Connect with us

ACTUALITATE

Directorul Organizației Mondiale a Sănătății: Vaccinul anti-COVID-19, o ”realizare” de care trebuie să profite rapid întreaga omenire

PublicatDirectorul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, a salutat vineri rapiditatea istorică cu care se desfăşoară cursa pentru dezvoltarea vaccinurilor pentru combaterea noului coronavirus, dar a cerut ca toate ”realizările ştiinţifice” să fie făcute în beneficiul tuturor ţărilor, informează AFP.

”Nu există nicio îndoială că un vaccin va fi un instrument esenţial pentru controlarea pandemiei şi suntem încurajaţi de rezultatele preliminare ale testelor clinice publicate în această săptămână” de Pfizer şi BioNTech, a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus, la închiderea Adunării anuale a OMS.

La mai puţin de un an după ce biroul regional OMS din China a consemnat apariţia acestei boli, la sfârşitul lunii decembrie, laboratoarele americane Pfizer şi compania germană BioNTech au anunţat luni realizarea unui vaccin cu ”o eficienţă de peste 90%” împotriva COVID-19, potrivit rezultatelor preliminare al unui studiu clinic aflat încă în desfăşurare.

”Niciodată în istorie, munca de cercetare în domeniul vaccinurilor nu a progresat atât de rapid”, a subliniat directorul general al OMS.

”Trebuie să dovedim aceeaşi grabă şi acelaşi spirit de inovaţie pentru a ne asigura că toate ţările beneficiază de această realizare ştiinţifică”, a adăugat acesta.

Pandemia de COVID-19 a provocat cel puţin 1,28 de milioane de decese şi peste 52 de milioane de cazuri de infectare diagnosticate oficial de la debutul pandemiei, dintre care cel puţin 33,5 de milioane sunt în prezent considerate vindecate.

Numărul cazurilor diagnosticate nu reflectă cu toate acestea decât o parte din numărul real de contaminări. Anumite state testează doar cazurile grave, altele folosesc testele în primul rând pentru depistarea cazurilor, în timp ce numeroase ţări sărace dispun de capacităţi de testare limitate.

Tedros Adhanom Ghebreyesus a precizat vineri că pandemia a demonstrat urgenţa implementării ”unui sistem mondial de partajare a agenţilor patogeni şi a eşantioanelor clinice în scopul facilitării dezvoltării rapide” a tratamentelor, vaccinurilor şi a altor terapii, care ar fi astfel considerate ”bunuri publice mondiale”.

Directorul OMS a subliniat că un astfel de ”sistem nu se poate baza pe acorduri bilaterale, iar negocierea sa nu poate dura ani întregi”.

”Propunem o nouă abordare care ar include un depozit” de agenţi patogeni ”administrat de OMS într-o facilitate elveţiană securizată”, a mai propus acesta.

Directorul OMS a adăugat că partajarea agenţilor patogeni şi a altor eşantioane clinice – demers pe care OMS l-ar putea facilita – se va face cu toate acestea pe bază de ”voluntariat” şi după anumite criterii care urmează a fi stabilite. Agerpres

ACTUALITATE

Un bărbat care a tâlhărit mai multe femei în București a fost prins. Arestat preventiv pentru lovire sau alte violenţe și tâlhărie

Publicat

urmarit arestat
arhiva foto

Un bărbat a fost arestat preventiv, fiind acuzat de lovire, tâlhărie şi alte violenţe, după ce poliţişti de la Secţia 24, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 5, au făcut o percheziţie la domiciliul său, în urma unor informaţii potrivit cărora mai multe femei ar fi fost agresate de un individ care le-a şi sustras diverse sume de bani.

Potrivit Poliţiei Capitalei, Secţia 24 s-a sesizat din oficiu, în baza unor informaţii, cu privire la faptul că mai multe femei, pe parcursul a şapte luni din acest an, ar fi fost fie agresate, fie tâlhărite de către un bărbat, care profitând de situaţia lor le-ar fi sustras, prin violenţă, diverse sume de bani.

Vineri, a fost pus în aplicare un mandat de percheziţie domiciliară, bărbatul fiind depistat şi condus la audieri.

“În baza probatoriului administrat, a rezultat presupunerea rezonabilă că, în perioada februarie – septembrie 2020, bărbatul de 41 de ani, prin violenţă, ar fi deposedat trei persoane de diverse sume de bani, una dintre femei fiind în trei rânduri victimă.

De asemenea, a rezultat şi faptul că, pe fondul unui conflict, acelaşi bărbat ar fi lovit o femeie, fără a o fi deposedat însă de vreun bun. Bărbatul a fost reţinut, iar ulterior instanţa a dispus arestarea sa preventivă”, se arată într-un comunicat de presă al Poliţiei Capitalei.

Cercetările sunt continuate de Secţia 24 Poliţie, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 5, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de lovire sau alte violenţe, tâlhărie, tâlhărie calificată şi tâlhărie calificată sub forma a trei acte materiale, cu bărbatul în stare de arest preventiv. Agerpres

Citește mai departe

ACTUALITATE

Pachete cu dulciuri şi rechizite drept mită electorală într-o localitate din Sibiu. Două persoane, cercetate de polițiști

Publicat

Poliţiştii din Mediaş au întocmit acte premergătoare efectuării de cercetări penale in rem pentru coruperea alegătorilor, după ce au fost sesizaţi, sâmbătă, cu privire la faptul că în localitatea Ighişul Nou două persoane împart pachete sătenilor cu scop de mită electorală.

“Poliţiştii din cadrul Poliţiei Municipiului Mediaş s-au deplasat la faţa locului unde au identificat trei persoane care, în cursul acestei zile, primiseră de la doi bărbaţi pachete conţinând dulciuri şi rechizite”, informează un comunicat al Inspectoratului Poliţiei Judeţene (IPJ) Sibiu transmis, sâmbătă, AGERPRES.

În cauză s-au întocmit actele premergătoare efectuării de cercetări penale in rem privind săvârşirea infracţiunii de corupere a alegătorilor, în conformitate cu prevederile articolului 386 aliniatul 1 din Codul penal.

“În continuare, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Mediaş, poliţiştii medieşeni desfăşoară cercetări în vederea stabilirii situaţiei de fapt şi aplicării măsurilor legale în consecinţă”, arată sursa citată. Agerpres

Citește mai departe

ACTUALITATE

ALERTĂ METEO: Cod galben de vânt puternic în zonele de munte din 11 județe. Rafalele vor atinge 100 – 120 km/h

Publicat

Administrația Națională de Meteorologie a emis mai multe avertizări nowcasting de vânt puternic în zonele de munte din 11 județe.

Astfel, potrivit meteorologilor, până la ora 18:00, se vor semnala intensificări ale vântului ce vor atinge la rafală 55…60 km/h, iar în zona montană de peste 1800 m, intensificări ale vântului cu rafale ce vor depăși 90…100 km/h.

Zone vizate:

Zonele de munte de peste cota 1800 m a județelor: Alba, Brașov, Sibiu, Caraş-Severin, Arad, Bihor, Timiș și Hunedora. De asemenea, avertizarea este valabilă și pentru următoarele localități din județul Sibiu: Sibiu, Avrig, Tălmaciu, Șelimbăr, Roșia, Ocna Sibiului, Șura Mare, Turnu Roșu, Șura Mică și Boița.

De asemenea, până la ora 23:00 este în vigoare un cod galben de intensificări ale vântului cu rafale ce vor atinge 100 – 120 km/h în zona de munte de peste cota 1.800 metru a județelor Argeș, Prahova și Dâmbovița.

 

Citește mai departe

ACTUALITATE

Efectele pandemiei: În Belgia, s-au înregistrat cu peste 13.500 mai multe decese în 2020 decât într-un an obişnuit

Publicat

Belgia a raportat cu peste 13.500 mai multe decese în 2020 decât într-un an obişnuit, a relatat sâmbătă presa locală, potrivit DPA.

Această ţară cu 11,5 milioane de locuitori a fost deosebit de puternic afectată de pandemia de COVID-19 şi a înregistrat una dintre cele mai mari rate de deces din Uniunea Europeană.

După un lockdown parţial în luna noiembrie, ratele de infectare au încetinit însă în Belgia. În ultima săptămână, în medie 115 belgieni au murit zilnic în urma contractării noului coronavirus, potrivit organizaţiei de sănătate Sciensano.

În perioada cuprinsă între 1 ianuarie şi 22 noiembrie, 111.034 belgieni au decedat, cu 13.657 mai mulţi decât în media ultimilor trei ani, potrivit agenţiei de presă Belga.

Cifrele reflectă o tendinţă mai largă în interiorul blocului comunitar. Biroul de Statistică al Uniunii Europene a raportat că primul val de COVID-19 a provocat aproape 170.000 de decese în plus în UE faţă de media ultimilor patru ani. Agerpres

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate