Connect with us

ACTUALITATE

Uniunea Europeană rămâne principalul donator mondial de asistenţă oficială pentru dezvoltare, cu 75,2 miliarde de euro în 2019

PublicatAsistenţa oficială pentru dezvoltare (AOD) colectivă din partea Uniunii Europene şi a statelor sale membre s-a ridicat la 75,2 miliarde de euro în anul 2019, ceea ce reprezintă 55,2% din asistenţa furnizată la nivel mondial, conform cifrelor preliminare publicate vineri de Comitetul de asistenţă pentru dezvoltare (CAD) al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE).

Asistenţa colectivă furnizată de UE şi de statele sale membre a reprezentat 0,46% din venitul naţional brut (VNB) al UE, o cifră uşor mai redusă decât nivelul de 0,47 % din 2018, dar care rămâne cu mult peste media de 0,21% a membrilor Comitetului de asistenţă pentru dezvoltare (CAD) care nu fac parte din UE, arată un comunicat al Comisiei Europene remis AGERPRES.

“În calitate de principal donator mondial de asistenţă oficială pentru dezvoltare, UE salvează vieţi, construieşte economii mai puternice şi protejează planeta în beneficiul a milioane de oameni din întreaga lume. Cu toate acestea, constat cu îngrijorare faptul că efortul nostru colectiv a continuat să scadă în 2019, iar raportul nostru AOD/VNB se află la cel mai scăzut nivel din 2016 până în prezent. Dezvoltarea durabilă necesită un efort colectiv constant. Următorul buget pe termen lung al UE pentru perioada 2021-2027 va avea o importanţă fundamentală pentru realizarea obiectivelor de dezvoltare durabilă. Fac apel la toate statele membre să îşi respecte angajamentele în materie de AOD şi la toţi actorii din domeniul dezvoltării să îşi intensifice eforturile pentru a eradica sărăcia. Criza actuală provocată de coronavirus arată cât de interdependenţi suntem cu toţii şi cât de important este să ne intensificăm sprijinul pentru ţările noastre partenere în calitate de Echipa Europa (Team Europe)”, a explicat comisarul pentru parteneriate internaţionale, Jutta Urpilainen.

În 2019, trei state membre ale UE şi-au îndeplinit angajamentele în materie de AOD furnizând 0,7% sau mai mult din VNB-ul lor sub formă de AOD: Luxemburg, Suedia, Danemarca, precum şi Regatul Unit.

Pe de altă parte, Austria, Cipru, Finlanda, Franţa, Luxemburg şi Malta sunt statele membre care şi-au majorat raportul AOD/VNB cu cel puţin 0,01 puncte procentuale. Cu toate acestea, raportul AOD/VNB s-a diminuat în 8 state membre: Belgia, Estonia, Germania, Lituania, Ţările de Jos, Polonia, Portugalia şi Suedia.

AOD acordată de UE ţărilor cel mai puţin dezvoltate a crescut pentru al doilea an consecutiv, ajungând la 19,8 miliarde de euro, ceea ce reprezintă 0,125% din VNB în 2018. În 2018, AOD acordată de UE28 pentru Africa a crescut cu 4,3%, până la 25 de miliarde de euro.

Pe lângă AOD, UE ajută ţările partenere să valorifice la maximum diversele surse de finanţare disponibile pentru a sprijini punerea în aplicare a obiectivelor de dezvoltare durabilă, se mai arată în comunicat.

Potrivi sursei citate, UE a avut un rol fundamental în reunirea ajutoarelor, a investiţiilor şi a schimburilor comerciale, în mobilizarea resurselor interne şi a politicilor destinate să valorifice pe deplin potenţialul tuturor fluxurilor financiare. De asemenea, UE a jucat un rol esenţial în ceea ce priveşte cadrele de finanţare naţionale integrate, un instrument de finanţare a priorităţilor naţionale şi de operaţionalizare a Agendei de acţiune de la Addis Abeba la nivel naţional, ca mijloc de a concepe strategii de finanţare pentru dezvoltarea durabilă din toate sursele de finanţare.

Graţie Planului european de investiţii externe, UE este pe drumul cel bun în ceea ce priveşte mobilizarea investiţii în valoare de peste 47 de miliarde EUR pentru Africa şi vecinătatea noastră. Garanţia din cadrul Fondului european pentru dezvoltare durabilă, în special, joacă un rol esenţial în deblocarea de fonduri suplimentare pentru ţările partenere. De asemenea, UE sprijină ţările partenere în vederea îmbunătăţirii colectării impozitelor şi a cheltuielilor publice.

Datele publicate vineri se bazează pe informaţiile preliminare comunicate OCDE de către statele membre ale UE, cifrele finale detaliate urmând a fi publicate de către OCDE în decembrie 2020.

AOD colectivă din partea UE constă din totalul cheltuielilor cu AOD suportate de statele membre ale UE şi AOD acordată de instituţiile UE care nu reprezintă o contribuţie a statelor membre (în special resursele proprii ale Băncii Europene de Investiţii). Valoarea agregată la nivelul UE include Regatul Unit, deoarece perioada de referinţă se încheie înainte de retragerea Regatului Unit din Uniunea Europeană, care a intrat în vigoare la 1 februarie 2020, precizează sursa citată.AGERPRES


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ACTUALITATE

VIDEO Holograf a lansat single-ul ”Cum bate inima ta”

Publicat

Formaţia Holograf a lansat vineri, pe Youtube, single-ul “Cum bate inima ta”, o melodie cu sonorităţi de rock melodic, a declarat Dan Bittman.

“E o piesă nouţă, ca să spun aşa. Ne-am gândit să ne mai facem de treabă în pandemia asta şi am zis să facem în aşa fel încât publicul să-şi mai aducă aminte de Holograf şi de sonorităţi mai rock, pentru că ea puţin dusă mai în zona asta de rock, rock-melodic. Ea face parte dintr-un album pe care noi sperăm să-l terminăm în toamna aceasta. Mai sunt câteva piese la care lucrăm în această perioadă şi am zis, în avanpremieră, să lansăm şi această piesă”, a declarat, pentru AGERPRES, Dan Bittman.

Solistul trupei Holograf a spus că ideea pentru o astfel de melodie exista “de mai mult timp”.

“La noi fiecare vine cu câte o idee, după aceea începem să le îmbunătăţim, lucrăm fiecare pe partea lui, unul face linia vocală, melodică, altul se ocupă de orchestraţie, şi aşa mai departe. Ideea a fost în primul rând să nu stăm, să nu ne descalificăm la locul de muncă, cu se spune, şi să lucrăm împreună, să ne vedem, exact lucrurile care ne făceau plăcere şi în trecut, am încercat să le facem şi acum şi aşa s-a născut piesa”, a afirmat Bittman.

El a precizat că noul single ar putea beneficia de un lyric video, în condiţiile în care în interiorul trupei nu s-a vorbit despre realizarea unui videoclip.

“Nu ştiu când sau dacă va avea un videoclip, n-am vorbit despre asta. Nu cred că o să-i facem un videoclip, poate o să-i facem un lyric video, cum se face acum, adică un clip în care să apară textul, măcar să-l cunoască şi recunoască publicul, dar clip, nu ştiu dacă ne-am gândit şi la clip. S-ar putea face, dar n-am discutat asta cu colegii mei”, a afirmat artistul.

Dan Bittman a spus că aşteaptă şi îşi doreşte ca vara să vină cu ridicarea cât mai rapidă a restricţiilor, pentru ca publicul să revină la concerte, iar artiştii să urce pe scenă.

“Sper ca uşor-uşor să se revină la vechile obiceiuri. Văd că pentru vara asta se preconizează reeditarea unor festivaluri de marcă şi aşa mai departe. Însă, să-şi aducă aminte oamenii de Holograf şi de celelalte trupe şi să ne cheme din nou la evenimente, să avem din nou activitate normală. Adică trăim cu speranţa”, a mai spus Dan Bittman. AGERPRES

Citește mai departe

ACTUALITATE

Medici şi asistenţi medicali din MAI, voluntari la Maratonul de vaccinare din Bucureşti

Publicat

sursa foto: Facebook/ RO Vaccinare

O echipă de medici şi asistenţi medicali de la Spitalul de Urgenţă “Prof. Dr. Dimitrie Gerota” al MAI, inclusiv directorul unităţii sanitare, Alida Moise, va participa duminică, între orele 08,00 – 16,00, la Maratonul de vaccinare anti-COVID organizat în parcarea Bibliotecii Naţionale a României.

Ministerul de Interne aminteşte, într-un comunicat de presă transmis vineri AGERPRES, că pentru vaccinare nu este nevoie de programare prealabilă, cei care doresc să li se administreze ser împotriva SARS-CoV-2 trebuind să prezinte doar cartea de identitate.

Maratonul vaccinării anti-COVID din Bucureşti, care se va desfăşura în centre amenajate la Sala Palatului şi la Biblioteca Naţională, începe vineri, la ora 16,00, urmând să se încheie luni, la ora 8,00. AGERPRES

Citește mai departe

ACTUALITATE

Autorităţile din Marea Britanie recomandă LIMITAREA vaccinului AstraZeneca la persoanele peste 40 de ani. S-au raportat 242 de cazuri de cheaguri de sânge

Publicat

Autorităţile din Marea Britanie recomandă limitarea vaccinului AstraZeneca la persoanele peste 40 de ani, după raportarea a 242 de cazuri de cheaguri de sânge.

Comitetul ştiinţific care supraveghează campania de vaccinare anti-Covid din Regatul Unit, JCVI, a recomandat vineri, limitarea utilizarii vaccinului anti-Covid al AstraZeneca la persoanele de peste 40 de ani, după raportarea a 242 de cazuri de cheaguri de sânge, informează Le Figaro.

JCVI, care subliniază că beneficiile rămân mai mari decât riscurile asociate cu Covid-19, a recomandat deja în aprilie să nu administreze acest vaccin, dezvoltat împreună cu Universitatea din Oxford, celor cu vârsta de peste 30 de ani.

Un studiu efectuat în Danemarca şi Norvegia a constatat rate uşor crescute de cheaguri de sânge la persoanele care au primit o primă doză de vaccin AstraZeneca anti-COVID-19, inclusiv cheaguri la nivelul creierului.

Cercetătorii care au realizat studiul au subliniat, totuşi, că astfel de efecte secundare sunt extrem de rare, iar beneficiile vaccinului depăşesc în continuare riscurile în majoritatea situaţiilor.

„Riscurile absolute ale evenimentelor tromboembolice venoase descrise în acest studiu sunt mici, iar constatările ar trebui interpretate în contextul beneficiilor vaccinării COVID-19 atât la nivel social, cât şi la nivel individual”, au scris cercetătorii într-un rezumat al constatărilor lor publicat, joi, în jurnalul medical BMJ.

(sursa: Mediafax)

 

 

Beatrice Dumitru, externe@mediafax.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Peste 3,5 milioane de români s-au vaccinat. Cîțu: “Rock on, România! Revenirea la normalitate, din ce în ce mai aproape”

Publicat

Arhivă Foto

Sunt peste 3,5 milioane de români vaccinați, acesta fiind pariul pus de premierul Florin Cîțu, la începutul zilei, când spunea că România va depăși vineri acest prag. În ultimele 24 de ore, 92.501 români au fost vaccinați.

Potrivit CNCAV, din totalul celor 92.501 români vaccinați, 38.238 au primit prima doză, iar 54.263 a doua doză de vaccin.

76.078 de persoane au fost vaccinate cu serul produs de Pfizer, 8.217 cu cel produs de Moderna, 6.711 cu AstraZeneca și 1.495 cu Johnson&Johnson.

De la începutul campaniei de vaccinare au fost vaccinate 3.529.427 de persoane, din care 2.251.795 au primit ambele doze de vaccin.

În ultimele 24 de ore au fost raportate 108 reacții adverse.

De la începutul campaniei de vaccinare au fost înregistrate 14.630 de reacții adverse.

CNCAV precizează că 132 de reacții adverse sunt în curs de investigare.

Mesajul premierului, Florin Cîțu:

“Astăzi, depăşim 3,5 milioane persoane vaccinate în România, cu o doză sau două. Şi tot astăzi începe Maratonul vaccinării în Bucureşti. Avem 50 de puncte de vaccinare deschise în două locaţii: Sala Palatului şi Biblioteca Naţională. La ora 18,00, voi fi prezent la Sala Palatului să încurajez românii să se imunizeze pentru a reveni la normalitate. V-am spus, dacă aş putea, m-aş mai vaccina o dată. Rock on, România! Suntem din ce în ce mai aproape de revenirea la normalitate!”, a scris Cîţu, vineri dimineață, pe Facebook.

Vineri, premierul a participat la o reuniune a Comitetului interministerial pentru revenirea la normalitate începând cu 1 iunie 2021 unde au fost discutate mai multe propuneri privind măsuri de relaxare legate de deschiderea sezonului estival.

AGERPRES

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate