerea Franţei să se aplice la un număr mai mare de produse, a avertizat că sprijinul fără precedent oferit Kievului riscă să îi radicalizeze pe fermierii europeni, au adăugat sursele care au dorit să îşi păstreze anonimatul.

Într-un moment în care ţările membre cer o mai bună gestionare a importurilor de produse alimentare din Ucraina, Comisia Europeană vrea să prelungească, pentru încă un an, scutirea de la plata taxelor şi cotelor pentru importurile de produse ucrainene.

Însă intrările de produse ucrainene constituie un subiect delicat pentru ţara vecină Polonia, unde fermierii au blocat punctele de trecere a frontierei, ceea ce a forţat Guvernul de la Varşovia să ceară ajutorul Bruxelles-ului pentru a calma tensiunile.

Fermierii polonezi au cerut închiderea graniţelor

Deşi cerealele ucrainene sunt autorizate doar să tranziteze prin Polonia în drum spre porturile de la Marea Baltică sau alte părţi din Europa, fermierii polonezi au cerut închiderea graniţelor şi pentru alte produse alimentare ucrainene, inclusiv zahăr şi fructe congelate.

Fermierii polonezi susţin că multe din importurile de alimente sunt de calitate inferioară sau expediate ilegal.

Sursele citate de Bloomberg susţin că Executivul comunitar a salutat propunerea Franţei de a monitoriza mai atent cerealele din Ucraina şi a confirmat că nu există planuri referitoare la prelungirea scutirii de taxe acordată Ucrainei, dincolo de 2025.

În schimb, UE are de gând să negocieze cu Ucraina un acord reciproc de liberalizare a comerţului într-un moment în care UE analizează cererea Ucrainei de a deveni ţară membră.

Miniştrii europeni ai Agriculturii urmează să se întâlnească luni la Bruxelles pentru a discuta modalităţile prin care să răspundă la actuala criză din sectorul agricol. Agerpres

Citește mai departe