Connect with us

EVENIMENT

Noul coronavirus poate fi transmis de țânțari? Răspunsul experților de la Organizația Mondială a Sănătății

Publicat

Noul coronavirus se transmite prin sistemul respirator, nu prin sânge, astfel că țânțarii nu pot facilita infectarea cu COVID-19, informează specialiștii.

Atât Organizația Mondială a Sănătății, cât și Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din SUA au dat asigurări că șansa ca țânțarii să transmită noul coronavirus este practic zero.

Țânțarii sunt responsabili pentru sute de milioane de îmbolnăviri și omoară cel puțin jumătate de milion de oameni în fiecare an, fiind vectorul principal pentru malarie, zika, febra Dengue și multe alte boli, dar nu transmit alte virusuri, cum ar fi HIV sau Ebola, scrie Libertatea.

Țânțarii au nevoie de sânge pentru a se reproduce, au și ei sistemul lor imunitar și nu transmit fiecare virus pe care îl absorb.

Potrivit sursei citate, în cazul HIV, nivelul de virus din sânge este foarte scăzut și din acest motiv, țânțarii nu îl preiau. Pentru Ebola însă, situația e și mai interesantă. Chiar și când cercetătorii au încercat să injecteze țânțari cu virusul Ebola, aceștia nu au fost infectați.

Atunci când un țânțar absoarbe sânge, acest sânge ajunge în sistemul digestiv al țânțarului. De acolo, orice virus trebuie să scape din sistemul digestiv al insectei, să infecteze restul corpului și să se răspândească în cap, în sistemul salivar, pentru a putea să se transmită la următoarea mușcătură a țânțarului.

Pentru ca țânțarii să transmită o boală la oameni, trebuie întâi să fie ei infectați la rândul lor, și nu există nici o dovadă că acest lucru se poate întâmpla în cazul noului coronavirus.

Anumite virusuri au evoluat special pentru a păcăli sistemul imunitar al acestor insecte. Malaria, în special, depinde direct de țânțari pentru a se transmite mai departe. Pentru a ajunge la acest nivel, virusul trebuie să evolueze mult timp în paralel cu țânțarii, adaptându-se la organismul lor și la mediul de transmisie prin mușcături.

Din fericire însă, SARS-CoV-2 nu prezintă astfel de adaptări. Este extrem de improbabil ca un virus care a sărit de la o specie la alta (în cazul de față, de la lilieci la oameni) să aibă adaptări și pentru o terță specie ca țânțarii.

SARS-CoV-2 se transmite prin căile respiratorii, în special prin mucus. Atunci când tușim, strănutăm sau contaminăm suprafețe, putem ajuta la răspândirea virusului. Chiar dacă avem virusul și ne ciupește un țânțar, acesta nu va da boala mai departe.

Sursa: libertatea.ro

Urmărește știrile romania24.ro pe Google News


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


EVENIMENT

FOTO: Două autoturisme s-au ciocnit violent într-o intersecție din Mediaș. Unul dintre șoferi a fost rănit

Publicat

accidebt 1

Un tânăr de 21 de ani a ajuns la spital în urma unui accident rutier produs, luni seară, ân municipiul Mediaș, județul Sibiu. Mașina pe care o conducea s-a izbit violent de un alt autoturism. Patru persoane au fost implicate în accident.

Potrivit ISU Sibiu, accidentul a avut loc în municipiul Mediaș, pe strada Nisipiului.

La fața locului au intervenit pompierii militari cu o autospecială de stingere și un echipaj SMURD.

La fața locului au fost acordate îngrijiri medicale de către echipajul SMURD pentru 3 persoane, neîncarcerate și conștiente.

accident 2

Este vorba despre un bărbat de 22 de ani, o femeie de 23 de ani și un bărbat de 36 de ani. Toți au refuzat transportul la spital.

De asemenea a un echipaj SAJ care a acordat îngrijiri medicale și a transportat o persoană de sex masculin de 21 de ani la CPU Mediaș.

Două autoturisme conduse de doi tineri s-au ciocnit violent într-o intersecție din Mediaș. Ce spun polițiștii

Politiștii Biroului Rutier Medias intervin la un accident rutier produs in municipiu, la intersecția străzilor Sibiului cu strada Nisipului.

accident3

Pe fondul neacordării de prioritate auto, in intersecția anterior menționata s-a produs o coliziune între 2 autoturisme, una condusă de către un medieșean de 21 de ani și al doilea de un bărbat tot in vârsta de 21 din Sighișoara.

accident 4

â

Din accident a rezultat vătămarea corporală a șoferului din Mediaș, transportat conștient la Spital.

Politiștii rutieri continua cercetările pentru a stabili cu exactitate cauza și condițiile in care s-a produs accidentul rutier.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO: Comisarii de la Protecţia Consumatorilor au propus închiderea DEFINITIVĂ a Hotelului Intercontinental din București

Publicat

colaj controale anpc intercontinental bucuresti

Hotelul Intercontinental din București ar putea fi închis de comisarii de la Protecția Consumatorilor deoarece nu a remediat neregulile descoperite la controalele de săptămâna trecută. Unitatea a fost amendată cu 100.000 de lei.

ANPC anunță că a făcut trei controale succesive la Intercontinental, iar reprezentanții hotelului nu au reușit să remedieze neregulile.

Comisarii de la Protecţia Consumatorilor au propus închiderea DEFINITIVĂ a Hotelului Intercontinental. Nici după trei controale nu s-au remediat neregulile

Echipe ale Comisariatului pentru Protecția Consumatorilor Municipiul București (CPCMB) au realizat o acțiune de control, pe 19 mai, la Compania Hotelieră Intercontinental România SA.

În urma verificărilor, au fost aplicate 6 amenzi contravenționale în valoare totală de 50.000 lei și s-au dispus măsurile complementare de „oprire definitivă de la comercializare a produselor la care s-au înregistrat nereguli, oprirea temporară a prestării serviciului până la remedierea deficiențelor a bucătăriei, oprirea temporară a prestării serviciului până la remedierea deficiențelor a 10 camere verificate și a centrului SPA și propunerea sancțiunii complementare de închidere temporară a unității pe o durată de cel mult 6 luni”.

Comisarii de la Protecţia Consumatorilor au propus închiderea DEFINITIVĂ a Hotelului Intercontinental. Ce nereguli au găsit comisarii ANPC

Abaterile de la legislație constatate de comisarii CPCMB au fost următoarele: „utilizarea unor produse din carne și pește fără elemente de identificare și caracterizare și dată limită de consum, elemente fără de care nu se poate stabili conformitatea acestora, utilizarea unor produse refrigerate cu data durabilității minimale schimbată o altă dată de expirare (produse cărora li s-a schimbat starea termică prin congelare), folosirea, atât în blocul alimentar, cât și în minibarurile din camere, a unor produse cu data limită de consum depășită, existența unor preparate finite calde depozitate la temperatura mediului ambiant sau în spatii frigorifice, fără respectarea condițiilor de temperatură, conform legii, utilizarea, la bucătărie, a unor legume cu modificări organoleptice, precum și a unor produse congelate, cu arsuri de congelare, nerespectarea vecinătăților produselor alimentare, în spațiile frigorifice, precum și depozitarea băuturilor direct pe paviment, existența unor condiții igienice necorespunzătoare atât în camerele de hotel, cât și în centrul SPA, lipsa informații privind utilizarea electronicelor și condiții deficitare de amenajare a spațiilor de cazare, care pot pune în pericol viața sau sănătatea consumatorilor (tencuială exfoliată, prize desprinse din perete, cabluri neizolate, geamuri crăpate, protecția unei trepte de la scara de acces la saună deteriorată)”.

Potrivit ANPC, în ziua următoare, au fost verificate măsurile dispuse către operatorul economic. Deficiențele nu erau remediate, iar comisarii CPCMB au decis extinderea verificării la toate camerele libere ale hotelului.

Comisarii de la Protecţia Consumatorilor au propus închiderea DEFINITIVĂ a Hotelului Intercontinental. Încă 4 amenzi, la al doilea control

Ca atare, sancțiunile adăugate sau rămase în vigoare în a doua zi de control au fost: „alte 4 amenzi contravenționale în valoare de 35.000 lei, menținerea măsurii de oprirea temporară a prestării serviciului până la remedierea deficiențelor pentru bucătărie, centrul SPA și 10 camere de cazare, cărora li s-au adăugat încă 20 de camera (măsura aplicându-se, în total pentru 30 de camere și propunerea de închidere temporară a unității pe o durată de cel mult 6 luni”.

Al treilea control a avut loc o zi mai târziu, comisarii constatând din nou neîndeplinirea măsurilor și găsind, în continuare materii prime expirate, în spațiul de depozitare al produselor alimentare, preparate finite neetichetate, materii prime congelate cu data limită de consum schimbată, preparate gata montate pe farfurii pentru a fi servite, deși bucătăria era oprită de la funcționare și 2 camere ocupate deși erau oprite de la funcționare.

Ca urmare, a mai fost aplicată o sancțiune contravențională în valoare totală de 15.000 lei, ajungându-se, astfel, la amenzi în valoare totală de 100.000 lei. De asemenea, comisarii au propus sancțiunea complementară de închidere definitivă a hotelului.

(sursa: Mediafax)

Citește mai departe

EVENIMENT

ALERTĂ în Fălticeni: Două gospodării, cuprinse de flăcări

Publicat

pompieri 1 e1640098494564.jpg
arhiva foto

Pompierii suceveni sunt în alertă, după ce două gospodării din Fălticeni au fost cuprinse de flăcări.

Potrivit ISU Suceava, prin apel la numărul unic 112 pompierii au fost solicitați să intervină în municipiul Fălticeni, pe strada 1 Mai.

UPDATE ora 18.50:

”Incendiul este localizat și se lucrează pentru lichidarea ultimelor focare. Din fericire, nu sunt înregistrate victime”, au precizat reprezentanții ISU Suceava.

Ard două locuințe și anexe gospodărești.

La fața locului au intervenit pompierii militari si civili cu 8 autospeciale de stingere si o ambulanta SMURD.

Știre în actualizare

Citește mai departe

EDUCATIE

BACALAUREAT 2022: Documente necesare pentru înscrierea la examen. CALENDAR Bacalaureat 2022 sesiunea iunie-iulie

Publicat

studiu examen pixabay free.jpg

Au început înscrierile la examenul de Bacalaureat 2022. Astfel, în perioada 23 mai și până vineri, 27 mai, elevii trebuie să completeze cererile pentru participarea la probele de examen, care vor începe în data de 6 iunie.

Vezi BACALAUREAT 2022: Modele de subiecte, teste de antrenament și bareme din ultimii ani. Matematică, Româna, Fizică, Anatomie

Pentru înscrierea la Bacalaureat 2022sunt necesare următoarele acte:

 • cerere-tip, care se completează la secretariatul unității școlare absolvite
 • copii după certificatul de naștere și cartea de identitate
 • foaia matricolă
 • adeverință recunoaștere probe, pentru candidații din seriile anterioare
 • cerere către inspectorul școlar general – pentru candidații din alte județe
 • 2 fotografii 3/4
 • dosar (cerut doar de unele inspectorate)

BACALAUREAT 2022. CALENDAR – sesiunea iunie-iulie

 • 23 – 27 mai 2022 Înscrierea candidaților la prima sesiune de examen
 • 27 mai 2022 Încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a
 • 6 – 8 iunie 2022 Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română — proba A
 • 8 – 9 iunie 2022 Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă — proba B
 • 8 – 10 iunie 2022 Evaluarea competențelor digitale — proba D
 • 13 – 16 iunie 2022 Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională — proba C, astfel:
 • 14 iunie – proba orală de limba engleză
 • 16 iunie – proba orală de limba engleză, franceză, spaniolă, germană, italiată, ebraică japoneză, rusă, portugheză, chineză, turcă
 • 15 iunie – proba de înțelegere text audiat, urmată de proba scrisă
 • 20 iunie 2022 Limba și literatura română — proba E.a) — proba scrisă
 • 21 iunie 2022 Proba obligatorie a profilului — proba E.c) — proba scrisă
 • 22 iunie 2022 Proba la alegere a profilului și specializării — proba E.d) — proba scrisă
 • 23 iunie 2022 Limba și literatura maternă — proba E.b) — proba scrisă
 • 27 iunie 2022 Afișarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12:00) și depunerea contestațiilor în intervalul orar 12:00 – 18:00
 • 28 – 30 iunie 2022: Rezolvarea contestațiilor
 • 1 iulie 2022: Afișarea rezultatelor finale

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe