ACTUALITATE
Premieră în BIHOR: Spitalul Judeţean, obligat să plătească 50.000 lei unei mămici infectate cu stafilococ. Reacția mistrului Sănătății
Instanţele din Bihor au acordat despăgubiri morale de 50.000 lei unei orădence care a reclamat că a fost contaminată cu o infecţie nosocomială în timpul internării la Maternitatea Spitalului Judeţean din Oradea. Hotărârea a fost pronunţată într-un proces de pretenţii pe care femeia l-a declanşat în 2016, urmare a unor probleme medicale cu care s-a ales după o operaţie de cezariană din primăvara anului 2013.
Potrivit eBihoreanul.ro, femeia avea febră, ameţeli, dar medicii au decis să o externeze, prescriindu-i, totuşi, un tratament medicamentos. Starea i s-a înrăutăţit, însă, iar din analizele ce au urmat, s-a stabilit că problemele erau cauzate de infectarea cu stafilococ hemolitic. Simptomele au continuat şi după cea de a doua externare, motiv pentru care femeia a apelat la un chirurg de la Spitalul Judeţean. Acesta a descoperit că are o infecţie gravă la nivelul operaţiei, cu puroi şi ţesut necrozat. Speriată, orădeanca a cerut şi o altă opinie, care i-a confirmat diagnosticul, astfel că s-a internat din nou, la Spitalul Militar.
Infecţia s-a extins foarte mult, ajungând în zona muşchilor şi a organelor, cu multiple focare de abces. Abia în octombrie 2013 tratamentul şi-a produs efectele. În tot acest timp, orădeanca nu a putut să-şi îngrijească şi să-şi alăpteze bebelușul, motiv pentru care a decis să deschidă procesul.
Pe 11 septembrie 2018, Judecătoria Oradea i-a dat câştig de cauză orădencei, pronunţând, în premieră pentru justiţia bihoreană, o soluţie ce obligă Spitalul Judeţean să despăgubească o pacientă, nu pentru un diagnostic ori procedură medicală greşită, ci pentru o infecţie nosocomială. „Reclamanta s-a prezentat clinic sănătoasă la spital, iar în perioada spitalizării a fost infectată cu un stafilococ, fapt ce atrage răspunderea civilă a spitalului”, a conchis completul, dispunând despăgubiri morale de 50.000 lei. Pe 19 februarie a.c., Tribunalul a respins calea de atac a spitalului.
Decizia a rămas definitivă în luna februarie. „Acest caz va reprezenta un semnal de alarmă pentru sistemul medical, astfel încât pacienţii să nu fie externaţi din spital mai bolnavi decât s-au internat”, a declarat avocata Ioana Ţenţ.
De cealaltă parte, directorul medical al spitalului, dr. Lucia Daina, susţine că magistraţii nu au luat în considerare expertizele medico-legale ce arată că stafilococul cu care s-a infectat orădeanca nu ar fi fost din spital, ci putea fi o autoinfecţie. Daina a precizat că despăgubirile vor fi achitate de firma de asigurări.
Duminică, ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a reacționat, opinând că s-a ajuns la această situaţie dintr-o greşeală a celui care a furnizat serviciul medical.
„Ştiu că există o sentinţă a unei instanţe judecătoreşti prin care această pacientă are dreptul la despăgubiri în urma infectării cu stafilococ în maternitate. Cred că e mai puţin important dacă banii au fost primiţi sau nu. Eu cred că acest caz trebuie să fie un semnal de alarmă vizavi de modul în care alegem să pregătim spitalele, sălile de operaţie pentru pacienţi. Din punctul meu de vedere, acolo a fost clar o greşeală a celui care a furnizat serviciul medical”, a spus Sorina Pintea, potrivit antena3.ro.
Citește mai mult pe Botosani24.ro
ACTUALITATE
Prezența la VOT până la ora 18.00 – alegeri prezidențiale 2024: Câte persoane au votat în Botoșani și în țară
Citește mai mult pe Botosani24.ro
Citește mai mult pe Botosani24.ro