EVENIMENT
Transmiterea coronavirusului prin aerosoli este posibilă, potrivit agenţiei specializate a UE, ce evaluează acest risc

Instituţia specializată a Uniunii Europene pentru sectorul sanitar a avertizat miercuri asupra posibilităţii răspândirii noului coronavirus prin aerosoli şi examinează riscurile reprezentate de sistemele de ventilaţie şi alte instalaţii la locul de muncă, relatează agenţia de presă Reuters.
Deşi se estimează în continuare că picăturile infectate (eliberate prin tuse, strănut, etc.) sunt principala cale de transmitere a coronavirusului, Centrul European pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (ECDC) a atenţionat că acest virus poate fi transmis şi prin aerosoli, adică acele particule foarte fine care rămân în suspensie şi pot apărea atât din cauza picăturilor infectate, cât şi prin activităţi precum vorbitul sau cântatul. Aceasta poate reprezenta un risc pentru persoanele aflate în spaţii închise, mai ales dacă nu sunt bine aerisite.
Şefa ECDC, Andrea Ammon, a declarat agenţiei Reuters că încă nu se poate stabili proporţia cazurilor de infectare prin aerosoli faţă de cele prin picături, dar ”ştim că ambele sunt o posibilitate”.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a recunoscut abia săptămâna trecută că transmiterea COVID-19 prin aerosoli este posibilă, după ce a primit o scrisoare pe această temă trimisă de un grup de cercetători.
Andrea Ammon a menţionat că ECDC evaluează riscul transmiterii noului coronavirus la locul de muncă, ce ar putea fi amplificat de transmiterea prin aerosoli, mai ales după focarele de COVID-19 descoperite în unităţi de producţie din Europa, cele mai grave fiind în abatoare din Germania. ECDC ”lucrează la un raport tehnic” pe tema transmiterii noului coronavirus şi evaluează de asemenea riscurile reprezentate de sistemele de ventilaţie.
Multe dintre măsurile de distanţare şi igienă aplicate în timpul pandemiei COVID-19 se bazează pe prevenirea contactului cu picături expulzate de purtătorii virusului atunci când aceştia tuşesc, strănută sau vorbesc. Însă prevenirea transmiterii noului coronavirus prin aerosoli ar putea necesita alte strategii antiepidemice.
Totuşi, Andrea Ammon precizează că în stadiul actual ECDC consideră în continuare că picăturile sunt principala cale de transmitere a noului coronavirus şi deocamdată nu se impune o actualizare a recomandărilor formulate de această agenţie a UE. Ea a insistat că este crucial ca oamenii să continue să respecte regulile de distanţare socială şi să poarte măşti. AGERPRES
EVENIMENT
VIDEO. Dan Petrescu, după înfrângerea cu FCSB: Totul a fost împotriva noastră. Nu aruncăm prosopul, dar va fi foarte greu

CFR Cluj a pierdut derby-ul cu FCSB, scor 2-3, în ziua de Paști, pe Arena Națională. La final, antrenorul Dan Petrescu s-a arătat extrem de dezamăgit de rezultat, dar spune că nu renunță la lupta pentru titlu, deși admite că misiunea devine tot mai dificilă.
La finalul unui derby spectaculos, încheiat cu înfrângerea CFR-ului pe terenul rivalei FCSB, Dan Petrescu nu și-a ascuns dezamăgirea. Tehnicianul clujenilor a declarat că echipa sa a controlat prima parte a…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
CFR Cluj pierde derby-ul cu FCSB pe Arena Națională, scor 3-2. Dubla lui Munteanu, insuficientă pentru ardeleni

CFR Cluj a cedat în derby-ul etapei a 5-a din play-off, chiar în ziua de Paști, într-un meci spectaculos disputat pe Arena Națională. FCSB s-a impus cu 3-2 în fața ardelenilor, după o partidă plină de tensiune și răsturnări de situație.
Primul gol al meciului a fost marcat de Juri Cisotti pentru FCSB, în minutul 41, după o pasă foarte bună de la Șut.
În minutul 56, FCSB a reușit al doilea gol al partidei. Vlad Chiricheș a înscris după o fază fixă…
Citește mai mult pe Cluj24.ro

Horoscop 21 – 27 aprilie: Este săptămâna echilibrului și a redescoperirii interioare. Energiile săptămânii 21–27 aprilie sunt dominate de nevoia de echilibru, comunicare autentică și regăsire personală. Este o perioadă în care introspecția și conexiunile sincere pot aduce cele mai frumoase rezultate.
Această perioadă aduce un amestec de energie calmă și momente de introspecție, potrivită pentru reevaluarea relațiilor, a priorităților și a direcției personale….
Citește mai mult pe Alba24.ro

În satul Bobâlna din județul Cluj, ziua de Paști nu însemna doar sărbătoare religioasă și mese îmbelșugate, ci și obiceiuri străbune. Un astfel de obicei, astăzi aproape uitat, este „Brișcălitul feciorilor”, păstrat până nu demult.
După-amiaza din prima zi de Paști aduna sătenii în curtea bisericii, unde atmosfera festivă era completată de o „judecată a tinerilor”. Un localnic ales special pentru acest rol pregătea un „mai” de lemn, unealtă…
Citește mai mult pe Cluj24.ro