Connect with us

EVENIMENT

Transmiterea coronavirusului prin aerosoli este posibilă, potrivit agenţiei specializate a UE, ce evaluează acest risc

PublicatInstituţia specializată a Uniunii Europene pentru sectorul sanitar a avertizat miercuri asupra posibilităţii răspândirii noului coronavirus prin aerosoli şi examinează riscurile reprezentate de sistemele de ventilaţie şi alte instalaţii la locul de muncă, relatează agenţia de presă Reuters.

Deşi se estimează în continuare că picăturile infectate (eliberate prin tuse, strănut, etc.) sunt principala cale de transmitere a coronavirusului, Centrul European pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (ECDC) a atenţionat că acest virus poate fi transmis şi prin aerosoli, adică acele particule foarte fine care rămân în suspensie şi pot apărea atât din cauza picăturilor infectate, cât şi prin activităţi precum vorbitul sau cântatul. Aceasta poate reprezenta un risc pentru persoanele aflate în spaţii închise, mai ales dacă nu sunt bine aerisite.

Şefa ECDC, Andrea Ammon, a declarat agenţiei Reuters că încă nu se poate stabili proporţia cazurilor de infectare prin aerosoli faţă de cele prin picături, dar ”ştim că ambele sunt o posibilitate”.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a recunoscut abia săptămâna trecută că transmiterea COVID-19 prin aerosoli este posibilă, după ce a primit o scrisoare pe această temă trimisă de un grup de cercetători.

Andrea Ammon a menţionat că ECDC evaluează riscul transmiterii noului coronavirus la locul de muncă, ce ar putea fi amplificat de transmiterea prin aerosoli, mai ales după focarele de COVID-19 descoperite în unităţi de producţie din Europa, cele mai grave fiind în abatoare din Germania. ECDC ”lucrează la un raport tehnic” pe tema transmiterii noului coronavirus şi evaluează de asemenea riscurile reprezentate de sistemele de ventilaţie.

Multe dintre măsurile de distanţare şi igienă aplicate în timpul pandemiei COVID-19 se bazează pe prevenirea contactului cu picături expulzate de purtătorii virusului atunci când aceştia tuşesc, strănută sau vorbesc. Însă prevenirea transmiterii noului coronavirus prin aerosoli ar putea necesita alte strategii antiepidemice.

Totuşi, Andrea Ammon precizează că în stadiul actual ECDC consideră în continuare că picăturile sunt principala cale de transmitere a noului coronavirus şi deocamdată nu se impune o actualizare a recomandărilor formulate de această agenţie a UE. Ea a insistat că este crucial ca oamenii să continue să respecte regulile de distanţare socială şi să poarte măşti. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

EVENIMENT

Avertizare nowcasting: COD GALBEN de ploi torențiale puternice în 4 județe, în următoarea oră

Publicat

ploi

Administrația Națională de Meteorologie a emis, sâmbătă după-amiază, avertizări nowcasting Cod galben pentru 4 județe.

Potrivit meteorologilor, până la ora 18.30, în județul Maramureş se vor semnala averse care vor cumula local 25…30 l/mp, frecvente descărcări electrice, grindină de dimensiuni mici şi medii, intensificări de scurtă durată ale vântului.

De asemenea, aceleași fenomene se vor semnala până la ora 19.00, în județele Dolj, Mehedinți și Suceava.

Citește mai departe

EVENIMENT

UPDATE/ FOTO: Accident TERIBIL în Suceava: O persoană a murit după ce mașina în care se afla a fost lovită de un tren

Publicat

Un accident soldat cu decesul unui bărbat de 47 de ani a avut loc, sâmbătă după-amiază, în satul Tesna din județul Suceava, unde o mașină a fost lovită un tren.

”Mașină lovită de trenul Bistrița-Suceava, pe raza localității Teşna, comuna Coşna. O singură persoana se afla în interior, care a rămas încarcerată. Din nefericire, are leziuni incompatibile cu viața”, informează reprezentanții ISU Suceava.

La locul accidentului au intervenit pompierii militari cu două autospeciale pentru descarcerare și două ambulanțe SMURD.

La ora publicării acestei știri intervenția este în desfășurare.

Citește mai departe

EVENIMENT

Focar de coronavirus la o fabrică de confecții din Sibiu unde au fost depistați 23 de angajați cu infecție

Publicat

Epidemiologii fac anchete la o fabrică de confecții din orașul Sibiu, unde 23 de angajați au fost depistați cu COVID-19, informează, sâmbătă, Prefectura Sibiu.

Reprezentanții Prefecturii Sibiu au transmis că la o întreprindere de confecții din oraș au fost confirmate pozitiv în urma testării cu SARS-CoV-2, din primele informații, un număr de 23 de persoane.

În urma acestui fapt, Direcția de Sănătate Publică Sibiu a demarat anchete epidemiologice.

Citește mai departe

EVENIMENT

Avertizări nowcasting: Cod galben și Cod portocaliu de furtună în 5 județe, în următoarea oră

Publicat

Administrația Națională de Meteorologie a emis, sâmbătă după-amiază, avertizări Cod galben și Cod portocaliu de furtună pentru cinci județe din țară.

Astfel, avertizarea Cod portocaliu este valabilă până la ora 16.10 în județul Caraș-Severin, unde se vor semnala averse ce vor cumula 35-40 l/mp, intensificări de scurtă durată ale vântului, descărcări electrice, grindină.

Avertizarea Cod galben este valabilă până la ora 16.15 în județele Gorj, Olt, Vâlcea și Mehedinţi, unde se vor semnala averse ce vor cumula 25-30 l/mp, frecvente descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și grindină de mici dimensiuni.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate