ACTUALITATE
CARAŞ-SEVERIN: Grup infracţional specializat în cămătărie şi spălare de bani, destructurat de poliţişti
Poliţiştii cărăşeni au indisponibilizat peste 200.000 de euro de la persoane bănuite de săvârşirea infracţiunilor de camătă, constituirea unui grup infracţional organizat şi spălare de bani.
„La data de 18 februarie 2019, poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale din Caraş-Severin, sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T., au efectuat şapte percheziţii, cinci domiciliare şi două la autovehicule, în localităţile Oţelu Roşu, Poiana Mărului, din judeţul Caraş-Severin şi în municipiul Timişoara, la persoane bănuite de constituirea unui grup infracţional organizat, camătă şi spălare de bani. Au fost ridicaţi, în vederea continuării cercetărilor, aproape 220.000 de euro, peste 860 de dolari, 2.500 lei, înscrisuri şi medii de stocare”, se arată într-un comunicat remis marţi AGERPRES, de către IPJ Caraş-Severin.
Din cercetări a reieşit că trei persoane, doi bărbaţi, de 48, respectiv, 21 de ani şi o femeie, de 44 de ani, toţi din Oţelu Roşu, judeţul Caraş-Severin, ar fi oferit, începând cu anul 2010, împrumuturi de bani în afara sistemelor autorizate, către diverşi oameni de afaceri, reprezentanţi ai unor societăţi comerciale din judeţ, pentru care ar fi perceput dobânzi lunare cuprinse între 7% şi 15%.
Pentru a garanta împrumuturile respective, bărbatul de 48 de ani i-ar fi determinat să întocmească, pe numele lui, diverse documente financiar-contabile, ce ar fi atestat, în mod fictiv, vânzarea unor bunuri, în valoare de maximum 5.000 lei, cu scopul de a nu realiza transferuri bancare. Însă, în realitate, valoarea bunurilor respective ar fi fost de zece şi chiar de 20 de ori mai mare. De asemenea, aceeaşi persoană ar fi determinat persoanele împrumutate să întocmească documente notariale de recunoaştere a unor împrumuturi, având ca obiect sume în care ar fi fost cuprinse şi dobânzile (camătă).
Potrivit aceluiaşi comunicat, în situaţia în care aceştia s-ar fi aflat în imposibilitatea de a mai achita ratele lunare, i-ar fi determinat să întocmească contracte de vânzare-cumpărare fictive pentru sume de bani pe care persoana în cauză nu le-ar fi remis niciodată.
Faţă de bărbatul de 48 de ani şi faţă de femeia de 44 de ani a fost dispusă măsura controlului judiciar pentru 60 de zile.
În cauză, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de camătă, constituirea unui grup infracţional organizat şi spălare de bani. AGERPRES / (AS – autor: Paula Neamţu, editor: Marius Frăţilă)
Citește mai mult pe Botosani24.ro