Connect with us

EVENIMENT

Răspunsul lui Valeriu Gheorghiță pentru cei care au făcut prima doză de AstraZeneca și refuză rapelul

Publicat

Persoanele vaccinate cu prima doză de AstraZeneca și care au avut evenimente trombotice nu le vor avea și la rapel, spune coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, dr. Valeriu Gheorghiță.

Întrebat, miercuri seară, la TVR1, ce au de făcut cei care s-au vaccinat cu prima doză de AstraZeneca și refuză să facă rapelul, dr. Valeriu Gheorghiță a răspuns că, dacă se va decide o impunere a limitei de vârstă de la care să nu se mai administreze vaccinul și există persoane care au primit prima doză și sunt sub respectiva limită de vârstă, „sigur că se va lua o decizie față de schema de vaccinare: fie continuă cu aceleași vaccin, fie se va recomanda un alt tip de vaccin”, scrie Mediafax.

„Mecanismul care pare a fi implicat în generarea acestor evenimente ține de reactivitate imună a organismului uman, așa încât nu pare a fi un fenomen autoimun care să crească riscul de apariție la a doua doză”, a spus medicul.

Ca atare, afirmă Gheorghiță, dacă o persoană a dezvoltat evenimente trombotice după prima doză este contraindicată administrarea celei de-a doua doze cu același tip de vaccin, însă medicii nu se așteaptă ca la a doua doză să dezvolte astfel de episoade: „De altfel, în țările în care sunt deja un număr important de persoane vaccinate cu a doua doză nu s-au raportat cazuri de evenimente trombotice”.

De asemenea, nu este recomandată în momentul de față combinarea mai multor tipuri de vaccinuri.

„Rapelul se poate extinde pe o perioadă de până la trei luni, chiar și peste. Tocmai de aceea eu cred că va fi luată în cursul zilei de mâine (joi – n.r.) o decizie clară referitoare la toate scenariile, inclusiv la cea de-a doua doză de vaccin”, a afirmat Gheorghiță, adăugând că din punct de vedere medical nu se anticipează o creștere a riscului față de prima doză.

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare a mai spus că evenimentele trombotice sunt similare cu cele care apar după folosirea tratamentului cu Heparină: „Este același mecanism, dar nu înseamnă că s-a renunțat la folosirea Heparinei, medicament care salvează vieți. Același lucru se întâmplă și în cazul acestui vaccin, indiscutabil are beneficii importante în scăderea mortalității și a internărilor. Este important până la urmă să stabilim frecvența apariției și vorbim despre un eveniment extrem de rar, de un caz la 100.000”.

Întrebat, de asemenea, ce se întâmplă cu stocurile de AstraZeneca în cazul în care oamenii vor refuza acest vaccin, Gheorghiță a răspuns că există un plan foarte bine definit, conform căruia există teoretic suficiente doze de la celelalte companii care vor asigura o continuare a campaniei de vaccinare și atingerea obiectivului.

„Important într-o campanie de vaccinare de o asemenea amploare este să asigure cât se poate de repede obiectivul, pentru că viața ne arată că acest virus are o capacitatea extraordinară de cumula noi mutații care pot să îi confere o rezistență mai mică sau mai mare față de beneficiile pe care le obținem prin vaccinare. Este posibil să genereze variante virale care sunt mult mai agresive sau variante virale mult mai contagioase”, a declarat Gheorghiță.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Tichete de creșă 2024: valoarea acestora crește din luna aprilie. Condiții pentru acordare și cum pot fi folosite

Publicat

tichete de creșă 2024: valoarea acestora crește din luna aprilie.

Tichete de creșă 2024: Valoarea tichetelor de creșă crește din luna aprilie. Prin această facilitate, părinții primesc sprijin financiar pentru a plăti taxele la creșa la care au înscris copilul. Acestea se acordă în anumite condiții.

Valoarea tichetelor de creșă, de 620 lei, crește din aprilie la 640 de lei.

”Pentru semestrul I al anului 2024, începând cu luna aprilie 2024

  • valoarea sumei lunare care se acordă sub formă de tichete de creșă, (…), este de 640…
    Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO: INCENDIU PUTERNIC în cartierul Dăroaia, din comuna Roșia Montană. Pompierii intervin cu două autospeciale

Publicat

video: incendiu puternic în cartierul dăroaia, din comuna roșia montană.

Un incendiu a izbucnit vineri dimineața, în jurul orei 09:00, la o locuință aflată în satul Dăroaia din comuna Roșia Montană. 

Potrivit ISU Alba, Secția de pompieri Câmpeni intervine în cooperare cu SVSU Abrud pentru localizarea și stingerea unui incendiu în comuna Roșia Montană, sat Dăroaia.

Din informațiile preliminare ar fi vorba despre un incendiu izbucnit la o locuință.

Mai multe imagini din timpul incendiului au fost surprinse de viceprimarul din Roșia Montană,…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

ACCIDENT la Alba iulia: O mașină ar fi avariat o țeavă de gaz, pe strada Orhideelor

Publicat

incendiu pe autostrada a10, în zona localității unirea. un autoturism

Un accident rutier a avut loc vineri, 29 martie, la Alba Iulia, în jurul orei 9.00. 

Din primele informații accidentul s-a petrecut pe strada Orhideelor din oraș. O mașină ar fi avariat o țeavă de gaz.  Potrivit ISU Alba, la fața locului intervin pompierii din Alba Iulia pentru asigurarea măsurilor specifice.

Știre în curs de actualizare.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Ultimele articole pe…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Peste 300 de câini, gata de adopție la Cluj. Îi puteți cunoaște de Ziua Internațională a Animalelor Fără Stăpân

Publicat

caini ecarisaj 1.jpg

Peste 300 de câini pot fi adoptați la Cluj-Napoca. Cei care doresc să îi vadă și poate să ducă acasa un patruped o pot face joi, 4 aprilie, de Ziua Internațională a Animalelor Fără Stăpân.

În această zi, Regia Autonomă a Domeniului Public, împreună cu Primăria Cluj-Napoca, organizează un eveniment dedicat câinilor fără stăpân. Vor participa și organizații care activează în domeniul protecției animalelor.

Peste 300 de câini, gata de adopție la…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe