Connect with us

ACTUALITATE

Gheorghiţă: Vaccinându-ne suntem în siguranţă în faţa variantei Delta

Publicat

Vaccinul anti-COVID oferă protecţie şi în faţa variantei Delta, iar fără a creşte rata vaccinării va fi foarte greu să se evite mai târziu o creştere a numărului de cazuri de infectare cu virusul SARS-CoV-2, a declarat miercuri seara preşedintele Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19, Valeriu Gheorghiţă.

„Vaccinarea scade transmiterea prin faptul că reduce riscul de infecţie asimptomatică cu 50% până la 70%, chiar în cazul în care o persoană vaccinată este totuşi testată pozitiv avem date cât se poate de clare care arată că după cel puţin o doză de vaccin se reduce transmiterea cu circa 30% până la 50% . Deci, fiind testat pozitiv şi vaccinat după prima doză avem acest risc cu circa 50% mai redus să transmitem infecţia celor cu care intrăm în contact. (…) Este cât se poate de clar că fără a creşte rata vaccinării, fără a creşte numărul de persoane vaccinate va fi foarte greu să evităm mai târziu o creştere a numărului de cazuri. (….) Vaccinându-ne suntem în siguranţă în faţa acestei variante Delta. (…) O persoană testată pozitiv, un bolnav care este infectat cu această tulpină Delta poate să genereze încă 6-7 cazuri secundare. Asta înseamnă o rată de atac foarte crescută a bolii în rândul populaţiei şi mai ales în rândul populaţiei nevaccinate”, a afirmat medicul militar, la Digi 24.

Potrivit acestuia, în prezent nu se pune problema administrării unei a treia doze de vaccin.

„La acest moment nu se pune problema de o a treia doză din lipsa datelor şi pentru faptul că până la acest moment vaccinurile şi-au menţinut beneficiile, îşi menţin protecţia oferită. Chiar dacă pentru varianta Delta protecţia este uşor mai scăzută pentru infecţia asimptomatică şi forme uşoare, ea se menţine pentru forme moderat-severe, critice, grave, care ajung la spital”, a arătat reprezentantul CNCAV.

El a afirmat că în prezent în România varianta dominantă a virusului este cea britanică, însă datele arată la acest moment faptul că sunt multe ţări în care tulpina Delta a devenit dominantă.

„La acest moment tulpina dominantă în România este tulpina Alpha – tulpină britanică. Este categoric în toată Europa, în 84% din secvenţierile efectuate rezultatul este tulpina Alpha britanică. Datele arată la acest moment faptul că sunt multe ţări în care tulpina Delta devenit dominantă”, a mai spus Valeriu Gheorghiţă.

El a amintit că la nivel mondial au fost administrate peste 3,2 miliarde de doze de vaccin.

„Sunt peste 3,2 miliarde de doze de vaccin administrate, totuşi ţările în curs de dezvoltare au până la 1% populaţie vaccinată”, a mai spus preşedintele Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Actul care te lasă fără moştenire, în 2025. Ce trebuie scris pe document exact

Publicat

actul care te lasă fără moştenire, în 2025. ce trebuie

Publicitate

În România, legislația privind moștenirea poate părea simplă, dar realitatea din teren ne arată că un detaliu trecut cu vederea, o semnătură lipsă sau chiar o exprimare greșită într-un document pot duce la pierderea definitivă a dreptului de a primi o moștenire. Iar în 2025, aceste aspecte devin cu atât mai importante, mai ales în contextul intensificării controalelor și digitalizării actelor notariale, scrie playtech.ro.

.

Care este termenul…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Raed Arafat susține că adăposturile de protecție civilă sunt obligatorii, chiar dacă riscurile sunt mici

Publicat

raed arafat susține că adăposturile de protecție civilă sunt obligatorii,

Publicitate

Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, a declarat, sâmbătă, la Focșani, că adăposturile de protecție civilă sunt obligatorii, chiar dacă riscurile sunt mici.

‘A fi pregătit nu înseamnă că noi știm că va fi ceva. Dar există riscuri. Există riscul inundațiilor, există riscul fenomenelor meteo extreme, există riscul cutremurului, există riscul incendiilor, există riscul infecțiilor și există și riscul unui…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Un bărbat care căuta ciuperci în pădure la Băiceni a dat peste un proiectil în perfectă stare de funcționare

Publicat

un bărbat care căuta ciuperci în pădure la băiceni a

Publicitate

Un element de muniție rămas neexplodat din timpul conflictelor armate, a fost descoperit, în această dimineață, într-o pădure din localitatea Băiceni, de un bărbat care era la cules ciuperci. Realizând pericolul acesta a chemat în sprijin pirotehnicienii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Nicolae Iorga” al Judeţului Botoșani.

 

Echipa pirotehnică a constatat faptul că este vorba de un proiectil perforant trasor, cal. 57 mm, în…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Județul Botoșani a fost plasat sub COD GALBEN de viscol și ninsori

Publicat

județul botoșani a fost plasat sub cod galben de viscol

Publicitate

Meteorologii au actualizat prognoza și au anunțat că până mâine seară, la ora 23:00, județul Botoșani, va fi sub incidența a două coduri galbene de intensificări ale vântului, viscol și ninsori. Potrivit acestora, vântul va prezenta intensificări cu viteze de 50-70 km/h.

Din această seară, de la ora 23:00, până mâine seară, la aceeași oră, va ninge, pe alocuri viscolit. Stratul de zăpadă va fi atinge 5 ….10 centimetri.

Pentru a gestiona…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe