Connect with us

EVENIMENT

Noua tulpină de coronavirus din Marea Britanie. Ce se știe până acum

Publicat

Răspândirea rapidă a unei noi variante de coronavirus a fost motivul introduicerii unor reguli stricte de nivelul patru pentru milioane de oameni, de Crăciun, în Anglia, Scoția și Țara Galilor, în timp ce alte țări interzic călătoriile spre Marea Britanie, comenteză BBC.

De ce cauzează îngrijorare această variantă? Pentru că înlocuiește rapid alte versiuni ale virusului și suferă mutații care afectează părți importante ale acestuia, unele dintre mutații ducând, conform studiilor de laborator, la creșterea capacității virusului de a infecta.

Noile tulpini pot părea mai frecvente pur și simplu prin faptul că se află la locul potrivit la momentul potrivit, cum ar fi Londra, care a avut doar de restricții de nivelul doi până de curând.

Cât de repede se răspândește? Noua tulpină a fost detectată pentru prima dată în septembrie. În noiembrie, aproximativ un sfert din cazurile din Londra erau cauzate de noua variantă iar în prezent aproape două treimi din cazuri.

Premierul Boris Johnson a spus că noua variantă de virus poate fi cu până la 70% mai transmisibilă.

Cât de departe s-a răspândit? Se crede că varianta a apărut fie la un pacient din Marea Britanie, fie a fost importată dintr-o țară cu o capacitate mai mică de a monitoriza mutațiile coronavirusului. Varianta poate fi găsită în Marea Britanie, cu excepția Irlandei de Nord, dar este foarte concentrată în Londra, sud-estul și estul Angliei.

Datele de la Nextstrain, care au monitorizat codurile genetice ale mostrelor virale din întreaga lume, sugerează că în Danemarca și Australia cazurile au venit din Marea Britanie. Și Olanda a raportat cazuri.

O variantă similară care a apărut în Africa de Sud împărtășește unele dintre mutații, dar pare să nu aibă legătură cu varianta britanică

S-a mai întâmplat asta? Da. Virusul care a fost detectat pentru prima dată în Wuhan, China, nu este același în majoritatea colțurilor lumii.

Mutația D614G a apărut în Europa în februarie și a devenit forma dominantă a virusului la nivel global.

O altă variantă, numită A222V, s-a răspândit în toată Europa și a fost legată de vacanțele de vară petrecute în Spania.

Ce se știe despre noile mutații? O analiză identifică 17 modificări potențial importante. Au existat modificări ale proteinei pe care virusul o folosește pentru a debloca accesul către celulele corpului uman.

Cealaltă mutație a mai apărut, inclusiv la faimoasele nurci infectate. Lucrarea prof. Ravi Gupta de la Universitatea din Cambridge sugerează că această mutație dublează infecțiozitatea, conform experimentelor de laborator. Studiile efectuate de același grup sugerează că mutația face ca anticorpii din sângele supraviețuitorilor să fie mai puțin eficienți în combaterea virusului.

De unde a venit? Explicația cea mai probabilă este că varianta a apărut la un pacient cu un sistem imunitar slăbit care nu a reușit să învingă virusul. În schimb, corpul său a devenit un teren propice pentru modificarea virusului.

Nu există dovezi care să sugereze că mutația face infecția mai mortală, dar acest lucru va trebui monitorizat.

Cu toate acestea, simpla creștere a numărului infecțiilor ar fi suficientă pentru a provoca probleme spitalelor.

Vaccinurile vor funcționa împotriva noii variante? Aproape sigur da, cel puțin deocamdată. Toate cele trei vaccinuri majore dezvoltă un răspuns imun împotriva tulpinii.

Vaccinurile antrenează sistemul imunitar pentru a ataca mai multe părți diferite ale virusului, astfel încât, chiar dacă o parte a acestuia a suferit mutații, vaccinurile ar trebui să funcționeze în continuare.

„Dar dacă lăsăm să apară mai multe mutații, atunci trebuie să ne facem griji”, a spus prof. Gupta. „Virusul poate scăpa de efectele vaccinului și a făcut primii pași în acest sens.”

Noua variantă dovedește că virusul continuă să se adapteze pe măsură ce infectează tot mai mulți oameni.

O prezentare a prof. David Robertson, de la Universitatea din Glasgow, a concluzionat: „Virusul va fi probabil capabil să genereze mutații care să scape de vaccin”. Acest lucru ne-ar pune într-o poziție similară gripei, în care vaccinurile trebuie actualizate periodic.

Sursa: Mediafax

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

FOTO. O tânără cu endometrioză severă, salvată printr-o operație complexă la Cluj. În echipă, un expert de talie internațională

Publicat

operatie.jpg

O tânără de 29 de ani, diagnosticată cu endometrioză pelvină profundă și multiple alte afecțiuni, a primit o nouă șansă la o viață normală.

Aceata a fost supusă vineri unei intervenții chirurgicală, la Clinicii de Chirurgie Generală I a Spitalului Județean de Urgență din din Cluj-Napoca.

Operație multidisciplinară, cu implicarea unui expert de renume internațional

Cazul, arată reprezentanții Spitalului de Urgență din Cluj, a fost abordat…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Evenimente de weekend în Alba: Rowmania pe râul Mureș, festival rock în Sanțurile Cetății, Skirt Bike și competiții. PROGRAM

Publicat

evenimente de weekend în alba: rowmania pe râul mureș, festival

Evenimente de weekend în Alba: la finalul acestei săptămâni, sunt concerte, competiții sportive și evenimente tradiționale sau religioase. În șanțurile Cetății este festival rock, pe malul râului Mureș, la Partoș va fi competiția de canotci Rowmania, iar duminică, în Piața Cetății va fi eveniment dedicat femeilor bicicliste.

De asemenea, în această perioadă se desfășoară la Alba Iulia campionatul național de șah. Sâmbătă, între orele 11.00-12.00, în zona Lunca…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Rezultate Evaluare Națională 2025 în Alba: peste 660 de cereri pentru vizualizarea lucrărilor, depuse de elevi din județ

Publicat

rezultate evaluare națională 2025 în alba: peste 660 de cereri

Rezultate Evaluare Națională 2025 în Alba: peste 660 de cereri pentru vizualizarea lucrărilor au fost înregistrate în județul Alba, după publicarea rezultatelor inițiale la examen. Cele mai multe au fost la Română.

În acest an, elevii au avut opțiunea de a cere să-și vadă lucrările corectate, înainte să depună contestații.

Potrivit datelor IȘJ Alba, comunicate pentru alba24.ro de către inspector școlar general adjunct Dan Cherecheș, au fost înregistrate 667 de cereri…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Studenții UBB, pregătiți pentru locuri de muncă în industria securității cibernetice. Parteneriat cu Palo Alto Networks (SUA)

Publicat

ubb cluj.jpg

Universitatea ”Babeș-Bolyai” (UBB) Cluj-Napoca, prin Facultatea de Matematică și Informatică, anunță încheierea unui parteneriat strategic cu Palo Alto Networks, companie americană recunoscută la nivel mondial ca lider în securitate cibernetică.

Această colaborare va integra curriculumul și programele de vârf ale Palo Alto Networks Cybersecurity Academy în activitățile de formare academică ale UBB, vizând atât programele de licență, cât și programul de…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe