EVENIMENT
Crimele de la Caracal. DIICOT: Nu avem încă date despre oasele găsite. Nu ne putem baza doar pe declarațiile inculpatului

Procurorul – șef al DIICOT, Felix Bănilă a făcut miercuri declarații legate de cazul crimelor din Caracal. Potrivit acestuia, până în prezent nu sunt nici măcar concluzii preliminare referitoare la testele genetice efectuate pe probele prelevate, scrie ziarul Alba24.ro.
Principalele declarații date de șeful DIICOT.
„Încă de la început vreau să vă spunem că ne exprimăm regretul față de situația în care sunt puse familiile celor două victime. Astăzi dimineață, incuplatul Dincă Gheorghe a fost transferat la Penitenciarul Jilava, pentru a fi efectuată expertiza psihiatrică.
Până la acest moment nu avem nici măcar concluzii preliminare la testele genetice efectuate.
Prioritar este aflarea adevărului și stabilirea adevărului prin probe temeinice. Până nu avem concluzii sau elemente clare că una sau alta din cele două victime ar fi fost ucise, nu putem neglija absolut nicio variantă, nicio pistă din anchetă.
Ne-am dori, din tot sufletul, să găsim victimele în viață. Nu sunt neglijate niciuna din versiunile din anchetă. Cele două victime sunt date în urmărire națională și internațională.
Avem acele fragmente osoase ridicate de la fața locului, de la care nu am primit niciun rezultat.
Am fost la Craiova și am constatat practic că nu este un butoi în adevăratul sens al cuvântului. Este vorba despre un suport metalic confecționat artizanal de inculpat pentru a arde resturi. În partea inferioară nu are fund, și focul se pune dedesupt. Practic funcționează ca un arzător, ca o sobă improvizată.
Nu putem să ne axăm în exclusivitate pe declarația inculpatului.
S-au efectuat toate cele necesare pentru a ne asigura că victimele nu se află în curtea sau în imobilul inculpatului.
Nu putem neglija nici aspectele de la fața locului. Vreau să afirm că cercetarea la fața locului va fi reluată, pentru că nu este finalizată. Fiind vorba despre o cauză care se desfășoară cu un inculpat aflat în arest, cercetarea trebuie realizată cu inculpatul prezent la fața locului. Nu putem să ne asumăm riscul de a fi acuzați sau suspiciuni că am „plantat” noi la fața locului niște probe.
S-a ridicat de la fața locului toate probele de natură biologică care au putut fi identificate. S-au identificat prezența cel puțin a victimei de 15 ani atât în mașina inculpatului cât și în casa inculpatului.
După ceea ce am văzut în procesele verbale și planșele fotografice de la fața locului, rezultă că nu ar fi vorba despre niște gropi săpate cu foarte puțin timp înainte. Sunt niște tuburi betonate, există un canal săpat cu mult timp în urmă pentru a repara anumite autovehicule, însă în acesta nu a fost identificat nimic.
La momentul în care s-a încercat conducerea în teren a inculpatului pentru a indica locurile, a devenit convuz. Acesta a declarat inițial că pe prima victimă ar fi aruncat-o în Olt, ulterior a declarat că a aruncat-o în Dunăre. Acesta a invocat faptul că deplasarea a făcut-o pe timp de noapte, pe drumul lăturalnice și că nu-și mai amintește traseul parcurs.
După transferul inculpatului în arestul IPJ Dolj vom reîncepe cercetarea la fața locului.
Avem consimțântul inculpatului să fie testat cu testul poligraf.
Reamintim faptul că Procurorii Secţiei de investigare a infracţiunilor din justiţie (SIIJ) au cerut de la DIICOT Craiova dosarele crimelor din Caracal în copie certificată. Se deschide anchetă asupra procurorilor implicați.
Biroul de Informare și Relații Publice din cadrul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism a transmis că la data de 31 iulie 2019, ora 14.00, Felix-Oliver Bănilă, procuror şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, va susține la sediul instituției din Bucureşti o declarație de presă.
Sursa: Alba24.ro
EVENIMENT
UPDATE. Marcel Ciolacu a demisionat din fruntea PSD. Partidul va fi condus de Sorin Grindeanu

Marcel Ciolacu a demisionat marți din fruntea Partidului Social Democrat.
Ciolacu a anunțat încă de luni că își va prezenta demisia din fruntea partidului, în urma unei întâlniri informale cu liderii PSD.
Marcel Ciolacu a demisionat după turul I al alegerilor prezidențiale și din fruntea Guvernului.
Anunțul a fost făcut în Consiliul Politic Naţional al partidului, care s-a reunit marţi. Urmează ca acest consiliu să ia o decizie cu privire la rămânerea…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Alin Tișe, la podcastul Cluj24: Puterea reală în partide nu e la președinți, ci la clănțari, cei care deschid toate ușile

Într-un episod al podcastului Contraste de la Cluj24, președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, vicepreședinte PNL, a făcut declarații tranșante despre modul în care funcționează partidele politice din România. Potrivit acestuia, puterea nu aparține celor cu funcții oficiale, ci unui grup restrâns și informal pe care îi numește „clănțari”.
„Se cheamă clănțari. Așa, între noi. Clănțari vine de la cei care deschid toate ușile. Se află la…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Sfinții Constantin și Elena 2025. Tradiții și superstiții în 21 mai. Ce nu este bine să faci

Sfinții Constantin și Elena 2025. Pe 21 mai, Biserica Ortodoxă îi sărbătorește pe Sfinţii Mari Împăraţi Constantin şi Elena.
Sfinții Împărați Constantin și mama sa, Elena sunt două figuri fundamentale pentru creștinismul universal. Sărbătoarea este una cu profundă încărcătură religioasă și spirituală, iar tradițiile și obiceiurile legate de această zi sunt respectate de secole în multe regiuni din România.
Potrivit Bisericii Ortodoxe, datorită împăratului…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
VIDEO. Călătorie spre capătul lumii: expoziția „Visul primei nopți polare” despre Racoviță aduce aventura Antarcticii la Cluj

O aventură spectaculoasă din inima Antarcticii a ajuns în centrul Clujului. Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei găzduiește una dintre cele mai impresionante expoziții ale anului: „Visul primei nopți polare – Belgica – expediția antarctică 1897–1899”, o incursiune vizuală și emoțională în prima expediție științifică la Polul Sud, din care a făcut parte și savantul român Emil Racoviță.
Deschisă publicului până în 30 septembrie 2025,…
Citește mai mult pe Cluj24.ro