EVENIMENT
Topirea gheţarilor a dus la formarea a peste 1.000 de lacuri în Alpii elveţieni în ultimele două secole

În mai puţin de două secole, încălzirea climatică a remodelat profund peisajul Alpilor elveţieni, unde topirea gheţarilor a dus la formarea a peste 1.000 de lacuri, transmite luni AFP.
O nouă inventariere a lacurilor glaciare elveţiene a dezvăluit că „de la sfârşitul micii ere glaciare, din jurul anului 1850, aproape 1.200 de noi lacuri şi-au făcut apariţia în regiuni din Alpii elveţieni. Aproximativ 1.000 dintre acestea există şi în prezent, conform InstitutulUI federal elveţian pentru ştiinţa şi tehnologia apei (EAWAG), Universitatea din Zurich şi Biroul federal pentru Mediu.
În timp ce întinderile de gheaţă se retrag, lasă în urma lor depresiuni şi baraje naturale care sunt umplute cu apa rezultată din topirea gheţarilor rezultând noi lacuri.
„Am fost surprinşi, pe de-o parte, de numărul lor impresionant şi, pe de altă parte, de formarea lor extrem de rapidă”, a explicat Daniel Odermatt, responsabil din cadrul EAWAG, într-un comunicat.
„La începutul acestui proiect ne bazam pe existenţa a câtorva sute de lacuri glaciare”, a mai precizat cercetătorul, adăugând că „180 dintre ele au fost adăugate în ultimul deceniu”.
Daniel Odermatt a subliniat faptul că această inventariere constituie „un excelent punct de pornire pentru a observa şi analiza influenţa schimbărilor climatice asupra lacurilor glaciare”.
La fel ca şi în restul Alpilor, gheţarii din Elveţia se topesc. Doar în cursul anului trecut ei au pierdut 2% din volum, conform unui studiu anual publicat de Academia elveţiană de Ştiinţe.
Chiar şi în cazul în care vor fi atinse prevederile Acordului de la Paris pentru limitarea încălzirii globale la mai puţin de 2 grade Celsius, un studiu al prestigioasei Şcoli Politehnice federale din Zurich, din 2019, estimează că două treimi dintre gheţarii Alpilor se vor topi.
O dovadă vizibilă a schimbărilor climatice din Alpi, conform cercetătorilor, este că între anii 2006 şi 2016, rapiditatea formării de noi lacuri glaciare a crescut semnificativ. În medie, 18 noi lacuri se formează în fiecare an.
Desigur că nu totul este negativ, notează AFP, lacurile formate constituind spectaculoase noi atracţii turistice, dar şi noi oportunităţi pentru dezvoltarea facilităţilor de folosire a energiei hidraulice.AGERPRES
EVENIMENT
PREMIERĂ. O școală privată, pe primul loc în Cluj la Evaluarea Națională 2025. 75% au obținut medii peste 9

O școală privată din Cluj-Napoca se plasează școala pe locul 1 în topul școlilor clujene în ceea ce privește rezultatele la Evaluarea Națională.
Liceul Teoretic ELF se clasează anul acesta pe prima poziție în topul școlilor clujene, cu o medie generală de 9,19 la Evaluarea Națională și aproape 75% dintre elevi având medii peste 9. De asemenea, unul dintre cei trei absolvenți din județ care au obținut media 10 este elev al școlii private.
75% dintre note sunt…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Consiliul Județean modernizează aproape 30 km de drum între Gherla și Cămărașu. Acces mai bun la lacurile din zonă

Consiliul Județean Cluj a demarat o serie de lucrări de întreținere curentă și periodică pe două sectoare ale drumului județean DJ 109C Gherla – Fizeșu Gherlii – Țaga – Geaca – Cămărașu – DN 16, în lungime însumată de 29,197 kilometri.
Sunt vizate, astfel, sectoarele de drum cuprinse între pozițiile kilometrice 2+215 și 17+600, respectiv 25+481 și 39+293. Lucrările au drept scop îmbunătățirea infrastructurii rutiere și creșterea gradului de…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Daniela Arion, directoare la școala din comuna Mihai Viteazul. A redus rata abandonului școlar la doar 0,7%

Daniela Arion, profesoară de educație socială și directoare a Școlii Gimnaziale „Mihai Vodă” din comuna clujeană Mihai Viteazul, a fost desemnată finalistă în Liga Profesorilor Excepționali, campanie națională derulată de Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României.
Este o distincție care confirmă o carieră de peste trei decenii pusă în slujba educației și o viziune clară despre cum poate arăta o școală rurală când este condusă cu suflet și…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
”Fierbe” Clujul, vin 37-40 de grade. ITM Cluj: Ce trebuie să asigure angajatorii în perioadele de caniculă

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Cluj aduce în atenţia angajatorilor obligaţiile ce le revin, în perioadele de caniculă, în vederea asigurării condiţiilor de microclimat la locul de muncă. Reamintim că județul Cluj se va afla, vineri și sâmbătă, sub cod portocaliu de caniculă, temperatorile urmând să fie cuprinse între 37 și 40 de grade.
Ce sunt temperaturile ridicate extreme?
În sensul prevederilor OUG nr. 99/ 2000, prin temperaturi ridicate…
Citește mai mult pe Cluj24.ro