Connect with us

POLITICA

TIMIŞ: Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, Marilen Pirtea, acuză guvernarea de „hărţuire fiscală”

Publicat

Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, liberalul Marilen Pirtea, atrage atenţia asupra faptului că PSD amăgeşte administraţiile locale atunci când le promite o bugetare de 30%, întrucât cifrele proiecţiei bugetare pe anul 2019 prefigurează o scădere a procentului alocat primăriilor la 22%.

„Cei doi actori vizibili ai hărţuirii fiscale pe care PSD o aplică românilor, domnii Teodorovici şi Vâlcov, pun în aceste zile presiune asupra decidenţilor din administraţiile locale, vehiculând un ipotetic procent maximal de 30% care ar urma să fie alocat pentru bugetele locale, raportat la bugetul general consolidat. Dar, odată publicat proiectul de buget pentru 2019, devine cât se poate de clar faptul că PSD caută să ducă cu vorba primarii, promiţându-le un procent de 30%, în timp ce propunerea bugetului pe 2019 prevede o proiecţie a veniturilor totale de 341 miliarde de lei, care coboară abrupt procentul bugetului pentru primării la 22%. Administraţia locală, motorul dezvoltării României, ajunge în pericolul iminent de a fi gripat de cifrele de pe masa PSD”, a afirmat Marilen Pirtea într-un comunicat transmis, vineri, AGERPRES.

Deputatul a susţinut că, după recentele discuţiile între ministrul Eugen Teodorovici şi primarii marilor oraşe din România, a devenit tot mai clar că reprezentanţii guvernului PSD+ALDE nu sunt îngrijoraţi de soarta bugetelor locale, care se micşorează continuu, ci sunt vigilenţi doar la jocul de imagine pe care PSD îl exersează permanent.

„Ca să pară binevoitori prin alocarea de bani către bugetele locale, politicienii guvernului PSD au propus iniţial un procent mai mic de 30% din bugetul general consolidat pentru a fi acordat către primării, iar apoi, după amplificarea protestelor publice venite din ţară, au anunţat că acceptă procentul de 30%, cu intenţia de a demonstra public cât de generoşi sunt faţă de administraţiile locale. Acum, la publicarea cifrelor din proiectul de buget pe 2019, tot ce au promis înainte guvernanţii PSD+ALDE s-a transformat în fake news”, a mai spus Marilen Pirtea.

Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor a subliniat că, săptămâna viitoare, PNL va aduce în dezbatere cea mai importantă decizie a începutului de sesiune parlamentară, proiectul bugetului pentru anul 2019, iar dacă PSD+ALDE îşi vor menţine poziţia de „superioritate gratuită” şi vor limita procentul alocat administraţiilor locale la acest nivel incredibil de mic, de 22% din bugetul general consolidat, PNL va recurge la mobilizarea tuturor edililor locali, pe care îi va solicita să aducă argumente fără echivoc, „pentru a arăta falimentul fiscal spre care sunt împinse primăriile prin jocul super-centralist al Guvernului”.

Dacă nici acele argumente nu vor fi destul de convingătoare pentru ca arcul guvernamental din Parlament să cedeze şi să adopte un minim de 33% din buget pentru primării, atunci PNL va aduce în dezbaterea publică „subiectul lipsei banilor de la bugetele locale în toate comunităţile ale căror primării se văd aruncate în pauperitate publică, acolo unde sunt blocate investiţiile pentru dezvoltare”.

„Le vom spune oamenilor din comunităţile locale cum centralizează Guvernul din ce în ce mai mulţi bani din bugetul general, o tendinţă care se agravează de la an la an şi care conduce, în ultimă instanţă, la diminuarea importanţei administraţiei locale, o direcţie antieuropeană şi profund antidemocratică spre care se orientează guvernarea PSD+ALDE”, a conchis Marilen Pirtea. (AGERPRES)


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ACTUALITATE

Năsui (USR-PLUS): Tevatura din PSD – tactică de negociere cu PNL să obţină mai mulţi bani publici

Publicat

Vicepreşedintele USR Claudiu Năsui susţine că toată „tevatura” din PSD cu privire la susţinerea viitorului guvern Ciucă reprezintă „doar o tactică de negociere ca să obţină cât mai mulţi bani din PNDL, PNRR şi alte fonduri publice”.

„În secunda aceasta, domnul Iohannis şi PNL aripa Cîţu sunt în stare să dea oricât din banii contribuabilului, ca să cumpere susţinerea PSD pentru 6 luni. Ei chiar au impresia că ‘ne învaţă o lecţie’ pentru că n-am acceptat ca fenomenul corupţiei să se desfăşoare sub ochii noştri la guvernare, ba chiar cu semnătura noastră. De asemenea, toată tevatura din PSD, cu dezbaterile şi leşinurile că ar putea vreodată PSD să se alieze cu PNL sunt doar o tactică de negociere de-a PSD-ului ca să obţină cât mai mulţi bani din PNDL, PNRR şi alte fonduri publice”, a scris deputatul Claudiu Năsui, sâmbătă, pe Facebook.

El susţine şi că PSD şi PNL fac în prezent două calcule, respectiv unul economic, altul politic.

„Calculul economic este că s-ar putea ca PSD să ia chiar mai mult din bani decât PNL din 3 motive. Primul este că au aproape dublu voturilor în Parlament. Al doilea este că au mai mulţi primari. Al treilea că PNL este cu spatele la zid. Dacă se aliază cu noi, nu o să poată lua banii aceia liniştiţi şi o să încercăm să facem reforme. Dacă nu se aliază cu noi, sunt la cheremul PSD. Calculul politic este că românii vor uita toate acestea până în 2024. O să pună de o destrămare prin 2023. După care o să plătească mass media să pară ca sunt unul opusul celuilalt şi ca ei sunt cele două alternative”, mai afirmă vicepreşedintele USR. AGERPRES

Citește mai departe

EVENIMENT

Președintele Klaus Iohannis: am decis să-l desemnez pe Nicolae Ciucă

Publicat

Președintele României, Klaus Iohannis, a anunțat că a decis să-l desemneze pe Nicolae Ciucă pentru a forma un nou Guvern.

Anunțul a fost făcut după consultările de joi de la palatul Cotroceni la care au participat toate partidele parlamentare.

„Am fost foarte mulțumit și bucuros că PNL a venit cu o nouă abordare… mi-a fost propus Nicolae Ciucă… am decis să desemnez drept candidat pentru funcția de prim-ministru pe domnul Nicolae Ciucă”, a declarat Klaus Iohannis.

Președintele a explicat de ce l-a desemnat pe Nicolae Ciucă.

„Discuțiile de astăzi au fost considerabil mai bune decât ultimele discuții, am reiterat că acum este nevoie de o soluție reală, acum criza politică trebuie să se încheie. Trebuie să terminăm cu această criză de preocupări politice, a durat prea mult această criză… Avem criza pandemică, avem o situație dramatică în spitale, prețurile la energie cresc, este nevoie de un guvern cu puteri depline”, a mai spus președintele Iohannis.

Nicolae Ciucă este actualul ministru al Apărării.

(sursa: Mediafax)

Citește mai departe

ACTUALITATE

Nicolae Ciucă, propunerea PNL pentru funcția de premier

Publicat

Nicolae Ciucă este propunerea pentru funcția de premier cu care delegația PNL se va prezenta la consultările de la Cotroceni.

Ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, este propunerea pentru funcția de prim-inistru cu care liberalii se prezintă la consultările de la Palatul Cotroceni, au decis, în unanimitate, liderii liberali.

Anterior, liderii PNL au decis că președintele partidului, Florin Cîțu, trebuie să fie nominalizat pentru această funcție.

Din delegația PNL care merge la Cotroceni fac parte Florin Cîțu, Gheorghe Flutur, Rareș Bogdan, Lucian Bode și Iulian Dumitrescu, adică președintele partidului și cei patru prim-vicepreședinți.

Liberalii sunt chemaţi primii la Palatul Cotroceni pentru consultări în vederea formării viitorului guvern, potrivit programului anunţat de Administraţia Prezidenţială. Consultările au loc joi.

Conform sursei citate, consultările vor avea loc joi, 21 octombrie 2021, după următorul program:

11:00 Consultări cu Partidul Național Liberal (PNL)

11:30 Consultări cu Partidul Social Democrat (PSD)

12:00 Consultări cu Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR)

12:30 Consultări cu Uniunea Salvați România (USR)

13:00 Consultări cu Alianța pentru Unirea Românilor (AUR)

13:30 Consultări cu Grupul Parlamentar al Minorităților Naționale

Consultările au loc în contextul în care premierul desemnat Dacian Cioloș nu a fost învestit de Parlament în urma ședinței de miercuri. MEDIAFAX

Citește mai departe

EVENIMENT

Guvernul Cioloș nu a întrunit numărul necesar de voturi pentru a fi învestit

Publicat

dacian ciolos

Guvernul Cioloș nu a întrunit numărul necesar de voturi pentru a fi învestit. În favoare au votat doar 88 de parlamentari. Pentru învestire era nevoie de minimum 234 de voturi.

184 de parlamentari au votat împotriva guvernului Dacian Cioloș, în timp ce 88 de deputați și senatori au votat „pentru”.

Pentru învestitură numărul minim de voturi trebuia să fie 234.

Prima opțiune politică în acest moment, potrivit președintelui UDMR, Kelemen Hunor, este „resuscitarea” colaiției. Dacă nu se poate, soluția e un guvern minoritar: „important e să nu rămâi baricadat în certitudinile tale, care până la urmă sunt valabile doar în cetatea ta”.

„E clar că acest Guvern nu are cum să treacă, știe și dl Cioloș, știe toată lumea”, a spus în timpul dezbaterilor Marcel Ciolacu. Liderul PSD afirma că PSD nu poate accepta un ministru al Sănătății care „este părtaș la acest dezastru sanitar”. „Spectacolul politic sinistru trebuie să înceteze”, spunea Ciolacu.

„Suntem în mijlocul furtunii și nu ne permitem să fim superficiali sau iresponsabili”, a susținut premierul desemnat, Dacian Cioloș, în timpul ședinței în care urma să fie dat votul de învestitură. El a cerut „un vot pentru un guvern de criză”.

(sursa: Mediafax)

Citește mai departe