Connect with us

EVENIMENT

FOTO: Cel mai mare și spectaculos lac subteran din România se află în Munții Apuseni. Imagini inedite din Peştera Gheţarul de sub Zgurăşti

Publicat

Peştera Gheţarul de sub Zgurăşti din Munții Apuseni adăposteşte cel mai mare lac subteran permanent din România. Peştera protejată, cunoscută sub numele de „Peștera-aven”, se află în comuna Gârda de Sus din județul Alba, în Munţii Bihorului, pe versantul abrupt ce coboară din Dealul Mununa spre Valea Ordâncuşii, în drumul spre Ghețarul Scărișoara, la altitudinea de 921 m. Lacul a mai fost numit „Minunea Mununii”, informează ziarul Alba24.ro.

Cel mai mare lac subteran permanent din România are următoarele dimenisiuni: 65 metri lungime, 20 metri lăţime, 12 metri adâncime – valori pentru nivel mediu al apelor. Se poate ajunge la peşteră fie urcând din Valea Ordâncuşii pe versantul drept, o potecă abia vizibilă ce începe aval de Peştera Poarta lui Ionele, fie coborând din Dealul Mununii, din marcajul cruce roşie care duce din comuna Gârda de Sus la Cabana Scărişoara.

Foto: Claudiu Rusu

Prima menţiune a peşterii a fost făcută de Rene Jeannel şi Emil Racoviţă (1929), care au realizat o descriere, o schiţă de hartă şi au prezentat diferite fenomene hidrologice, biologice şi meteorologice. Ei au denumit peştera „Gheţarul de la Zgurăşti”. În 1976 la gura avenului şi-a făcut apariţia Liviu Vălenaşde la „Z” Oradea, cel mai „productiv” speolog al perioadei de glorie a speologiei române 1975-1990, descoperitor al câtorva sute de peşteri cu peste 100 km de galerii. Acesta era însoţit de un alt „greu” Gabi Halasi, explorator, cartograf dar mai ales scufundător, decedat câţiva ani mai târziu la Izbucul Izbândiş din cauza unei defecţiuni la aparatul de scufundare. Ei au explorat şi recartat partea cunoscută a peşterii şi profitând de nivelul scăzut al apei au mai descoperit o galerie de 35 de metri şi au declarat peştera terminată. Această concluzie a fost infirmată în acelaşi an de următoarea echipă sosită în zona: Viorel Luduşan şi Eugen Cindrea, de la Polaris Blaj.

Harta peşterii realizată de speologul Viorel Luduşan

Aceştia au continuat cercetarea şi au descoperit ”Minunea Mununii”, ceea ce avea să devină cel mai mare lac subteran permanent din România. Peştera este unul din marile goluri subterane ale ţării, depăşeşte 5 km lungime, are 4 mari lacuri subterane, galerii şi formaţiuni extraordinare. Potenţialul locului este însă foarte mare. Lungimea reţelei reprezintă o reală provocare pentru speologi.

În această peşteră a fost semnalat de către Rene Jeannel si E. G. Racoviţă un interesant fenomen meteorologic, ce constă în formarea ceţii în cadrul fasciculului de raze luminoase care pătrund pe gura peşterii la ora prânzului. Autorii presupun că este vorba de un proces de condensare a apei în jurul ionilor în formare.

De la primii metri de cărare, care urcă de la nivelul râului, până la ultimii, care vă apropie de rezervaţie, peştera este nu doar aventură şi spectaculozitate, ci şi pitoresc şi intimitate. E un întreg ansamblu de peisaje încă neatinse de mâna omului, aşadar vă puteţi imagina cu uşurinţă cât de verde, de sălbatic şi de provocator e accesul spre peşteră.

 

Foto: Nelutzu Rusu

„Accesul e destul de dificil şi solicitant, fiind îngreunat de vegetaţia deasă a versantului. Practic, accesul se face pe poteci neclare şi pe pante repezi care pornesc din zona Zgurăşti (situată deasupra Cheilor Ordâncuşii) sau de la peştera Poarta lui Ionele, faţă de care Peştera de sub Zgurăşti se află la circa 100 metri distanţă. Însă oricât ar fi de greu, efortul merită din plin. Atât peisajele din exterior, cât mai ales interiorul acestei magnifice peşteri uimesc prin pitorescul lor încă neatins de mâna omului. Sculptată în calcare albe masive (de Wetterstein), peştera e de mare interes turistic şi, fireşte, ştiinţific, fiind un aven continuat cu peşteră. Iar apa care se pierde aici, în calcar, apare în peştera Poarta lui Ionele. La intrare, avenul are un diametru de 40 metri, cu o adâncime de 50 metri; peretele dinspre nord este vertical, atingând o înălţime de 80 metri, în care, la bază, se deschid două intrări ale peşterii”, a afirmat ghidul de turism Rareş Tileagă, citat de adevărul.ro.

sursa: adevărul.ro, ro.wikipedia,org, Alba24.ro

 

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

VIDEO FOTO. Autobuz fără șofer, testat la Cluj. Emil Boc: „Viitorul circulă prin Cluj-Napoca, fără șofer, dar cu viziune”

Publicat

whatsapp image 2025 05 22 at 11.20.25 scaled.jpeg

Un autobuz autonom, fără șofer, a fost testat joi pe străzile municipiului Cluj-Napoca, în cadrul Summit-ului Internațional pentru Neutralitate Climatică, desfășurat sub sloganul „Carbon OFF. Future ON”.

Demonstrația marchează un pas important către integrarea tehnologiei autonome în transportul public din România. Primarul Emil Boc a fost prezent la eveniment și a salutat inițiativa, subliniind importanța viziunii și a inovației în dezvoltarea orașului.

Citește mai departe

EVENIMENT

Reguli noi pentru reducerea perioadei de suspendare a permisului. Care sunt modificările la Codul Rutier. Legea a fost promulgată

Publicat

reguli noi pentru reducerea perioadei de suspendare a permisului. care

Reguli noi pentru reducerea perioadei de suspendare a permisului.. Legea care prevede noi condiții pentru reducerea perioadei de suspendare a dreptului de a conduce autovehicule a fost promulgată.

Noutatea este că reducerea perioadei de suspendare a permisului este condiționată și de obligativitatea prezentării dovezii achitării amenzii aplicate ca urmare a săvârșirii contravenției.

Actul normativ completează articolul 104 alineatul (1) din Ordonanța de urgență a Guvernului…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Investiții în latura de Est a Cetății Alba Iulia: Zonă de promenadă, parc urban pentru câini, loc de joacă și mese de ping-pong

Publicat

investiții în latura de est a cetății alba iulia: zonă

Investiții în latura de Est a Cetății Alba Iulia: lucrările vizate. Peste 2 milioane de euro au fost investiți în refuncționalizarea și redarea către comunitate a laturii de Est a Cetății Alba Iulia, a anunțat joi Agenția pentru Dezvoltare Regională ”Centru”. 

Pentru a completa suita de lucrări de reabilitare începute în perioada 2007 – 2013, Primăria municipiului Alba Iulia a semnat cu Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru un contract de finanțare prin care se…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

CCR a RESPINS sesizarea lui George Simion. Mandatul de președinte al lui Nicușor Dan a fost VALIDAT

Publicat

ccr scaled e1739974914664.jpg

CCR a respins sesizarea lui George Simion. Mandatul de președinte al lui Nicușor Dan a fost validat. Decizia CCR a fost luată cu unanimitate de voturi.

„În ședința din data de 22 mai 2025, Curtea Constituțională, în cadrul atribuției privind respectarea procedurii pentru alegerea Președintelui României, a luat în dezbatere cererea de anulare a alegerilor pentru funcția de Președinte al României în cadrul celui de-al doilea tur de scrutin din data de 18 mai 2025,…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe