Connect with us

EVENIMENT

Noul coronavirus poate fi transmis de țânțari? Răspunsul experților de la Organizația Mondială a Sănătății

Publicat

Noul coronavirus se transmite prin sistemul respirator, nu prin sânge, astfel că țânțarii nu pot facilita infectarea cu COVID-19, informează specialiștii.

Atât Organizația Mondială a Sănătății, cât și Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din SUA au dat asigurări că șansa ca țânțarii să transmită noul coronavirus este practic zero.

Țânțarii sunt responsabili pentru sute de milioane de îmbolnăviri și omoară cel puțin jumătate de milion de oameni în fiecare an, fiind vectorul principal pentru malarie, zika, febra Dengue și multe alte boli, dar nu transmit alte virusuri, cum ar fi HIV sau Ebola, scrie Libertatea.

Țânțarii au nevoie de sânge pentru a se reproduce, au și ei sistemul lor imunitar și nu transmit fiecare virus pe care îl absorb.

Potrivit sursei citate, în cazul HIV, nivelul de virus din sânge este foarte scăzut și din acest motiv, țânțarii nu îl preiau. Pentru Ebola însă, situația e și mai interesantă. Chiar și când cercetătorii au încercat să injecteze țânțari cu virusul Ebola, aceștia nu au fost infectați.

Atunci când un țânțar absoarbe sânge, acest sânge ajunge în sistemul digestiv al țânțarului. De acolo, orice virus trebuie să scape din sistemul digestiv al insectei, să infecteze restul corpului și să se răspândească în cap, în sistemul salivar, pentru a putea să se transmită la următoarea mușcătură a țânțarului.

Pentru ca țânțarii să transmită o boală la oameni, trebuie întâi să fie ei infectați la rândul lor, și nu există nici o dovadă că acest lucru se poate întâmpla în cazul noului coronavirus.

Anumite virusuri au evoluat special pentru a păcăli sistemul imunitar al acestor insecte. Malaria, în special, depinde direct de țânțari pentru a se transmite mai departe. Pentru a ajunge la acest nivel, virusul trebuie să evolueze mult timp în paralel cu țânțarii, adaptându-se la organismul lor și la mediul de transmisie prin mușcături.

Din fericire însă, SARS-CoV-2 nu prezintă astfel de adaptări. Este extrem de improbabil ca un virus care a sărit de la o specie la alta (în cazul de față, de la lilieci la oameni) să aibă adaptări și pentru o terță specie ca țânțarii.

SARS-CoV-2 se transmite prin căile respiratorii, în special prin mucus. Atunci când tușim, strănutăm sau contaminăm suprafețe, putem ajuta la răspândirea virusului. Chiar dacă avem virusul și ne ciupește un țânțar, acesta nu va da boala mai departe.

Sursa: libertatea.ro

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

VIDEO: Cine este Daniel Metz, noul prorector al Universității din Alba Iulia. Ce planuri are la UAB, fostul CEO al NTT DATA

Publicat

video: cine este daniel metz, noul prorector al universității din

Daniel Metz este noul prorector al Universității ”1 Decembrie 1918” din Alba Iulia. Timp de mai bine 20 de ani a fost CEO al NTT Data, una dintre cele mai mari companii de IT din România. 

După mai bine de 20 de ani în care a condus o firmă cu peste 2000 de angajați a decis să facă o schimbare. Să lase mediul de afaceri, pentru cel academic. 

Pe lângă lector universitar la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și cadru didactic asociat la Academia Forțelor Terestre…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Accident cu cinci mașini pe Autostrada Transilvania. Trei persoane duse la SPITAL

Publicat

astrada 1 e1713540326437.jpeg

Pompierii din cadrul Gărzii Gilău, a Detașamentului Turda, Detașamentului 2 Cluj-Napoca și Punctul de Lucru Florești au intervenit, vineri după-amiază, la un accident rutier petrecut pe autostrada A3, sensul fe mers dinspre Gilău înspre Turda.

”La fața locului au ajuns două autospeciale cu modul de descarcerare și trei ambulanțe SMURD, unde au găsit cinci autoturisme avariate cu ocupanții ieșiți din acestea.

Trei persoane au fost consultate de către…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Investiții în digitalizare, la Teiuș. Camere de supraveghere și sistem de sesizări online pentru cetățeni. Licitație, în SEAP

Publicat

investiții în digitalizare, la teiuș. camere de supraveghere și sistem

Investiții în digitalizare, la Teiuș. Printr-un proiect de peste 1,3 milioane de lei vor fi achiziționate, printre altele, 80 camere video cu dispecerat și mentenanță și sisteme de sesizări online pentru cetățeni.

Primăria orașului Teiuș a lansat vineri, 19 aprilie, în SEAP, o licitație pentru furnizarea de bunuri în cadrul proiectului intitulat „Reformare și digitalizare la nivelul orașului Teiuș”.

Valoarea totală este estimată la 1.304.515,5 lei, fără TVA….

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Caravana „Fără Bariere” a ajuns în Cluj-Napoca. O campanie despre impactul DROGURILOR asupra tinerilor și societății

Publicat

whatsapp image 2024 04 18 at 21.49.07 0f83b9e6 e1713510995813.jpg

Joi, 18 aprilie, caravana „Fără Bariere”, o campanie despre impactul drogurilor asupra tinerilor și societății, a ajuns și la Cluj-Napoca. Evenimentul a avut loc la Casa de Cultură a Studenților “Dumitru Fărcaș”.

În cadrul acestei caravane, elevii și studenții au luat contact cu foști consumatori de droguri care le-au explicat, din proprie experiență, ce înseamnă adicția de astfel de substanțe și impactul pe care acestea le pot avea asupra vieții…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe