Connect with us

ACTUALITATE

Uniunea Europeană rămâne principalul donator mondial de asistenţă oficială pentru dezvoltare, cu 75,2 miliarde de euro în 2019

Publicat

Asistenţa oficială pentru dezvoltare (AOD) colectivă din partea Uniunii Europene şi a statelor sale membre s-a ridicat la 75,2 miliarde de euro în anul 2019, ceea ce reprezintă 55,2% din asistenţa furnizată la nivel mondial, conform cifrelor preliminare publicate vineri de Comitetul de asistenţă pentru dezvoltare (CAD) al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE).

Asistenţa colectivă furnizată de UE şi de statele sale membre a reprezentat 0,46% din venitul naţional brut (VNB) al UE, o cifră uşor mai redusă decât nivelul de 0,47 % din 2018, dar care rămâne cu mult peste media de 0,21% a membrilor Comitetului de asistenţă pentru dezvoltare (CAD) care nu fac parte din UE, arată un comunicat al Comisiei Europene remis AGERPRES.

„În calitate de principal donator mondial de asistenţă oficială pentru dezvoltare, UE salvează vieţi, construieşte economii mai puternice şi protejează planeta în beneficiul a milioane de oameni din întreaga lume. Cu toate acestea, constat cu îngrijorare faptul că efortul nostru colectiv a continuat să scadă în 2019, iar raportul nostru AOD/VNB se află la cel mai scăzut nivel din 2016 până în prezent. Dezvoltarea durabilă necesită un efort colectiv constant. Următorul buget pe termen lung al UE pentru perioada 2021-2027 va avea o importanţă fundamentală pentru realizarea obiectivelor de dezvoltare durabilă. Fac apel la toate statele membre să îşi respecte angajamentele în materie de AOD şi la toţi actorii din domeniul dezvoltării să îşi intensifice eforturile pentru a eradica sărăcia. Criza actuală provocată de coronavirus arată cât de interdependenţi suntem cu toţii şi cât de important este să ne intensificăm sprijinul pentru ţările noastre partenere în calitate de Echipa Europa (Team Europe)”, a explicat comisarul pentru parteneriate internaţionale, Jutta Urpilainen.

În 2019, trei state membre ale UE şi-au îndeplinit angajamentele în materie de AOD furnizând 0,7% sau mai mult din VNB-ul lor sub formă de AOD: Luxemburg, Suedia, Danemarca, precum şi Regatul Unit.

Pe de altă parte, Austria, Cipru, Finlanda, Franţa, Luxemburg şi Malta sunt statele membre care şi-au majorat raportul AOD/VNB cu cel puţin 0,01 puncte procentuale. Cu toate acestea, raportul AOD/VNB s-a diminuat în 8 state membre: Belgia, Estonia, Germania, Lituania, Ţările de Jos, Polonia, Portugalia şi Suedia.

AOD acordată de UE ţărilor cel mai puţin dezvoltate a crescut pentru al doilea an consecutiv, ajungând la 19,8 miliarde de euro, ceea ce reprezintă 0,125% din VNB în 2018. În 2018, AOD acordată de UE28 pentru Africa a crescut cu 4,3%, până la 25 de miliarde de euro.

Pe lângă AOD, UE ajută ţările partenere să valorifice la maximum diversele surse de finanţare disponibile pentru a sprijini punerea în aplicare a obiectivelor de dezvoltare durabilă, se mai arată în comunicat.

Potrivi sursei citate, UE a avut un rol fundamental în reunirea ajutoarelor, a investiţiilor şi a schimburilor comerciale, în mobilizarea resurselor interne şi a politicilor destinate să valorifice pe deplin potenţialul tuturor fluxurilor financiare. De asemenea, UE a jucat un rol esenţial în ceea ce priveşte cadrele de finanţare naţionale integrate, un instrument de finanţare a priorităţilor naţionale şi de operaţionalizare a Agendei de acţiune de la Addis Abeba la nivel naţional, ca mijloc de a concepe strategii de finanţare pentru dezvoltarea durabilă din toate sursele de finanţare.

Graţie Planului european de investiţii externe, UE este pe drumul cel bun în ceea ce priveşte mobilizarea investiţii în valoare de peste 47 de miliarde EUR pentru Africa şi vecinătatea noastră. Garanţia din cadrul Fondului european pentru dezvoltare durabilă, în special, joacă un rol esenţial în deblocarea de fonduri suplimentare pentru ţările partenere. De asemenea, UE sprijină ţările partenere în vederea îmbunătăţirii colectării impozitelor şi a cheltuielilor publice.

Datele publicate vineri se bazează pe informaţiile preliminare comunicate OCDE de către statele membre ale UE, cifrele finale detaliate urmând a fi publicate de către OCDE în decembrie 2020.

AOD colectivă din partea UE constă din totalul cheltuielilor cu AOD suportate de statele membre ale UE şi AOD acordată de instituţiile UE care nu reprezintă o contribuţie a statelor membre (în special resursele proprii ale Băncii Europene de Investiţii). Valoarea agregată la nivelul UE include Regatul Unit, deoarece perioada de referinţă se încheie înainte de retragerea Regatului Unit din Uniunea Europeană, care a intrat în vigoare la 1 februarie 2020, precizează sursa citată.AGERPRES

Urmărește știrile romania24.ro pe Google News


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ACTUALITATE

Mesaj de CONDOLEANȚE de la UDMR pentru Beata Molnar, femeia din Cluj UCISĂ de prieten în Bihor

Publicat

bea 3.jpg

Președinția executivă a UDMR a transmis un mesaj de condoleanțe după moartea tragică a Beatei Molnar, femeia dispărută sâmbătă din Cluj și ucisă de prietenul ei. Cadavrul a fost gîsit miercuri în județul Bihor.
Reprezentanții UDMR se declară șocați de vestea tragică a morții lui Beáta Molnár.
”Bea a fost colega noastră la departamentul responsabil cu organizarea socială a UDMR și, mai târziu, când publica cărți la Fundația pentru Școală, am lucrat împreună de multe ori la editarea albumelor și organizarea programelor.
O cunoșteam ca pe un om creativ, definită de sensibilitate și empatie, iar capacitatea sa de muncă era uriașă.
Continuă să faci minuni acolo sus, Bea!”, se arată în mesajul de condoleanțe.

Noutăți din anchetă

Cadavrul femeii de 30 de ani,…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

VIDEO INTERVIU: Incursiune în lumea chirurgiei plastice, cu medicul Adrian Oancea din Alba Iulia. Ce își doresc pacienții

Publicat

dr adrian oancea chirurg plastician 1000x600.jpeg

În peste 35 de ani de activitate, medicul Adrian Oancea, chirurg plastician, a trecut demult de 10 mii de intervenții chirurgicale realizate. A fost, timp de 15 ani, șeful Compartimentului de Chirurgie Plastică al Spitalului Județean de Urgență Alba. De la microchirurgie, la intervenții de înfrumusețare, medicul din Alba Iulia a fost atras încă din facultate de chirurgia plastică. 

Am vrut să aflăm cu ce se ocupă un chirurg plastician, cine sunt pacienții care apelează la serviciile sale, dar și care este profilul acestora.

Este membru în societăți chirurgicale românești și internaționale, participă la conferințe și seminarii de specializare,…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Recomandări pentru elevii romi din Cluj care vor să se înscrie la LICEE pe locurile speciale

Publicat

tigani rom 1.jpg

Asociatia Partida Romilor Pro Europa Cluj anunta toti parintii elevilor romi din judetul Cluj ca se apropie de sfarsitul Campaniei educaţionale ,,Școala, o șansă pentru copiii romi’’! .

Termenul pentru eliberarea recomandarilor de catre asociatia nastra, elevilor care doresc sa candideze pe locurile special alocate tinerilor romi in licee se apropie de final, data limita fiind 27 mai 2022.

Campania derulată de Asociația Partida Romilor Pro –Europa la nivel naţional, pentru admiterea elevilor de etnie romă în învătământul universitar, pe locurile special alocate acestora , în anul universitar 2022 -2023 continua, doritorii putand sa apele la asociatia noastra pentru a obine recomandarile necesare.

Date de contact: email: proeuropacluj@yahoo.com

tigan rom 2

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

20 de ani cu Skepsis la Alba Iulia: Două spectacole aniversare la Casa de Cultură a Studenților

Publicat

skepsis 3 1 1000x600.jpg

Grupul Skepsis aniversează 20 de ani de teatru la Alba Iulia cu două spectacole speciale la Casa de Cultură a Studenților Alba Iulia.

Primul spectacol din cadrul evenimentului aniversar, intitulat în mod  deloc întâmplător ”Generații”, va avea loc duminică, la  ora 19.00.

Este un spectacol în care vor păşi, pe scenă, rând pe rând, trei generaţii de tineri care activează în prezent în cadrul organizaţiei, prezentând trei episoade dramatice originale, inspirate de texte clasice și moderne semnate de Oscar Wilde și Matei Vișniec.

Vineri, 3 iunie, de la ora 19.00, are loc spectacolul de teatru ”Oscar”, după Claude Magnier, unul dintre…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe