Connect with us

EVENIMENT

EDITORIAL Dan LUNGU: M-am născut în Caracal, astăzi, feuda „boierului” Doldurea. Aici ai două șanse: pleci sau riști să devii sclavul noilor ciocoi

Publicat

dan lungu 1000x600.jpg

M-am născut în Caracal, astăzi, feuda „boierului” Doldurea. În timp, „boierul” a purtat alte nume, însă metehnele au fost aceleași: subjugarea unei comunități de către o gașcă politică.

Cei născuți aici au două șanse: să rămână și să înghită nedreptatea, incompetența, jaful și nepotismele, luptând să nu devină sclavii noilor ciocoi politici, sau să plece cât văd cu ochii.

Eu am plecat și, la fel ca mine, au plecat majoritatea colegilor și prietenilor mei.

Puțini au rămas și știu cât de greu le este să trăiască într-un oraș ghidat dintotdeauna de reguli aproape feudale în care primează pedigriul și apartenența politică.

Nu am vorbit niciodată despre asta și nu vorbim între noi când ne reîntâlnim.

Acum, după ani, privind în urmă, cred că a fost un instinct de autoconservare, care ne-a determinat pe foarte mulți să plecăm.

Unii au fugit la câteva sute de kilometri, alții la mii de kilometri, peste mări și oceane.

În subconștientul fiecăruia dintre noi, distanța de orașul natal a fost poate direct proporțională cu dezamăgirea, revolta, deznădejdea.

Acum, Caracalul meu este pe buzele fiecărui român din cauza dramei de la Crevedia și, pas cu pas, ies la iveală secretele murdare ale statului eșuat în care trăim.

Explozia de la Crevedia s-a detonat și în primăria din Caracal, condusă de Doldurea senior, tatăl patronului care deține stația GPL care a nenorocit zeci de oameni.

Nu știu cât de performant a fost ca primar domnul Doldurea, însă el, la fel ca mulți alții, este exponentul feudalizării României.

Îmbogățit până la lehamite, cu încrengături puternice în sfera politică, Doldurea plătește astăzi prețul vanității: și-a dorit să fie primar și acest lucru îi aduce o puternică expunere publică.

Poate, dacă Doldurea nu era primarul PSD din Caracal, fiul său nu ar fi fost expus public atât de mult și poate cazul s-ar fi încheiat fără a plăti cu adevărat pentru această tragedie.

Din fericire, pentru șubreda dreptate din țara aceasta, Doldurea senior și-a dorit să fie primar…

Revenind la Caracal, orașul este doar una dintre sutele sau miile de feude, mai mari sau mai mici, din România, toate fiind la mâna băieților deștepți, noii boieri sau noii ciocoi.

În Caracal și în aceste feude, politicul este în tot și în toate.

Nu poți face afaceri în Caracal și nu poți participa la licitații dacă nu ai prieteni politici sau nu poți să te angajezi într-un post bun, dacă nu ai rude sau cunoștințe bine ancorate politic.

În Caracal, dacă nu ești fiul, fiica, nepotul sau amanta unui ciocoi politic nu prea poți să speri la o viață normală, fără griji, iar evoluția ta socială să fie în raport cu meritocrația și pregătirea profesionale.

Trebuie să muncești ca un rob până îți sari capacele ca să poți obține ce altul primește doar după un telefon dat de tăticul sau mămica la partid.

În cei peste 20 de ani de când am plecat, Caracalul nu s-a schimbat prea mult și parcă metehnele celor care revendică, la fiecare alegeri, scaunul de boier al feudei sunt tot mai rele.

În spatele spoielii numită interesul comunității, sunt interesele unor oameni și grupuri care prosperă subjugând de fapt comunitatea.

Din când în când, Caracalul mai primește o gură de oxigen când presa și opinia publică este trezită de o tragedie ca și cea de la Crevenia sau de un caz precum cel al criminalului Dincă.

În rest, cei care au rămas sunt tăcuți într-o frică ancestrală și se complac că „lucrurile pot fi și mai rele”.

Așa se face că, după Revoluție, caracalenii l-au votat pentru mai multe mandate de primar pe un fost primar comunist și nu s-au oprit până ce acesta nu și-a mutat biroul la închisoare, după o condamnare cu executare.

Acum, România este șocată de faptul că o firmă funcționa de ani de zile fără autorizații, este revoltată că unii s-au îmbogățit prin afaceri cu statul sau fentând statul și, mai ales, românii sunt oripilați de pictura în care noul „boier” Doldurea din Caracal este zugrăvit alături de dinastia Basarabilor.

Dragii mei, aceasta este România feudală. Toate acestea au fost și sunt în jurul nostru, însă ne-a plăcut să dormim liniștiți până acum…

Scriu aceste rânduri cu tristețe și cu un nod în gât.

Mi-aș fi dorit să scriu ceva mult mai frumos despre orașul în care m-am născut, dar cred că este vremea să se vorbească pe bune despre realitatea tristă a localităților-feude din România.

Sunt multe, prea multe pentru o Românie democratică și europeană.

Pentru un moment, recunosc că m-a încercat și un sentiment de teamă gândindu-mă la faptul că, din cauza acestui text, cei dragi din Caracal ar putea fi pedepsiți de noii ciocoi.

Dacă, în peste 20 de ani, eu nu am reușit să scap de această teamă, vă dați seama ce trebuie să simtă cei care trăiesc, astăzi, acolo???

Mă încearcă și un sentiment de revoltă gândindu-mă că dacă eu și colegii mei am fi rămas în Caracal poate am fi reușit să schimbăm ceva. Poate am fi reușit să pornim acea scânteie a schimbării, care să rupă jugul feudal.

Sau poate, astăzi, înghițeam în sec, iar teama mi-ar fi paralizat degetele fără a putea să scriu nici măcar un cuvânt. Poate mă chinuiam, de pe o zi pe asta, să nu cad în iobăgia feudalismului modern…

 

2 comentarii

2 Comments

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Beți și fără permis pe străzile din Alba. Patru șoferi s-au ales cu dosare penale după ce au fost trași pe dreapta de polițiști

Publicat

beți și fără permis pe străzile din alba. patru șoferi

Patru șoferi s-au ales cu dosare penale după ce au fost trași pe dreapta de polițiștii din Alba. S-a întâmplat în noaptea de sâmbătă 27 aprilie 2024. Doi dintre ei au fost opriți de polițiști chiar pe aceeași stradă din Alba Iulia.

Cazurile au fost făcute publice de reprezentanții IPJ Alba, în buletinul de presă din 28 aprilie 2024.

Testat pozitiv pentru substanțe psihoactive

La data de 27 aprilie 2024, în jurul orei 02,15, polițiștii de ordine publică din Alba…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Fost comisar șef al Poliției Aiud, condamnat la închisoare pentru fals intelectual: A falsificat declarația unui coleg. Motivul

Publicat

fost comisar șef al poliției aiud, condamnat la închisoare pentru

Daniel Silviu Bercea, comisar șef al Poliției Municipiului Aiud, la data comiterii faptelor, a fost condamnat pentru fals intelectual și uz de fals. Acesta a fost condamnat în primă instanță la Judecătoria Aiud, în data de 26 aprilie 2024. 

Condamnarea vine la patru ani de la comiterea faptei. Pe scurt, Daniel, șeful poliției din Aiud, la acel moment, a falsificat semnatura și declarația unui alt polițist, care era parte vătămată într-un dosar.

După ce s-a aflat de…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Povestea lebedelor de pe Lacul Chios. Un vis devenit realitate

Publicat

lebede 1.jpg

Povestea lebedelor de pe Lacul Chios a început în urmă cu opt ani, când câțiva prieteni și-au propus să își transforme visul în realitate.

Lebedele de pe Lacul Chios din Parcul Central sunt adevărate atracții în sezonul cald, atât pentru clujeni, cât și pentru turiști.

De la vis la realitate

Povestea acestora a început în urmă cu opt ani, când doi frați s-au decis să aducă lebedele înapoi în oraș, fascinați de poveștile mamei despre frumosul Cluj…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Poșta Română a început distribuirea pensiilor în avans pentru luna mai. Pensionarii vor primi banii înainte de Paște

Publicat

când intră pensiile în martie 2024, pe card și prin

Poșta Română a început distribuirea pensiilor în avans, pentru luna mai. Este vorba despre o decizie luată de Guvernul României. Banii vor distribuiți înainte de Sărbătorile de Paște. 

Suma totală necesară pentru plata în avans a pensiilor fiind de peste 9,3 miliarde de lei.

Pensiile înainte de Paște

„Printr-un efort conjugat pensiile aferente lunii mai vor fi distribuite în avans.

Ne dorim să le putem aduce această mulţumire clienţilor noştri, pensionari, de…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe