EVENIMENT
Răspunsul lui Valeriu Gheorghiță pentru cei care au făcut prima doză de AstraZeneca și refuză rapelul

Persoanele vaccinate cu prima doză de AstraZeneca și care au avut evenimente trombotice nu le vor avea și la rapel, spune coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, dr. Valeriu Gheorghiță.
Întrebat, miercuri seară, la TVR1, ce au de făcut cei care s-au vaccinat cu prima doză de AstraZeneca și refuză să facă rapelul, dr. Valeriu Gheorghiță a răspuns că, dacă se va decide o impunere a limitei de vârstă de la care să nu se mai administreze vaccinul și există persoane care au primit prima doză și sunt sub respectiva limită de vârstă, „sigur că se va lua o decizie față de schema de vaccinare: fie continuă cu aceleași vaccin, fie se va recomanda un alt tip de vaccin”, scrie Mediafax.
„Mecanismul care pare a fi implicat în generarea acestor evenimente ține de reactivitate imună a organismului uman, așa încât nu pare a fi un fenomen autoimun care să crească riscul de apariție la a doua doză”, a spus medicul.
Ca atare, afirmă Gheorghiță, dacă o persoană a dezvoltat evenimente trombotice după prima doză este contraindicată administrarea celei de-a doua doze cu același tip de vaccin, însă medicii nu se așteaptă ca la a doua doză să dezvolte astfel de episoade: „De altfel, în țările în care sunt deja un număr important de persoane vaccinate cu a doua doză nu s-au raportat cazuri de evenimente trombotice”.
De asemenea, nu este recomandată în momentul de față combinarea mai multor tipuri de vaccinuri.
„Rapelul se poate extinde pe o perioadă de până la trei luni, chiar și peste. Tocmai de aceea eu cred că va fi luată în cursul zilei de mâine (joi – n.r.) o decizie clară referitoare la toate scenariile, inclusiv la cea de-a doua doză de vaccin”, a afirmat Gheorghiță, adăugând că din punct de vedere medical nu se anticipează o creștere a riscului față de prima doză.
Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare a mai spus că evenimentele trombotice sunt similare cu cele care apar după folosirea tratamentului cu Heparină: „Este același mecanism, dar nu înseamnă că s-a renunțat la folosirea Heparinei, medicament care salvează vieți. Același lucru se întâmplă și în cazul acestui vaccin, indiscutabil are beneficii importante în scăderea mortalității și a internărilor. Este important până la urmă să stabilim frecvența apariției și vorbim despre un eveniment extrem de rar, de un caz la 100.000”.
Întrebat, de asemenea, ce se întâmplă cu stocurile de AstraZeneca în cazul în care oamenii vor refuza acest vaccin, Gheorghiță a răspuns că există un plan foarte bine definit, conform căruia există teoretic suficiente doze de la celelalte companii care vor asigura o continuare a campaniei de vaccinare și atingerea obiectivului.
„Important într-o campanie de vaccinare de o asemenea amploare este să asigure cât se poate de repede obiectivul, pentru că viața ne arată că acest virus are o capacitatea extraordinară de cumula noi mutații care pot să îi confere o rezistență mai mică sau mai mare față de beneficiile pe care le obținem prin vaccinare. Este posibil să genereze variante virale care sunt mult mai agresive sau variante virale mult mai contagioase”, a declarat Gheorghiță.
EVENIMENT
Muniție preluată de pirotehniști în vederea DISTRUGERII controlate, în poligon. Sfaturile ISU Cluj

Pirotehniștii din cadrul ISU Cluj au preluat, azi, muniție neexplodată din două locații din județul Cluj, Strucuț, respectiv Crăești, în vederea distrugerii ei controlate în poligon. Este vorba de un proiectil de 105mm și un proiectil de aruncător de 82mm, ambele din al Doilea Război Mondial.
„Echipajul pirotehnic din cadrul unității noastre a fost solicitat să desfășoare în această după-amiază două misiuni de asanare a unor elemente de muniție găsite pe…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
VIDEO FOTO. Concert de pricesne, poezii și învățăturile părintelui Amfilohie Brânză la Casa de Cultură a Studenților Cluj-Napoca

Asociația Oastea Domnului a organizat în colaborare cu Mitropolia Clujului și Casa de Cultură a Studenților,,Dumitru Fărcaș” Cluj-Napoca un concert de pricesne și conferința cu tema ,,Demnitate și smerenie în suflet creștin”, susținută de părintele Amfilohie Brânză.
Copii și pricesne, combinația perfectă pentru a crea emoții
În debutul evenimentului s-a rostit o rugăciune de binecuvântare, iar apoi părintele Claudiu Melean a ținut un discurs în care…
Citește mai mult pe Cluj24.ro

În a doua ședință a pieței valutare din aprilie s-a observat o tendință de depreciere a leului față de euro, evoluție în contrast cu cea a altor monede din regiune, în condițiile în care situația politică incertă a provocat ieșiri de fonduri din piața locală, unul dintre factorii care au redus rezerva valutară a BNR.
Cursul euro a urcat de la 4,9770 la 4,9774 lei, valoarea maximă atinsă în acest an, în timp ce tranzacțiile se realizau între 4,976 și 4,978…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Hainele noi de Paști, mândria și dovada de hărnicie a fiecărei familii în ziua Învierii. Tradiții din satele clujene

În Postul Paștilor, în mai toate casele dn satele din județul Cluj răsuna bătaia brâglelor de la războiul de țesut.
Asta pentru că, arată specialiștii de la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Cluj, în Postul Mare erau pregătite hainele noi, purtate de Paști.
Hainele noi de Paști, mândria și dovada de hărnicie a fiecărei familii
În vechime, în satul tradițional, femeia ocupa un rol important, ea fiind…
Citește mai mult pe Cluj24.ro