EVENIMENT
Sateliții Starlink, lansați de Elon Musk sunt vizibili din România aproape în fiecare seară. Cum poți afla ora exactă la care să te uiți pe cer

Sateliții Starlink, lansați în ultima perioadă de miliardarul Elon Musk pentru a oferi servicii de o calitate superioară de internet pe tot globul, pot fi observați aproape în fiecare seară și din România.
Șiragul de sateliți Starlink-6, poate fi observat duminică, pe data de 26 aprilie între 21.35 – 21.49 (ora pentru București) și pe data de 27 aprilie între 21.38 – 22.02 (ora pentru București).
Folosiți acest link pentru a afla ora și data la care îi puteți vedea din locul unde vă aflați: james.darpinian.com
Sateliții lansați de SpaceX au o orbită mult mai joasă față de restul sateliților de internet, motiv pentru care aceștia pot fi observați cu ochiul liber. De asemenea, aceștia sunt prevăzuți cu o serie de panouri, care refletă lumina, scrie BBC.
Până acum, compania spaţială privată americană SpaceX a lansat mai multe serii de microsateliţi pe orbită, în cadrul constelaţiei Starlink, proiect care atunci când va fi finalizat va număra cel puţin 12.000 de sateliţi şi va oferi servicii de internet de mare viteză, potrivit Agerpres.
Ultima lansare de a avut loc miercuri, când o rachetă a SpaceX a trimis 60 de sateliți pe orbita Pământului.
În total, compania fondată de Elon Musk a solicitat licenţe pentru a trimite pe orbită până la 42.000 de sateliţi, număr total ipotetic în acest moment.
SpaceX a reiterat că serviciul său de internet va deveni operaţional în 2020 pentru Canada şi nordul Statelor Unite. În cazul în care constelaţia se va materializa, SpaceX va avea mai mulţi sateliţi activi decât toţi ceilalţi operatori de pe planetă, civili şi militari, care se estimează a fi în jur de 2.100.
Într-o postare pe Twitter de pe 23 aprilie, Elon Musk a precizat că testarea privată a sateliților va începe în aproximativ 3 luni, iar testarea publică peste 6 luni.
Micii sateliţi Starlink, cu o greutate de aproximativ 200 de kilograme, echipaţi cu un panou solar, sunt fabricaţi, lansaţi şi operaţi de SpaceX. După ce sunt eliberaţi în spaţiu, ei vor urca uşor, prin mijloace proprii de propulsie, timp de până la patru luni, până vor atinge orbita lor operaţională aflată la altitudinea de 550 kilometri.
Surse: BBC; agerpres.ro; protv.ro
EVENIMENT
FOTO. Motocicletă intrată într-o mașină pe str. Republicii. Polițiștii clujeni au constatat cine a fost de vină

Un accident rutier a avut loc, joi seara, pe strada Republicii din Cluj-Napoca după ce o motocicletă a intrat într-o mașină.
Polițiștii clujeni au precizat că, din fericire, accidentul s-a soldat doar cu pagube materiale, fără victime.
Din primele cercetări ale acestora, o șoferiță care a ișeit cu mașina din curtea Spitalului CFR nu a acordat prioritate motociclistului.
Și șoferița și motociclistul au fost testați cu aparatul etilotest, rezultatele fiind…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Schimbări în modul de acordare a anumitor concedii medicale. Ministrul Sănătății: indemnizațiile vor fi acordate în trei categorii

Schimbări în modul de acordare a anumitor concedii medicale. Ministrul Sănătății, Alexandru Rogobete, a declarat, joi, că indemnizațiile pentru concediile medicale aferente bolii obișnuite vor fi acordate în trei categorii, până la șapte zile – 55%, între 8-14 zile – 65% și peste 15 zile – 75% din baza de calcul.
„Noutatea pentru codul de boală 01, pentru că ați văzut cu toții excesele care au apărut în acest segment, în acest domeniu, sunt reașezarea, dacă…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
VIDEO FOTO. ”Coty”, mașina construită de la zero de studenții UTCN. E electrică și va participa la un concurs în Germania

ART TU, echipa de Formula Student a Universității Tehnice Cluj-Napoca (UTCN), a testat, joi, o mașină electrică, botezată ”Coty”, construită de la zero de către studenți, care va concura în cadrul unui concurs în Germania, pe fostul circuit de Formula 1 de la Hockenheim.
Monopostul a fost proiectat și construit de o echipă de 60 de studenți de la toate facultățile universității, din care jumătate vor participa în perioada 17-25 august la concursul…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Cum să dormi mai bine în nopțile caniculare de vară: sfaturi utile pentru un somn odihnitor

Cum să dormi mai bine în nopțile toride de vară: Luna iulie va fi caniculară în România, cu temperaturi ce depășesc 35 de grade. Perioada cea mai fierbinte va fi 4-7 iulie, când se vor înregistra până la 38 de grade, resimțite ca 40. Sudul și sud-vestul țării vor avea cele mai mari abateri termice.
Asta înseamnă, de asemenea, o noapte tropicală pentru mulți dintre noi, cu temperaturi care nu vor scădea sub 20°C, scrie Mediafax.
Așadar, dacă aveți probleme cu somnul,…
Citește mai mult pe Alba24.ro