EVENIMENT
UE ar putea da undă verde în decembrie vaccinurilor dezvoltate de Moderna şi Pfizer/BioNTech

Uniunea Europeană ar putea da undă verde la mijlocul lui decembrie vaccinurilor dezvoltate de companiile Moderna şi Pfizer/BioNTech, a anunţat joi preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, după un summit în care Cei 27 au discutat despre o coordonare a măsurilor lor de luptă împotriva pandemiei, în contextul apropierii sărbătorilor de sfârşit de an, transmite AFP.
Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) se află ‘în discuţii zilnice’ cu instituţia americană omoloagă, FDA, pentru ‘sincronizarea evaluărilor lor asupra vaccinurilor’ anti-COVID-19, a declarat Ursula von der Leyen într-o conferinţă de presă.
‘Dacă toate procedurile se vor derula fără probleme’, EMA ar putea ‘să dea vaccinurilor de la Pfizer/BioNTech şi de la Moderna autorizaţia condiţionată de punere pe piaţă începând din a doua jumătate a lui decembrie’, a afirmat şefa executivului UE.
Întrebată despre o posibilă recurgere în UE la vaccinul dezvoltat în Rusia, de care este tentată în special Ungaria, ea s-a arătat foarte prudentă: ‘Orice vaccin va trebui să fie supus autorizării de către EMA, cu o transparenţă deplină’.
Comisia Europeană a semnat până acum cinci contracte de precomandă pentru eventuale vaccinuri, cu companiile AstraZenaca, Johnson & Johnson, Sanofi-GSK, Pfizer/BioNTech şi CureVac.
După un protocol de acord încheiat în august cu compania americană de biotehnologie Moderna, ‘continuăm negocierile şi suntem de asemenea în discuţii cu (compania americană) Novavax’, a precizat Ursula von der Leyen.
Într-o discuţie cu AFP, directorul laboratorului german BioNTech, Ugur Sahin, a spus că sunt ‘posibile’ autorizarea şi distribuirea vaccinului până la sfârşitului anului în SUA sau în UE. ‘Este posibil să putem livra vaccinuri în decembrie’, a afirmat el.
În schimb, directorul executiv al Moderna, Stéphane Bancel, a avertizat marţi că prelungirea negocierilor cu UE riscă să întârzie livrările, alte state fiind prioritare dat fiind că au semnat deja de câteva luni.
La summitul de joi prin videoconferinţă, şefii de stat şi de guvern din UE au mai discutat şi despre modul de a relaxa măsurile restrictive odată cu apropierea sărbătorilor de sfârşit de an, fără o relaxare excesivă care ar conduce la ‘un al treilea val’ de contaminări, a indicat o sursă diplomatică.
Potrivit acesteia, liderii au evocat ‘presiunea (cetăţenilor) pentru a se reuni, a se deplasa, a merge la sporturi de iarnă şi a permite sectorului de distribuţie să-şi facă cifra de afaceri’ în această perioadă crucială, şi nevoia de ‘a ţine cont de aceste aspiraţii fără relaxare’.
Trebuie găsit ‘un echilibru’, au insistat cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Emmanuel Macron, conform aceleiaşi surse.
‘Trebuie să învăţăm lecţiile trecutului. Orice relaxare va trebui să fie graduală. Vrem să ţinem sărbătorile de sfârşit de an, dar în siguranţă’, a afirmat pentru presă Charles Michel, preşedintele Consiliului European.
Deşi Bruxellesul cheamă insistent la o coordonare sporită a măsurilor de combatere a pandemiei, eforturile de armonizare a regulilor de carantină sau de recunoaştere reciprocă a testelor de depistare a coronavirusului rămân complicate. ‘Nu am ajuns încă acolo’, a admis o sursă europeană.
Comisia Europeană a recomandat oficial miercuri statelor membre să recurgă la teste antigenice rapide în anumite condiţii pentru a aduce sub control pandemia, dar existenţa a numeroase teste comercializate cu standarde foarte variate necesită stabilirea unor criterii europene ‘de performanţă’, a insistat şefa executivului european.
AGERPRES
EVENIMENT
AEP și BEC refuză transparența și BLOCHEAZĂ accesul specialiștilor AUR la verificarea corectitudinii alegerilor

Biroul Electoral Central și Autoritatea Electorală Permanentă refuză să permită accesul informaticianului desemnat de Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) în sistemul informatic de gestionare a procesului electoral, blocând astfel orice posibilitate de verificare independentă a corectitudinii votului.
„Cererea oficială, transmisă către ambele instituții, vizează participarea specialistului IT desemnat de partid în procesul de supraveghere tehnică a sistemului…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Validarea mandatului noului președinte a adus aprecierea în linie a leului. Care este cursul euro

Validarea de către CCR a mandatului de președinte a candidatului independent Nicușor Dan a indus un sentiment de optimism în piața valutară, arată economistul clujean Radu Georgescu.
Astfel, leul s-a apreciat în linie față de principalele valute.
Care este cursul euro
Cursul euro a scăzut de 5,0730 la 5,0564 lei, iar tranzacțiile se realizau în culoarul 5,056 – 5,074 lei. Atenția pe care o arată BNR cursului euro/leu a menținut un nivel scăzut al lichidității…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Manifestul de la Cluj: AUR se îndepărtează de valorile fondatoare. Îngrijorare față de direcția în care se îndreaptă partidul

Consilierul local din Consiliul Local Cluj-Napoca, Călin Cozma, a lansat, noi, Manifestul de la Cluj, în care alături de mai mulți semnatari, membri și susținători ai valorilor autentice care au stat la baza înființării partidului Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) își exprimă cu fermitate ”îngrijorarea față de direcția actuală în care se îndreaptă această formațiune politică”.
”Ne simțim datori să tragem un semnal de alarmă: AUR se…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
S-a SEMNAT contractul pentru noul sediu al Poliției Locale din Turda. Valoarea investiției depășește 2,1 milioane lei

Primarul Turzii, Cristian Matei, a anunțat, joi, printr-o postare pe pagina sa de Facebook că a semnat contractul pentru noul sediu al Poliției Locale din oraș. Valoarea investiției depășește 2,1 milioane de lei, bani proveniți din PNRR.
„Din seria investițiilor care construiesc viitorul:
Astăzi am semnat contractul pentru începerea lucrărilor de renovare energetică aprofundată a clădirii Poliției Locale a Municipiului Turda, situată pe strada Dr. Ioan Rațiu…
Citește mai mult pe Cluj24.ro