Connect with us

ACTUALITATE

TIMIȘ: Trei excluşi din ALDE îl acuză pe deputatul Cucşa că nu le-a dat chitanţe pentru cotizaţii

Publicat

Sursa foto: Facebook

Trei politicieni locali recent excluşi din ALDE Timiş, între care şi un vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Timiş, printre altele, pentru faptul că nu şi-au achitat cotizaţiile de membri ai partidului, l-au acuzat, miercuri, pe preşedintele filialei, deputatul Marian Cucşa, că de trei ani acesta nu a eliberat nicio chitanţă pentru cotizaţiile plătite de membrii filialei.

Traian Stancu, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Timiş până la demiterea din ALDE, consilierul judeţean Nistor Geană şi Sorin Karagena l-au acuzat pe Marian Cucşa, într-o conferinţă de presă, că l-au ajutat pe deputat şi cu finanţări în campania electorală din 2016, la solicitarea acestuia, dar acei bani nu se regăsesc în scripte, deşi i-au cerut acest lucru în mai multe rânduri.

„Noi trei am fost excluşi pentru că una dintre motivaţii spune că nu ne-am plătit cotizaţia. Domnul Nistor are un material pe care i l-a trimis domnului preşedinte (Cucşa, n.r.) în octombrie 2018, în care-i solicită printre altele să restituie banii pentru campania electorală pe care i-a luat şi, la solicitarea noastră, să-i pună în bancă. El nu i-a pus în bancă, iar noi nu am primit aceşti bani pe care noi i i-am dat lui de faţă sunt martorii (Geană şi Karagena, n.r.) care doresc să-l atace în instanţă şi să-i facă plângere penală”, a declarat Traian Stancu.

Acesta susţine că l-a povăţuit şi l-a rugat pe Marian Cucşa să depună banii în bancă, de trei ani, dar „la cotizaţii, de trei ani, în ALDE Timiş nu s-a eliberat o chitanţă pentru cotizaţie, nimeni nu a primit nicio chitanţă”.

Nistor Geană a susţinut că ar fi fost exclus din ALDE Timiş pentru că ar fi refuzat să facă „anumite jocuri” ale deputatului, încă de anul trecut, respectiv, să ajute anumite primării cu fonduri, „care să ajungă la oameni al partidului ALDE”.

„Anul trecut, colegi din partid au făcut presiuni asupra mea şi asupra domnului vicepreşedinte (Stancu, n.r.) să ajutăm anumite primării cu fonduri, care să ajungă la oameni ai partidului ALDE. Eu nu am fost de acord, nici Traian Stancu, iar de atunci Marian Cucşa a început să facă presiuni constante asupra mea. Mi-a cerut să demisionez şi să las pe altcineva să ridice zona. Nu am fost de acord (…). De ce să cedez locul unuia cu activitate zero? Mi s-a propus că nu voi pierde acei bani dacă voi demisiona, că voi primi în continuare 1.000 de lei, indemnizaţia de consilier judeţean. Asta înseamnă că eu pot să fiu cumpărat cu 1.000 de lei, pe care mi-i va da domnul Cucşa”, a declarat Nistor Geană.

Sorin Karagena a susţinut că a fost exclus din partid tot pe motiv că în ultimele şase luni nu şi-ar fi plătit cotizaţia, iar în locul său să poată urca pe liste următorii candidaţi din 2016.

„De mine au vrut să scape poate pentru a-i pune mai uşor pe următorii de pe listă. Am făcut contestaţie către partid. Unica acuză care mi se aduce este că nu am plătit cotizaţia de şase luni, în condiţiile în care majoritatea dintre noi nu am primit banii de campanie. Eu am două facturi de 3.000 de lei către partid, neachitate de trei ani. În aceste condiţii, acei bani acopereau cotizaţia pe încă zece ani”, a explicat Sorin Karagena.

Traian Stancu l-a mai acuzat pe Marian Cucşa că în timpul campaniei electorale pentru alegerile din anul 2016 au fost aduşi în partid aproape 80.000 de lei, fără ca preşedintele filialei să-i fi depus într-un cont, iar acei bani trebuie recuperaţi.

„În campania electorală, noi am adus nişte bani, în jur de 80.000 de lei, solicitaţi de Cucşa. A spus că îi va duce pentru campania centrală la Bucureşti. L-am rugat să depună banii într-un cont, nu ne era teamă că ne ia banii, ci că nu se respectă legea, că e finanţare pe ascuns a partidului. (…). Cucşa a luat banii şi a spus că i-a dat cuiva, nu i-a pus într-un cont. Nistor Geană i-a dat 15.000 de lei şi acum vine să spună că nu a plătit cotizaţia. (…). După ce faci măgăria asta, îi dai afară din partid pe cei pe care i-ai escrocat, pe motiv că nu au plătit cotizaţia”, a conchis Traian Stancu.

În altă ordine de idei, Traian Stancu a afirmat că conferinţa de presă de miercuri nu a fost organizată în apărarea lor, ci pentru că doresc să înceapă de azi o acţiune politică pentru susţinerea autorităţilor locale.

„Partidele politice, nu doar ALDE, la nivel naţional şi-au făcut legea încât pot să dea pe oricine afară (din forurile administraţiei locale, n.r.). Este o chestiune foarte gravă în primul rând pentru că îşi bat joc de votul cetăţenilor, care nu mai contează. La ALDE contează un domn Chiţoiu, care el dă afară (aleşi locali, n.r.), un om care nici în partid nu a fost votat, ci a fost numit secretarul partidului de către preşedintele partidului, Călin Popescu-Tăriceanu. Acest Chiţoiu îi va distruge partidul. (…). Deputatul Marian Cucşa este una dintre cozile de topor ale domnului Chiţoiu”, a mai menţionat Traian Stancu.

Deputatul Marian Cucşa nu a putut fi contactat pentru a-şi exprima opinia vizavi de afirmaţiile celor trei excluşi din partid. (AGERPRES)


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

De astăzi, croaţii pot călători în Statele Unite fără viză

Publicat

safe image.php

Din această sâmbătă, cetăţenii Croaţiei pot călători în Statele Unite fără a obţine viză, potrivit ambasadei americane la Zagreb, informează agenţia de presă MIA.

Decizia în cadrul Sistemului Electronic de Autorizare a Călătoriei (ESTA) îi include pe cetăţenii croaţi care călătoresc în SUA pentru turism sau afaceri până la 90 de zile, relatează ziarul croat Jutarnji List.

Desemnarea Croaţiei ca participant la Programul Visa Waiver (VWP) este un pas important către consolidarea în continuare a cooperării de lungă durată economice şi de securitate dintre Statele Unite şi Croaţia, a declarat Ambasada SUA.

Pentru a participa la VWP, o ţară trebuie să îndeplinească cerinţe legate de contraterorism, aplicarea legii, aplicarea legii asupra imigraţiei, securitatea documentelor şi gestionarea frontierelor în mod continuu, se arată într-un comunicat de presă. AGERPRES

Citește mai departe

ACTUALITATE

CNCAV: în România vaccinarea a redus de peste 20 de ori riscul de deces în urma COVID-19

Publicat

CNCAV a realizat studiul de eficiență a vaccinării împotriva COVID-19 în rândul persoanelor vaccinate, comparativ cu evoluția persoanelor nevaccinate. Concluzia este că vaccinurile protejează în proporție covârșitoare împotriva infectărilor, a spitalizărilor și a deceselor.

Potrivit CNCAV, eficiența împotriva infecției, analizată pentru fiecare tip de vaccin, începând cu 14 zile de la efectuarea dozei 2 este următoarea: Comirnaty/BioNTech Pfizer: 84.1% (CI: 81.8-86.1), Spikevax/Moderna: 93.1% (CI: 84.1-97.0) și Vaxzevria/AstraZeneca: 71.1%.

Administrarea vaccinului Janssen a debutat la data de 4 mai 2021 și nu s-au acumulat suficiente date pentru perioada raportată (până la 31 mai a.c.) anunță CNCAV. Eficiența acestui tip de vaccin va fi evaluată în perioada următoare.
Eficiența cumulată pentru toate tipurile de vaccin, calculată după 14 zile de la efectuarea dozei 2 este după cum urmează: împotriva infecției- 84.4%, împotriva spitalizării- 91.8%,împotriva internării în ATI- 92.8% și împotriva decesului- 95.1%.

Întrucât riscul de evoluție severă a bolii variază în funcție de populația analizată, eficiența vaccinării împotriva infecției, a spitalizării, internării în ATI și a decesului în urma COVID-19 a fost calculată ajustat, în funcție de vârstă, sex și săptămâna testării.

În România, vaccinarea împotriva COVID-19 a redus de peste 5 ori riscul de infecție, de peste 10 ori riscul de spitalizare, de aproape 14 ori riscul de internare în ATI și de peste 20 de ori riscul de deces în urma COVID-19.

O altă concluzie observată a fost că protecția împotriva spitalizării, internării în ATI și a decesului este de peste 50% încă de la administrarea dozei 1, la minimum 14 zile de la efectuarea acesteia.

CNCAV a realizat studiul de eficiență a vaccinării împotriva COVID-19 în rândul persoanelor vaccinate, comparativ cu evoluția persoanelor nevaccinate. Setul de date analizat a inclus peste 2,7 milioane de teste (pozitive și negative), colectate de la peste 1,7 milioane de persoane, cu vârsta de peste 16 ani și cu istoric cunoscut de vaccinare împotriva COVID-19.

Studiul s-a efectuat în perioada februarie – mai 2021, atunci când varianta Alfa a virusului era dominantă în România. MEDIAFAX

Citește mai departe

ACTUALITATE

CNSU: Pacienții transferați în străinătate se vor întoarce în țară pe cheltuiala statului

Publicat

Pacienții cu forme grave de COVID-19, transferați în străinătate, vor fi aduși în țară pe cheltuiala statului, indiferent dacă este vorba despre repatrierea celor decedați, de pacienți externați ori de pacienți care au nevoie de transport medical, a decis, sâmbătă, CNSU.

Potrivit deciziei CNSU, pentru persoanele care au fost transferate în străinătate pentru că nu au putut primi tratament în România, este necesară susținerea repatrierii pentru a se asigura întoarcerea în țară.

„Cheltuielile de repatriere pentru persoanele externate presupun asigurarea transportului către România, inclusiv în situația în care se impune ca repatrierea acestora să fie asistată medical. În cazul persoanelor decedate, repatrierea presupune o serie de cheltuieli pe care le efectuează, de regulă, operatorii economici de pompe funebre, la care se pot adăuga și alte cheltuieli conexe care trebuie efectuate în străinătate în scopul îndeplinirii formalităților de repatriere. În condițiile în care cheltuielile anterior menționate nu pot fi imputate persoanelor transferate sau aparținătorilor, se impune crearea cadrului normativ necesar pentru ca Ministerul Afacerilor Externe, prin intermediul misiunilor diplomatice și al oficiilor consulare, să fie în măsură să efectueze aceste cheltuieli”, arată CNSU.

În plus, în cazul persoanelor decedate, se impune asigurarea unui sprijin familiei prin acordarea suportului financiar necesar constând în plata cheltuielilor de repatriere a persoanei decedate în străinătate, respectiv pentru asigurarea realizării de către personalul consular al misiunilor diplomatice și oficiilor consulare al formalităților procesului de repatriere.

Astfel, prin decizie a CNSU, se abilitează Ministerul Afacerilor Externe, prin intermediul misiunilor diplomatice și al oficiilor consulare din străinătate, să realizeze formalitățile consulare necesare pentru repatrierea, în România, a persoanelor infectate cu virusul SARS-CoV-2 care au fost transferate la spitale din străinătate.

MAE va asigura, în limita fondurilor bugetare aprobate, plata cheltuielilor de repatriere pentru transportul persoanelor care au fost externate în urma deciziei medicale de specialitate de la spitalul din străinătate, inclusiv în cazul în care se impune repatrierea asistată medical; pentru asigurarea utilităților de primă necesitate pe perioada transportului, cum ar fi: hrană, îmbrăcăminte, medicamente, asistență medicală în regim de urgență etc; pentru transportul în România al persoanelor decedate în străinătate; precum și pentru formalitățile specifice întreprinse de către misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României pentru procurarea de documente, care includ acte de stare civilă străine, traduceri, apostilare/supralegalizare, dacă autoritățile străine competente percep anumite taxe sau tarife.

Pentru asigurarea fondurilor necesare vor fi alocate, la nevoie, Ministerului Afacerilor Externe, sumele necesare din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului. MEDIAFAX

Citește mai departe

ACTUALITATE

Prinţul Charles: Fereastra pentru accelerarea acţiunilor împotriva schimbărilor climatice este ”periculos de îngustă”

Publicat

printul charles

Prinţul Charles al Marii Britanii a declarat sâmbătă, într-un mesaj video prezentat în cadrul unui summit pe teme de mediu desfăşurat în Arabia Saudită, că există ”o fereastră periculos de îngustă” pentru accelerarea acţiunilor împotriva schimbărilor climatice, informează Reuters.

Invocând argumente ale experţilor, acesta a spus că Summitul ONU privind schimbările climatice (COP 26), care va începe la sfârşitul lunii octombrie, trebuie să includă Contribuţii determinate la nivel naţional (NDC, obiective pe care trebuie sa le fixeze la fiecare cinci ani ţarile semnatare ale Acordului de la Paris, n. red) cu ”repere clare” şi ţinte de emisii zero până în 2050.

Prinţul Charles s-a adresat în cadrul forumului Saudi Green Initiative, la care ţara gazdă, Arabia Saudită, a anunţat anterior în cursul zilei de sâmbătă stabilirea unei ţinte de emisii nete zero până în 2060.

Charles a mai spus că Saudi Green Initiative alături de summitul mai amplu Middle East Green Initiative, care va avea loc luni la Riad, vor contribui la accelerarea progreselor importante înregistrate deja. AGERPRES

Citește mai departe