EVENIMENT
FOTO-VIDEO: Milioane de mămăruțe au invadat satele arădene de pe Valea Mureşului. Oamenii le adună cu mătura

Mai multe localităţi arădene de pe Valea Mureşului se confruntă cu o invazie de buburuze, de câteva zile, insectele intrând în casele oamenilor, de unde sunt adunate cu mătura.
Localnicii au sunat la primării, pentru a reclama că pereţii caselor sunt acoperiţi cu mii de buburuze, care le intră şi în locuinţe.
Oraşul Lipova este unul dintre cele mai afectate, iar primarul a decis să stropească străzile cu substanţe care combat aceste insecte.
Oamenii din localitatea Şoimoş sunt disperaţi de covorul de insecte roşii care s-a așternut pe străzi, în curţile lor şi în case. Nici o crăpătură nu a scăpat, iar buburuzele intră în case chiar dacă geamurile şi uşile sunt închise. Localnicii spun că nu îşi pot hrăni animalele, iar în gradină, cât vezi cu ochii, sunt milioane de gâze. Oricât de dăgălaşe ar fi micuţele gaze, numărul lor e atat de mare, încât sătenii nu mai ştiu ce să facă. Le adună cu găleţile de prin ogradă, dar alte mii apar de nicăieri şi le iau locul
„Oamenii ne-au sunat să ne sesizeze problema, iar de aseară (marţi seară n.r.) am început să stropim în oraş. Folosim atomizoare cu substanţe speciale şi sperăm ca în câteva zile să reuşim să mai reducem acest fenomen. Se întâmplă o dată la câţiva ani, toamna, când vremea este neobişnuit de caldă, cu temperaturi de peste 20 de grade. Buburuzele vin în oraş din pădurile aflate în zonă şi acoperă orice suprafaţă, case, maşini, copaci…”, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, primarul oraşului, Mircea Jichici.
„Le mătur zilnic, sunt mii, zeci de mii. Am lăsat deschisă fereastra câteva minute şi perdeaua era plină de buburuze. Nu mai ştim cum să scăpăm de ele, şi când mergem pe stradă se aşază pe noi, pe cap, pe haine”, a spus o localnică din Lipova.
Biologii afirmă că pe fondul căldurii s-au înmulţit afidele, care sunt hrana de bază a buburuzelor, astfel că şi aceste insecte au proliferat.
„Mai mulţi factori, între care condiţiile meteo, au condus la înmulţirea afidelor, care sunt hrana principală a buburuzelor, iar acum populaţia lor a crescut foarte mult”, a declarat Gabriel Herlo, biolog al Parcului Natural Lunca Mureşului.
Specialiştii cred că invazia va mai dura până la finele lunii octombrie, pentru că prognoza meteo arată în continuare temperaturi diurne ridicate. Invazii asemănătoare au avut loc în aceeași zonă aproape în fiecare an în care temperaturile, în această perioadă, au fost mai ridicate.
AGERPRES
EVENIMENT
Piața Mihai Viteazu s-a redeschis vineri. A fost închisă de Protecția Consumatorilor Cluj în urma unui control

Piața Agroalimentară Leul din Piața Mihai Viteazu și-a reluat, vineri, activitatea cu programul obișnuit, ca urmare a acordului reprezentanților Comisariarului Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Cluj. Piața fusese închisă joi în urma unui control care a descoperit o serie de nereguli.
”În cursul zilei de ieri, toate magazinele din cadrul pieței au remediat neconformitățile sesizate, iar administratorul pieței a efectuat o intervenție generală de…
Citește mai mult pe Cluj24.ro

Taxa pe stâlp, redusă: 0,5% pentru companiile private și 0,25% pentru cele de stat. Guvernul a adoptat, joi, o Ordonanță de Urgență care modifică reglementările privind impozitul pe construcțiile speciale, cunoscut și sub denumirea de „taxa pe stâlp”.
Potrivit noilor prevederi, taxa se reduce la 0,5% pentru companiile private și la 0,25% pentru companiile de stat, față de nivelul de 1,5% propus anterior.
Măsura a fost luată în urma solicitărilor venite din partea mediului…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
VREMEA până în 5 mai: temperaturi neobișnuite, perioade cu ploi. Prognoza meteo pe 4 săptămâni, de Florii, Paște și 1 Mai

Vremea până în 5 mai. Temperaturile vor fi mai coborâte decât de obicei săptămâna viitoare, apoi vor crește la valori mai mari față de normalul perioadei. Acestea vor continua să varieze semnificativ de la o săptămână la alta.
Până în 9 aprilie, temperaturile vor fi de 7-11 grade Celsius, cu minime preponderent negative, mai ales la munte. Sunt anunțate ninsori în jurul datei de 9 aprilie, în centrul țării și la munte, apoi vor fi perioade cu ploi și valori de 11-15…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Sociologul Mircea Comșa, UBB: Cât de „disciplinat” e electoratul partidelor? Analiză în perspectiva alegerilor prezidențiale

O analiză realizată de sociologul Mircea Comșa, publicată pe pagina „Doar un grafic să-ți mai spun”, arată care sunt cei mai “disciplinați” votanți ai partidelor, în perspectiva alegerilor prezidențiale care au loc peste exact o lună, în 4 mai.
În analiza pe care a făcut-o, Mircea Comșa și-a propus să identifice care este ponderea votanților unui partid care intenționează să (nu) voteze cu candidatul susținut de acel partid în competiția electorală…
Citește mai mult pe Cluj24.ro