Connect with us

EVENIMENT

Noul coronavirus poate fi transmis de țânțari? Răspunsul experților de la Organizația Mondială a Sănătății

Publicat

Noul coronavirus se transmite prin sistemul respirator, nu prin sânge, astfel că țânțarii nu pot facilita infectarea cu COVID-19, informează specialiștii.

Atât Organizația Mondială a Sănătății, cât și Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din SUA au dat asigurări că șansa ca țânțarii să transmită noul coronavirus este practic zero.

Țânțarii sunt responsabili pentru sute de milioane de îmbolnăviri și omoară cel puțin jumătate de milion de oameni în fiecare an, fiind vectorul principal pentru malarie, zika, febra Dengue și multe alte boli, dar nu transmit alte virusuri, cum ar fi HIV sau Ebola, scrie Libertatea.

Țânțarii au nevoie de sânge pentru a se reproduce, au și ei sistemul lor imunitar și nu transmit fiecare virus pe care îl absorb.

Potrivit sursei citate, în cazul HIV, nivelul de virus din sânge este foarte scăzut și din acest motiv, țânțarii nu îl preiau. Pentru Ebola însă, situația e și mai interesantă. Chiar și când cercetătorii au încercat să injecteze țânțari cu virusul Ebola, aceștia nu au fost infectați.

Atunci când un țânțar absoarbe sânge, acest sânge ajunge în sistemul digestiv al țânțarului. De acolo, orice virus trebuie să scape din sistemul digestiv al insectei, să infecteze restul corpului și să se răspândească în cap, în sistemul salivar, pentru a putea să se transmită la următoarea mușcătură a țânțarului.

Pentru ca țânțarii să transmită o boală la oameni, trebuie întâi să fie ei infectați la rândul lor, și nu există nici o dovadă că acest lucru se poate întâmpla în cazul noului coronavirus.

Anumite virusuri au evoluat special pentru a păcăli sistemul imunitar al acestor insecte. Malaria, în special, depinde direct de țânțari pentru a se transmite mai departe. Pentru a ajunge la acest nivel, virusul trebuie să evolueze mult timp în paralel cu țânțarii, adaptându-se la organismul lor și la mediul de transmisie prin mușcături.

Din fericire însă, SARS-CoV-2 nu prezintă astfel de adaptări. Este extrem de improbabil ca un virus care a sărit de la o specie la alta (în cazul de față, de la lilieci la oameni) să aibă adaptări și pentru o terță specie ca țânțarii.

SARS-CoV-2 se transmite prin căile respiratorii, în special prin mucus. Atunci când tușim, strănutăm sau contaminăm suprafețe, putem ajuta la răspândirea virusului. Chiar dacă avem virusul și ne ciupește un țânțar, acesta nu va da boala mai departe.

Sursa: libertatea.ro

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

ALERTĂ la Mintiu Gherlii. Un URS a fost văzut în localitate

Publicat

urs2.jpg

ISU Cluj a transmis, sâmbătă, un mesaj RO-Alert de avertizare către populația din comuna Mintiu Gherlii.

În zonă a fost raportată apariția unui urs.

ALERTĂ la Mintiu Gherlii. Un URS a fost văzut în localitate

Mesajul a fost transmis în jurul orei 11.00. La fața locului s-a deplasat preventiv o ambulanță SMURD, împreună cu un echipaj de jandarmi. Potrivit ISU Cluj, până acum nu au fost înregistrate solicitări din partea oamenilor din zonă.

Populația…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO PlantFEST Aiud 2025: palmieri și alte plante exotice, prezentate la târg. Planurile Primăriei pentru amenajări peisagistice

Publicat

video plantfest aiud 2025: palmieri și alte plante exotice, prezentate

PlantFEST Aiud 2025. La Aiud se desfășoară în acest weekend PlantFEST 2025, care a transformat centrul orașului într-o adevărată grădină urbană. Târgul este organizat de Primărie și aduce împreună pasionații de flori, plante și grădinărit.

La eveniment participă zeci de expozanți cu diferite feluri de produse: flori, arbuști, pomi fructiferi, răsaduri, dar și unelte și utilaje pentru grădinărit.

Vizitatorii pot descoperi o mulțime de produse, cultivate atât de…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Mobilizare. Zeci de persoane participă la căutarea fratelui primarului din Iara, dispărut de 10 zile

Publicat

barbat cautat1.jpg

Mobilizare la Iara pentru căutarea lui Dani, fratele primarului comunei.

Daniel Popa, Dani cum îi spun apropiații, în vărstă de 51 de ani, a dispărut în data de 27 martie.

Mobilizare. Zeci de persoane participă la căutarea fratelui primarului din Iara

Sâmbătă, 5 aprilie, au reînceput căurările bărbatului dispărut de acasă. Ioan Popa, primarul comunei Iara, a cerut ajutorul tuturor celor care vor să se implice în căutarea fratelui său. Astfel, un anunț în…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Poliția Rutieră Alba acționează cu radare pe trepiede mobile, prin sistemul e-SIGUR. Ce riscă șoferii și proprietarii mașinilor

Publicat

poliția rutieră alba acționează cu radare pe trepiede mobile, prin

Polițiștii rutieri acționează sâmbătă, 5 aprilie, cu sistemul de monitorizare a traficului e-SIGUR, anunță IPJ Alba. Sunt vizate posibile încălcări ale normelor de circulație pe drumurile publice, în zonele cu risc rutier din județul Alba.

Sistemul de monitorizare a traficului e-SIGUR folosește dispozitive radar, montate pe trepiede mobile. Acestea surprind în timp real vehiculele care depășesc limita legală de viteză sau care încalcă alte reguli de circulație.

Vezi și

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe