Connect with us

EVENIMENT

Noul coronavirus poate fi transmis de țânțari? Răspunsul experților de la Organizația Mondială a Sănătății

PublicatNoul coronavirus se transmite prin sistemul respirator, nu prin sânge, astfel că țânțarii nu pot facilita infectarea cu COVID-19, informează specialiștii.

Atât Organizația Mondială a Sănătății, cât și Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din SUA au dat asigurări că șansa ca țânțarii să transmită noul coronavirus este practic zero.

Țânțarii sunt responsabili pentru sute de milioane de îmbolnăviri și omoară cel puțin jumătate de milion de oameni în fiecare an, fiind vectorul principal pentru malarie, zika, febra Dengue și multe alte boli, dar nu transmit alte virusuri, cum ar fi HIV sau Ebola, scrie Libertatea.

Țânțarii au nevoie de sânge pentru a se reproduce, au și ei sistemul lor imunitar și nu transmit fiecare virus pe care îl absorb.

Potrivit sursei citate, în cazul HIV, nivelul de virus din sânge este foarte scăzut și din acest motiv, țânțarii nu îl preiau. Pentru Ebola însă, situația e și mai interesantă. Chiar și când cercetătorii au încercat să injecteze țânțari cu virusul Ebola, aceștia nu au fost infectați.

Atunci când un țânțar absoarbe sânge, acest sânge ajunge în sistemul digestiv al țânțarului. De acolo, orice virus trebuie să scape din sistemul digestiv al insectei, să infecteze restul corpului și să se răspândească în cap, în sistemul salivar, pentru a putea să se transmită la următoarea mușcătură a țânțarului.

Pentru ca țânțarii să transmită o boală la oameni, trebuie întâi să fie ei infectați la rândul lor, și nu există nici o dovadă că acest lucru se poate întâmpla în cazul noului coronavirus.

Anumite virusuri au evoluat special pentru a păcăli sistemul imunitar al acestor insecte. Malaria, în special, depinde direct de țânțari pentru a se transmite mai departe. Pentru a ajunge la acest nivel, virusul trebuie să evolueze mult timp în paralel cu țânțarii, adaptându-se la organismul lor și la mediul de transmisie prin mușcături.

Din fericire însă, SARS-CoV-2 nu prezintă astfel de adaptări. Este extrem de improbabil ca un virus care a sărit de la o specie la alta (în cazul de față, de la lilieci la oameni) să aibă adaptări și pentru o terță specie ca țânțarii.

SARS-CoV-2 se transmite prin căile respiratorii, în special prin mucus. Atunci când tușim, strănutăm sau contaminăm suprafețe, putem ajuta la răspândirea virusului. Chiar dacă avem virusul și ne ciupește un țânțar, acesta nu va da boala mai departe.

Sursa: libertatea.ro


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


EVENIMENT

Andrei Baciu anunță când se atinge pragul de 6 milioane de doze administrate

Publicat

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății Andrei Baciu a declarat că duminică seara se atinge borna de 6 milioane de doze de vaccin anti-Covid administrate în România.

„Avem peste 3,6 milioane de persoane care au fost vaccinate, astăzi (duminică-n.r.) se atinge borna de 6 milioane de doze administrate, la ora 17.00 erau 5.995.000, dar cu toate persoanele vaccinate în cursul acestei seri… Vorbim de o cifră impresionantă”, a declarat Andrei Baciu, duminică seara, la Digi24.

Potrivit datelor furnizate de CNCAV, duminică, la ora 18.00, numărul total al dozelor administrate în România din 27 decembrie 2020 până în prezent este de 5.995.792.

Întrebat dacă la Maratonul vaccinării din București se va atinge borna de 20.000 de persoane vaccinate, Andrei Baciu a spus: „Cred că se poate spune acest lucru”.

Până la ora 20.00, în cele două centre care funcționează în Capitală în cadrul Maratonului Vaccinării au fost imunizate 18.000 de persoane.

Centrele sunt funcționale până luni, la ora 8.00, dar autoritățile au anunțat că, dacă vor fi cozi, activitatea acestora va fi prelungită. MEDIAFAX

Citește mai departe

EVENIMENT

Cel puţin şase morţi în urma unui incident armat produs în Statele Unite

Publicat

Cel puţin şase persoane au fost ucise, duminică, într-un incident armat produs în statul american Colorado, afirmă surse din cadrul poliţiei citate de agenţia Associated Press.

Un individ a deschis focul într-o parcare de autorulote situată la periferia estică a oraşului Colorado Springs. Atacul a vizat persoane care participau la o petrecere privată.

Şase persoane au fost împuşcate mortal, iar presupusul autor al atacului s-a sinucis.

Anchetatorii încearcă să afle motivul atacului. Criminalul pare a fi partenerul uneia dintre femeile prezente la petrecere.

“Suntem în suferinţă alături de familiile care au pierdut persoane iubite şi alături de copiii care şi-au pierdut părinţii”, a declarat şeful Poliţiei din oraşul Colorado Springs, Vince Niski.

“Atacul armat din Colorado Springs este devastator”, a afirmat, la rândul său, guvernatorul statului Colorado, Jared Polis.

Colorado Springs, cu populaţia de aproximativ 465.000 de locuitori, este al doilea oraş ca mărime din statul Colorado, după Denver. MEDIAFAX

Citește mai departe

EVENIMENT

Pasageri nevinovați dintr-o mașină, la spital după ce un șofer neatent a intrat în ei, la Sibiu

Publicat

Un accident rutier s-a produs, luni dimineață, în Sibiu. Șoferul unui autoturism a intrat într-o intersecție și a izbit o mașină.
Accidentul a fost în municipiul Sibiu, pe Șoseaua Albă Iulia, unde un șofer în vârstă de 27 de ani, din Gorj, în timp ce conducea dinspre aeroport, a pătruns în intersecție fără să acorde prioritate.
A intrat în coliziune cu un autoturism condus regulamentar de către un șofer în vârstă de 35 de ani.
Două persoane din mașina condusă regulamentar, conducătorul auto și o pasageră în vârstă de 59 de ani, au fost transportate la spital, conștiente.
În zonă se circulă îngreunat.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO: Autoturism în flăcări pe o stradă din Reșița

Publicat

Un autourism a luat foc luni dimineața pe o stradă din Reșița. La fața locului au fost solicitați să intervină pompierii, pentru stingerea flăcărilor care au cuprins mașina.

Incendiul a izbucnit la un autoturism în municipiul Reșița, în zona Triaj.

Intervin pompierii din Reșița cu 1 ASAS cu un echipaj.

Nu sunt victime, anunță pompierii.

Cauzele declanșării incendiului vor fi stabilite ulterior.

Citește mai departe