INTERNAȚIONAL
Rapperul Dave şi solistul scoţian Lewis Capaldi, principalii favoriţi ai galei BRIT Awards
Rapperul Dave şi cantautorul scoţian Lewis Capaldi sunt marii favoriţi ai galei industriei muzicale britanice, BRIT Awards, ce va avea loc luna viitoare, fiecare dintre ei fiind nominalizat la câte 4 categorii, transmit duminică BBC şi Reuters.
Cei doi au fost nominalizaţi la aceleaşi patru categorii: cel mai bun artist, cel mai bun nou artist, cel mai bun single şi albumul anului.
Solistul scoţian, admirat pentru baladele sale şi rapper-ul Dave, adeptul unui stil incisiv, „made in Streatham” sunt consideraţi marii favoriţi ai galei ce va avea loc la Londra luna viitoare. Stormzy şi Mabel completează careul de aşi al favoriţilor cu câte trei nominalizări fiecare.
Dave este însă considerat marele favorit la categoria celor mai bune albume, după ce LP-ul său de debut, „Psychodrama” a câştigat şi premiul Mercury. Albumul său este o reflecţie asupra condiţiei tinerilor de culoare din Marea Britanie şi este conceput ca o şedinţă de terapie la psihiatru. În piesele de pe acest album Dave abordează subiecte precum absenţa tatălui din viaţa sa, relaţia cu fratele său care este condamnat la închisoare, violenţa domestică şi presiunea de a avea succes ca muzician.
Lewis Capaldi este la rândul său favorit la această categorie. Albumul său de debut, „Divinely Uninspired To A Hellish Extent”, a fost cel mai bine vândut LP britanic din 2019, în special datorită baladei „Someone You Loved”.
Marea surpriză a viitoarei ediţii BRIT Awards este că Ed Sheeran nu a primit decât o singură nominalizare, la categoria cel mai bun single şi chiar şi această nominalizare este împărţită cu Justin Bieber alături de care cântă în duet piesa „I Don’t Care”. De şase ori câştigător al premiilor industriei muzicale britanice, Sheeran vine după un an de succes în care a lansat unul dintre cele mai bune albume ale sale, „No. 6 Collaborations Project”, un album de colaborări cu diferiţi muzicieni ce a rămas timp de 5 săptămâni pe prima poziţie în clasamentele muzicale britanice şi a înregistrat vânzări de 568.000 de unităţi.
Ceremonia de anul acesta va fi organizată la celebra sală de evenimente O2 Arena, din Londra, la data de 18 februarie şi va fi prezentată de Jack Whitehall.
Lista completă a nominalizărilor BRIT Awards 2020:
– Cel mai bun album – Stormzy („Heavy Is The Head”), Michael Kiwanuka („Kiwanuka”), Lewis Capaldi („Divinely Uninspired To A Hellish Extent”), Dave („Psychodrama”), Harry Styles („Fine Line”)
– Cea mai bună solistă britanică – Mabel, Freya Ridings, FKA Twigs, Charli XCX, Mahalia
– Cel mai bun solist britanic – Harry Styles, Lewis Capaldi, Dave, Michael Kiwanuka, Stormzy
– Cea mai bună formaţia britanică – Coldplay, Foals, Bring Me The Horizon, D-Block Europe, Bastille
– Cel mai bun artist la debut – Aitch, Lewis Capaldi, Dave, Mabel, Sam Fender
– Cea mai bună piesă – Ed Sheeran & Justin Bieber – „I Don’t Care”, Mabel – „Don’t Call Me Up”, Calvin Harris ft Rag ‘N’ Bone Man – „Giant”, Dave ft Burna Boy – „Location”, Mark Ronson ft Miley Cyrus – „Nothing Breaks Like A Heart”, AJ Tracey – „Ladbroke Grove”, Lewis Capaldi – „Someone You Loved”, Tom Walker – „Just You And I”, Sam Smith ft Normani – „Dancing With A Stranger”, Stormzy – „Vossi Bop”
– Cea mai bună solistă internaţională – Ariana Grande, Billie Eilish, Camila Cabello, Lana Del Rey, Lizzo
– Cel mai bun solist internaţional – Bruce Springsteen, Burna Boy, Tyler, The Creator, Dermot Kennedy, Post Malone
– Premiul pentru starurile noului val (Rising star award) – Celeste – Winner, Joy Crookes, Beabadoobee. AGERPRES
Sursa foto: bbc.com
ACTUALITATE
Alegeri SUA 2024: Oprah Winfrey o susține pe Kamala Harris la Casa Albă. ”Să alegem adevărul. Să alegem onoarea şi să alegem bucuria!”
Celebra prezentatoare de televiziune Oprah Winfrey, una din cele mai importante figuri ale culturii populare din Statele Unite, i-a îndemnat miercuri pe americani să aleagă „bucuria” şi să o propulseze la Casa Albă pe vicepreşedinta Kamala Harris, transmite joi EFE.
Într-un discurs însufleţit la Convenţia Naţională Democrată din Chicago, Oprah Winfrey a îndemnat un public entuziast: „Să alegem adevărul. Să alegem onoarea şi să alegem bucuria!”
Winfrey a subliniat originile lui Harris, menţionând că, în curând, americanii îşi vor învăţa copiii despre cum fiica a doi imigranţi, o indiană şi un jamaican, „a crescut pentru a deveni al 47-lea preşedinte al SUA”.
„Acesta este cel mai bun lucru despre SUA”, a susţinut Oprah Winfrey în timp ce publicul aplauda şi scanda „SUA, SUA!”
Menţionând că este înregistrată ca independentă, dar că l-a susţinut de ani de zile pe fostul preşedinte democrat Barack Obama, vedeta a îndemnat acest grup de alegători să o susţină pe Kamala Harris.
„Facem apel la toţi independenţii şi la toţi cei indecişi”, a spus ea. „Ei ştiu că acest lucru este adevărat. Ei ştiu că le spun adevărul: valorile şi caracterul sunt cel mai important lucru, atât când vine vorba de leadership, cât şi în viaţă”, a afirmat Oprah Winfrey. În acest context, ea le-a cerut alegătorilor să aleagă „bunul simţ în locul prostiilor”.
Susţinerea sa faţă de fostul preşedinte Barack Obama la alegerile din 2008 a avut un impact uriaş în alegerile primare din cadrul Partidului Democrat împotriva lui Hillary Clinton. În 2016, după ce Barack Obama a părăsit preşedinţia, Winfrey a susţinut-o pe fostul secretar de stat, dar nu s-a implicat în campanie.
La alegerile din 2020, Oprah Winfrey a susţinut tandemul Joe Biden – Kamala Harris, sărbătorind faptul că Harris ar putea deveni prima femeie care să ocupe funcţia de vicepreşedinte al SUA.
Sprijinul său pentru Kamala Harris şi, în special, participarea sa la evenimente de campanie ar putea fi cheia pentru mobilizarea electoratului la alegerile din noiembrie, în care candidata democrată se va confrunta cu fostul preşedinte republican Donald Trump.
Înainte de Winfrey, Amanda Gorman, o poetă afro-americană care a recitat unul din poemele sale la ceremonia de învestire a preşedintelui Joe Biden în 2020, a urcat pe scenă la Chicago pentru a citi o poezie despre ce înseamnă America şi valorile care îi unesc pe cetăţeni ca naţiune.
Vorbind despre ideea visului american, Gorman a evocat titlul autobiografiei lui Barack Obama, ‘The Audacity of Hope’ (‘Îndrăzneala de a spera’). „Ziua de mâine nu este scrisă de probabilităţile provocărilor noastre, ci de îndrăzneala speranţei noastre, de vitalitatea votului nostru”, a recitat poeta americană.
„Abia acum, apropiindu-ne de acest aer rarefiat, ne dăm seama că poate visul american nu este deloc un vis, ci o provocare de a visa împreună, ca un milion de rădăcini, legate, ramificate în sus, cu umilinţă, formând un singur copac”, a spus Amanda Gorman, desemnată în 2017 drept cea mai bună tânără poetă din SUA.
sursa: Agerpres
Potrivit declarațiilor premierului Kyriakos Mitsotakis, Grecia se află în faza finală a unui acord cu India privind migrația, având ca scop aducerea în țară a unor lucrători calificați și necalificați care să lucreze în sectoarele agriculturii, construcțiilor și turismului.
„Credem că în curând vom putea semna un acord de mobilitate privind migraţia, care va permite majorarea numărului de muncitori indieni care vor veni în Grecia într-un mod organizat”, a declarat oficialul la un forum de afaceri intitulat: „Explorarea colaborării economice dintre Grecia şi India: Perspective viitoare”.
Acordul urmează să fie semnat în martie şi apoi supus spre ratificare Parlamentului.
În cazul angajaţilor necalificaţi, aceştia vor putea sta în Grecia o perioadă de până la cinci ani, dar după 18 luni sunt obligaţi să meargă în India pentru şase luni, înainte de a reveni în Grecia.
Angajaţii cu înaltă calificare, numeroşi în India, care este un hub global tehnologic, vor avea permis de rezidenţă pentru trei ani consecutivi.
Acordul face parte dintr-un plan mai amplu al Guvernului care include înţelegeri cu un număr total de şase ţări: Armenia, Georgia şi Republica Moldova (Europa) şi India, Filipine şi Vietnam (Asia).
Obiectivul este de a atrage aproximativ 40.000 de angajaţi pentru a acoperi necesarul de forţă de muncă al ţării.
Aceste acorduri reprezintă al doilea pas în cadrul eforturilor autorităţilor de la Atena de a rezolva problema masivă a deficitului de forţă de muncă.
Primul pas a fost reprezentat de o lege adoptată în perioada Crăciunului şi care vizează angajarea în mod legal a acelor migranţi care muncesc deja în Grecia. Guvernul vrea apoi să îmbunătăţească procedurile administrative astfel încât permisele şi reînnoirea permiselor de rezidenţă să fie emise mai rapid. Agerpres
Conform informațiilor furnizate de poliția locală vineri, persoane necunoscute au revarsat din nou cereale ucrainene pe calea ferată, de această dată pe teritoriul polonez de la frontiera cu Ucraina, conform rapoartelor AFP și Reuters.
‘Către ora 08.30 am fost informaţi că a fost deversat grâu din două vagoane ale unui tren oprit pe o linie auxiliară, în satul Okopy Kolonia, lângă Dorohusk’, a indicat Ewa Czyz, purtătoare de cuvânt a poliţiei din Chelm, precizând că la faţa locului au fost trimişi doi agenţi.
Potrivit ministrului ucrainean Oleksandr Kubrakov, ‘persoane necunoscute au aruncat seminţe de rapiţă din trei vagoane cerealiere. Încărcătura tranzita prin Polonia cu destinaţia Hamburg, în Germania’.
‘Nu pot decât să constat că infracţiuni nepedepsite continuă să se repete.
Infractorii trebuie găsiţi şi pedepsiţi imediat pentru ca alţii să nu fie tentaţi să reînceapă’, a scris Kubrakov pe Facebook.
Fermierii polonezi şi-au intensificat protestele în această săptămână
Între timp, media poloneze au arătat imagini cu fermieri blocând o şosea care duce spre aeroportul Pyrzowice din sudul Poloniei.
Fermierii polonezi şi-au intensificat protestele în această săptămână, blocând aproape întreg traficul cu Ucraina.
Ei au deversat deja grâu ucrainean pe şosele şi căi ferate, gesturi care au provocat reacţii aprinse la Kiev, dar şi la Varşovia.
Joi, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că i-a spus telefonic preşedintelui Consiliului European, Charles Michel, că blocarea frontierei de către agricultorii polonezi este ‘absolut inacceptabilă’.
În ce-l priveşte, premierul polonez Donald Tusk a anunţat că va înscrie punctele de trecere cu Ucraina pe lista de ‘infrastructuri critice’ pentru a se evita perturbările ce pot afecta transporturile de ajutoare militare şi umanitare. Agerpres
Potrivit informațiilor furnizate de Reuters, vineri au fost emise noi ordine de evacuare pentru zeci de localități rurale din Australia. Aproximativ 1.000 de pompieri sunt angajați în continuare în lupta împotriva unui incendiu de vegetație în statul Victoria, care a cauzat distrugerea proprietăților, pierderea de vieți animale și amenință să se extindă către orașele din acea regiune.
Peste 2.000 de persoane au părăsit joi mai multe localităţi din vestul statului Victoria, după ce au fost emise ordine de evacuare de urgenţă, prin care rezidenţii au fost îndemnaţi să plece din zonă când încă mai puteau să facă acest lucru în siguranţă şi să se îndrepte spre est, către centrul regional din apropiere, Ballarat, situat la 95 km vest de Melbourne.
Pompierii, sprijiniţi de peste 50 de aeronave, încercau vineri să limiteze acel incendiu masiv. Aproximativ 11.000 de hectare (110 km2) au fost devastate de flăcări, au declarat autorităţile australiene.
„Din păcate, primim rapoarte despre pierderi materiale care încep să ne parvină”, a declarat premierul statului Victoria, Jacinta Allan, în timpul unei conferinţe de presă.
„Având în vedere natura activă a incendiului şi terenul dificil din zonă, va fi nevoie de ceva timp pentru a evalua amploarea totală a pagubelor”, a adăugat ea.
Cel puţin două şcoli au fost închise
Cel puţin două şcoli au fost închise, iar elevii din patru unităţi de învăţământ au fost mutaţi în alte şcoli, în timp ce aproximativ 5.000 de proprietăţi au rămas fără curent electric în statul Victoria.
Vânturile mai puternice decât se aşteptau meteorologii au făcut ca incendiile să se propage mai repede şi mai aproape de oraşe, în timp ce echipele de urgenţă i-au îndemnat pe localnici să se adăpostească în case dacă nu pot să plece din zonele afectate.
Un front de aer rece provenit din largul coastei de sud a Australiei s-a mutat peste noapte în regiunile din estul ţării, care se luptă cu incendiile de vegetaţie, ducând la scăderea temperaturilor, însă vânturile puternice au continuat să alimenteze incendiile.
„Din nefericire, acele vânturi nu au scăzut în intensitate acolo unde am crezut noi că se va întâmpla acest lucru şi asta a făcut ca focul să accelereze acolo unde a făcut-o”, a declarat Jason Heffernan, directorul departamentului de pompieri din statul Victoria.
Echipele de urgenţă vor începe să întocmească bilanţul pagubelor începând de vineri, deşi primele rapoarte indică deja pierderi semnificative de şoproane şi animale, deoarece incendiul se extinde pe suprafeţe ocupate de mai multe ferme, a declarat Jason Heffernan. A fost confirmată distrugerea unei case. Agerpres