Connect with us

EVENIMENT

Prognoza meteo pentru 12–18 aprilie 2021: Val de aer rece, ninsori și precipitații abundente

Publicat

Ne așteaptă o săptămână sub semnul unei noi coborâri polare venită dinspre Atlanticul de Nord, nu la fel de viguroasă precum cea de săptămâna trecută, dar care se va resimți, mai ales în vest, centru și nord. Și din punct de vedere al centrilor barici avem o alternanță anticiclon (presiune ridicată) cu apariția unor depresiuni.

Avem parte de precipitații din plin, importante cantitativ, de la ploi cu furtuni prin sudul și sud-estul țării, la ninsori în zonele montane, dar și prin Maramureș și Transilvania.

Ne așteaptă o noapte cu minime negative prin zonele montane, prin nordul Munteniei și dealurile Moldovei (-0 spre –2 grade), în timp ce în restul Moldovei, estul Transilvaniei, Muntenia și sudul Dobrogei ajungem la valori de 1 – 3, 4 grade. Ceva mai cald va fi prin Oltenia, Maramureș, vestul Transilvaniei, unde avem minime de 5 – 7 grade, pentru ca valorile nocturne cele mai ridicate să fie atinse în Banat și Crișana, 9 – 11 grade.

Și maximele zilei le atingem tot în Banat și Crișana (19 – 20 de grade), în timp ce în restul țării ne oprim la valori de 17 – 18 grade. Prin zonele montane temperaturile urcă până la 12 – 14 grade, cu 6 – 8 grade pe creste.

Precipitații slabe sunt posibile prin Crișana, Maramureș și NE extrem al Dobrogei, sub formă de ploi.

Marți, 13 aprilie:

– O noapte cu temperaturi miime cuprinse, în general, între 3 – 5, 6 grade în cea mai mare parte a țării. Excepție vor face zonele montane și dealurile Moldovei, unde nu trecem de –1 spre 1 grad, iar pe creste chiar sub 0 grade, spre –2, –3 grade, dar și Banatul, Crișana, vestul Maramureșului, nordul Dobrogei, unde avem cele mai ridicate minime, de la 9 spre 11 grade.

În ceea ce privește maximele zilei, acestea ajung la valori de 18 – 20, 21 de grade în cea mai mare parte a țării, cu excepția Banatului și Crișanei, unde avem o scădere față de ziua precedentă și ne oprim la un 13 – 15 grade. Și în zonele montane se ting 13 – 14 grade, cu 6 – 8 grade pe creste.

Avem parte de precipitații prin Banat, Crișana, Oltenia,vestul Transilvaniei, Maramureș, sud-vestul Munteniei, iar cantitățile care pot cădea ajung și la un 7 – 10 l/mp. Ploi, doar prin crestele vestice ale Meridionalilor este posibil să avem și lapoviță și ninsori.

Miercuri, 14 aprilie:

– Temperaturile de pe timpul nopții cresc, ajung la 7 – 9, 10 grade în cea mai mare parte a țării, cu excepția Banatului și Crișanei, unde ne oprim la 4 – 5 grade, iar prin zonele montane nu trecem de 0 – 2 grade, cu –1, –2 grade pe creste.

Se răcește la nivelul întregii țării, astfel că maximele mai ajung doar la 12 – 13 grade prin Oltenia, Muntenia, Dobrogea, iar prin Transilvania și Maramureș ne oprim la 8 – 9 grade, Răcirea se va resimți și mai puternic prin Banat și Crișana, acolo unde maximele zilei abia ajung la 6 – 7 grade, la fel ca în zonele montane. Pe creste avem maxime negative, –2, –3 grade.

Avem parte de precipitații în toată țara, iar prin Muntenia, SE și N Olteniei, prin Transilvania, Maramureș și Crișana, dar și prin sudul Dobrogei, putem ajunge la 15 – 20, 25 l/mp. În restul țării cantitățile nu trec de un 3 – 5, 7 l/mp.

Vorbim de ploi, prin zonele montane de lapoviță și ninsori iar prin sudul Dobrogei nu sunt excluse fenomenele convective.

Joi, 15 aprilie:

– Minimele pleacă de la valori de 1 – 3, 4 grade prin Transilvania, Maramureș, Banat, Crișana, în timp ce în zonele montane vorbim de temperaturi negative, de la –1 spre –3, –4 grade. În Oltenia Muntenia, Dobrogea și Moldova avem parte de valori nocturne de la 5 spre 7,8 grade.

Maximele caracterizează o zi rece, se ating doar 4 – 6 grade prin Transilvania, Maramureș, în zonele montane vorbim de 1 – 2 grade, cu –2, –3 grade pe creste iar prin Banat și Crișana doar 5 – 7 grade. În Moldova, Dobrogea, Muntenia și Oltenia mercurul din termometre ajunge la 9 – 11 grade.

Continuă precipitațiile în cea mai mare parte a țării, cu excepția Olteniei și sud-vestul extrem al Munteniei. Moldova, nordul Dobrogei și Transilvania pot avea parte și de 10 – 15 l/mp.

Vorbim în mare parte de ploi, lapoviță și ninsori la munte, ploi, lapoviță și ninsori prin Transilvania și Maramureș.

Vineri, 16 aprilie:

– Peste noapte se ating –1 spre 0, 1 grad prin zonele montane, cu –3, –4 grade pe creste, respectiv 2 – 4 grade prin Transilvania, Maramureș, Banat și Crișana. În Oltenia, Muntenia, Moldova și Dobrogea minimele ajung la 5 – 7, 8 grade.

În ceea ce privește maximele zilei de vineri, acestea rămân mult sub normalul perioadei în Transilvania, dealurile Banatului și Crișanei, unde nu ajung decât la un 5 – 7 grade, în timp ce în restul Banatului, Crișanei și Maramureș atingem 9 – 10 grade. Prin Oltenia, Muntenia, Dobrogea și Moldova mai câștigăm un grad, două, față de zilele precedente și se ating 12 – 14 grade.

Precipitațiile continuă în cea mai mare parte a țării, cu aceleași excepții numite Oltenia și sudul extrem al Munteniei. Cele mai importante cantități sunt așteptate în zonele montane, Transilvania, nordul și centrul Moldovei, nordul Dobrogei, unde se pot acumula 10 – 15 l/mp.

Forma precipitațiilor – ploi, iar prin zonele montane, nordul Transilvaniei, Maramureș, inclusiv lapoviță și ninsori.

Sâmbătă, 17 aprilie:

– Se schimbă un pic registrul termic, cu Moldova având parte de cele mai scăzute valori maxime de temperatură (8 – 9 grade), în timp ce prin zonele montane nu trecem de 2 – 4, 5 grade. Prin Transilvania, Banat, Maramureș și Crișana ne oprim la 13 – 15 grade, pentru ca maximele zilei să le atinge în Oltenia, Muntenia și Dobrogea, 16 – 17 grade.

Precipitațiile sunt prezente în Moldova (10 – 15 l/mp, iar în nordul regiunii chiar 20 – 30 l/mp), prin nordul Dobrogei, Transilvania, Maramureș, zonele montane și estul Munteniei (3 – 5, 7 l/mp).

Vor fi ploi (inclusiv fenomene convective prin Dobrogea), dar în zonele montane și lapoviță și ninsori.

Duminică, 18 aprilie:

– Temperaturile mai cresc un pic ajungem la valori de 17 – 18 grade prin Banat, Crișana, Oltenia, mare parte din Muntenia, în timp ce în restul țării ne oprim la 12 – 14 grade. în zonele montane avem maxime de 4 – 6 grade, cu 1 – 2 grade pe creste.

Rămânem cu precipitații în Moldova, Dobrogea, estul Munteniei (5 – 10 l/mp), în timp ce prin restul țării nu așteptăm decât un 2 – 3 l/mp iar prin Banat, Crișana Oltenia șansele de precipitații sunt spre 0.

Avem parte de ploi și furtuni prin Dobrogea, Muntenia, sudul Moldovei, ninsori prin zonele montane, ploi liniștite prin restul zonelor.

Ne așteaptă o săptămână extrem de bogată în precipitații, care va aduce, în cea mai mare parte a țării, cantități de 20 – 30 l/mp, iar prin nordul Moldovei, sudul Transilvaniei, zonele montane și nordul extrem al Dobrogei chiar spre 40 – 50 l/mp. Cele mai slabe cantități sunt așteptate prin Oltenia, Banat, dar și prin Buzău, Ialomița și Călărași (5 –7 l/mp).

Strat de zăpadă:

– Stratul de zăpadă, mai ales în zona crestelor montane, continuă să se mențină la grosimi de 40 – 50 cm.

 

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Curtea de Conturi cere public o strategie a adăpostirii populației în situație de conflict armat. Lista adăposturilor din Alba

Publicat

curtea de conturi cere public o strategie a adăpostirii populației

Curtea de Conturi cere public autorităților responsabile să elaboreze o ”concepție națională a adăpostirii populației în situație de conflict armat”, ca activitate pe timp de pace de pregătire a adăpostirii populației. 

Asta pentru că actuala organizare a Sistemului național de adăpostire din România nu asigură o protecție suficientă a populației în situația unui conflict, precizează instituția într-un comunicat de presă.

De asemenea, Curtea apreciază că sunt…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Șofer inconștient surprins depășind pe contrasens la semafor, în Cluj-Napoca

Publicat

sofer pe contrasens.jpg

Un incident grav de indisciplină în trafic a fost surprins astăzi pe strada Traian Moșoiu din Cluj-Napoca.

Un șofer a pus în pericol siguranța participanților la trafic.

Șofer inconștient surprins depășind pe contrasens la semafor,

Așa cum se vede din imaginile surprise cu o cameră de bord, un șofer a depășit coloana de mașini oprite la semafor, circulând pe contrasens, iar ulterior a forțat intrarea între vehicule, riscând o coliziune. Comportamentul…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Şofer vitezoman, prins cu 220 km/h pe Autostrada A1, în Sibiu. A rămas pieton pentru 120 de zile. Ce amendă are de achitat

Publicat

Şofer vitezoman, prins cu 220 km/h pe autostrada a1, în

Un şofer de 33 de ani a fost prins de poliţişti în timp ce circula cu viteza de 220 de kilometri la oră pe Autostrada A1, în judeţul Sibiu. Bărbatul de 33 de ani a fost amendat şi i s-a suspendat dreptul de a conduce pentru 120 de zile.

„Nu s-a gândit prea mult înainte de a apăsa accelerația și a atins de 220 km/h, pe A1, în zona localității Tălmaciu.

Nu au stat pe gânduri nici polițiștii Biroului Autostrăzi A1 Râmnicu Vâlcea – Deva, care l-au tras pe dreapta pentru…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Ajutoare de urgență de peste 70.000 de lei pentru 11 familii din județul Alba, afectate de incendii și alte situații critice

Publicat

ziua porților deschise la prefectura alba: vizitatorii vor afla istoria

Guvernul a aprobat în ședința de joi, 3 aprilie, acordarea de sprijin financiar de urgență pentru familiile și persoanele singure aflate în situații critice. În județul Alba, 11 familii vor primi ajutoare în valoare totală de 72.000 de lei.

Potrivit reprezentanților Prefecturii Alba, între acestea, 10 familii din Alba Iulia, Sebeș, Aiud și Berghin au fost grav afectate de incendii, care au distrus locuințe, anexe gospodărești și bunuri de folosință. Aceste familii vor primi,…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe