Connect with us

EVENIMENT

Răspunsul lui Valeriu Gheorghiță pentru cei care au făcut prima doză de AstraZeneca și refuză rapelul

Publicat

Persoanele vaccinate cu prima doză de AstraZeneca și care au avut evenimente trombotice nu le vor avea și la rapel, spune coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, dr. Valeriu Gheorghiță.

Întrebat, miercuri seară, la TVR1, ce au de făcut cei care s-au vaccinat cu prima doză de AstraZeneca și refuză să facă rapelul, dr. Valeriu Gheorghiță a răspuns că, dacă se va decide o impunere a limitei de vârstă de la care să nu se mai administreze vaccinul și există persoane care au primit prima doză și sunt sub respectiva limită de vârstă, „sigur că se va lua o decizie față de schema de vaccinare: fie continuă cu aceleași vaccin, fie se va recomanda un alt tip de vaccin”, scrie Mediafax.

„Mecanismul care pare a fi implicat în generarea acestor evenimente ține de reactivitate imună a organismului uman, așa încât nu pare a fi un fenomen autoimun care să crească riscul de apariție la a doua doză”, a spus medicul.

Ca atare, afirmă Gheorghiță, dacă o persoană a dezvoltat evenimente trombotice după prima doză este contraindicată administrarea celei de-a doua doze cu același tip de vaccin, însă medicii nu se așteaptă ca la a doua doză să dezvolte astfel de episoade: „De altfel, în țările în care sunt deja un număr important de persoane vaccinate cu a doua doză nu s-au raportat cazuri de evenimente trombotice”.

De asemenea, nu este recomandată în momentul de față combinarea mai multor tipuri de vaccinuri.

„Rapelul se poate extinde pe o perioadă de până la trei luni, chiar și peste. Tocmai de aceea eu cred că va fi luată în cursul zilei de mâine (joi – n.r.) o decizie clară referitoare la toate scenariile, inclusiv la cea de-a doua doză de vaccin”, a afirmat Gheorghiță, adăugând că din punct de vedere medical nu se anticipează o creștere a riscului față de prima doză.

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare a mai spus că evenimentele trombotice sunt similare cu cele care apar după folosirea tratamentului cu Heparină: „Este același mecanism, dar nu înseamnă că s-a renunțat la folosirea Heparinei, medicament care salvează vieți. Același lucru se întâmplă și în cazul acestui vaccin, indiscutabil are beneficii importante în scăderea mortalității și a internărilor. Este important până la urmă să stabilim frecvența apariției și vorbim despre un eveniment extrem de rar, de un caz la 100.000”.

Întrebat, de asemenea, ce se întâmplă cu stocurile de AstraZeneca în cazul în care oamenii vor refuza acest vaccin, Gheorghiță a răspuns că există un plan foarte bine definit, conform căruia există teoretic suficiente doze de la celelalte companii care vor asigura o continuare a campaniei de vaccinare și atingerea obiectivului.

„Important într-o campanie de vaccinare de o asemenea amploare este să asigure cât se poate de repede obiectivul, pentru că viața ne arată că acest virus are o capacitatea extraordinară de cumula noi mutații care pot să îi confere o rezistență mai mică sau mai mare față de beneficiile pe care le obținem prin vaccinare. Este posibil să genereze variante virale care sunt mult mai agresive sau variante virale mult mai contagioase”, a declarat Gheorghiță.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

”Sfinții de gheață” din calendarul romano-catolic. Vin ”Orbanul” și ”Medardul”. Frig și ploi în luna mai în Transilvania.

Publicat

ploi torentiale furtuna cluj scaled e1717054624347.jpg

Tradiția ”sfinților de gheață”, pentru că este o poveste din popor, cum se spune, este recunoscută și în alte țări, în special din vestul Europei, precum Germania sau  Austria. Este caracterizată de frig, ploi și, mai ales de posibilitatea producerii de îngheț la sol. Așa că, majoritatea locuitorilor din Transilvania au auzit de ”sfinții de gheață”. Mai mult, este și o perioadă care împarte semănatul de primăvară în două pentru că unele plante nu…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Peste 35.000 de vizitatori au intrat în “Universul lui Salvador Dali”. Clujul, cel mai mic oraș care a expus faimoasa colecție

Publicat

dali3 1.jpg

Cea mai importantă expoziție de artă care a ajuns la Cluj-Napoca, Universul lui Salvador Dali, s-a încheiat în 18 mai, după o prelungire de 18 zile față de data stabilită inițial.

Peste 35.000 de plătitori de bilete s-au bucurat, la Cluj, de operele lui Dali. Câteva mii au trecut pragul expoziției și cu ocazua Nopții Muzeelor.

Clujul, cel mai mic oraș în care a fost expusă colecția

Proiectul expoziționa ”Universul lui Salvador Dali” a reprezentat, pentru…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Vreme instabilă la Cluj. Temperaturi sub normal și ploi frecvente până la începutul lunii iunie

Publicat

ploaie pixabay e1652171851788.jpg

Vreme mai rece decât în mod obișnuit pentru această perioadă a anului la Cluj, arată meteorologii, care au făcut o estimare pentru următoarele două săptămâni, respectiv pentru perioada 19 mai – 1 iunie 2025.

De asemenea, nu scăpăm de ploi până la finalul lunii.

Vreme instabilă la Cluj. Temperaturi sub normal

Astfel, potrivit estimărilor meteorologilor, la începutul intervalului, valorile termice maxime vor fi cuprinse între 14 și 18 grade Celsius, în timp…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Zeci de școli din județul Cluj trec la cursuri online din cauza întreruperii apei potabile. VEZI care sunt acestea

Publicat

scoala online e1644316841383.jpg

Mai multe unități de învățământ din județul Cluj își vor desfășura activitatea în sistem online sau asincron, în perioada 20–23 mai 2025, din cauza întreruperii furnizării apei potabile anunțate de Compania de Apă Someș.

Decizia vine în urma hotărârilor luate de consiliile de administrație ale școlilor afectate, care au constatat imposibilitatea respectării condițiilor igienico-sanitare necesare desfășurării cursurilor cu prezență fizică, conform…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe