Connect with us

EVENIMENT

UE ar putea da undă verde în decembrie vaccinurilor dezvoltate de Moderna şi Pfizer/BioNTech

Publicat

Uniunea Europeană ar putea da undă verde la mijlocul lui decembrie vaccinurilor dezvoltate de companiile Moderna şi Pfizer/BioNTech, a anunţat joi preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, după un summit în care Cei 27 au discutat despre o coordonare a măsurilor lor de luptă împotriva pandemiei, în contextul apropierii sărbătorilor de sfârşit de an, transmite AFP.

Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) se află ‘în discuţii zilnice’ cu instituţia americană omoloagă, FDA, pentru ‘sincronizarea evaluărilor lor asupra vaccinurilor’ anti-COVID-19, a declarat Ursula von der Leyen într-o conferinţă de presă.

‘Dacă toate procedurile se vor derula fără probleme’, EMA ar putea ‘să dea vaccinurilor de la Pfizer/BioNTech şi de la Moderna autorizaţia condiţionată de punere pe piaţă începând din a doua jumătate a lui decembrie’, a afirmat şefa executivului UE.

Întrebată despre o posibilă recurgere în UE la vaccinul dezvoltat în Rusia, de care este tentată în special Ungaria, ea s-a arătat foarte prudentă: ‘Orice vaccin va trebui să fie supus autorizării de către EMA, cu o transparenţă deplină’.

Comisia Europeană a semnat până acum cinci contracte de precomandă pentru eventuale vaccinuri, cu companiile AstraZenaca, Johnson & Johnson, Sanofi-GSK, Pfizer/BioNTech şi CureVac.

După un protocol de acord încheiat în august cu compania americană de biotehnologie Moderna, ‘continuăm negocierile şi suntem de asemenea în discuţii cu (compania americană) Novavax’, a precizat Ursula von der Leyen.

Într-o discuţie cu AFP, directorul laboratorului german BioNTech, Ugur Sahin, a spus că sunt ‘posibile’ autorizarea şi distribuirea vaccinului până la sfârşitului anului în SUA sau în UE. ‘Este posibil să putem livra vaccinuri în decembrie’, a afirmat el.

În schimb, directorul executiv al Moderna, Stéphane Bancel, a avertizat marţi că prelungirea negocierilor cu UE riscă să întârzie livrările, alte state fiind prioritare dat fiind că au semnat deja de câteva luni.

La summitul de joi prin videoconferinţă, şefii de stat şi de guvern din UE au mai discutat şi despre modul de a relaxa măsurile restrictive odată cu apropierea sărbătorilor de sfârşit de an, fără o relaxare excesivă care ar conduce la ‘un al treilea val’ de contaminări, a indicat o sursă diplomatică.

Potrivit acesteia, liderii au evocat ‘presiunea (cetăţenilor) pentru a se reuni, a se deplasa, a merge la sporturi de iarnă şi a permite sectorului de distribuţie să-şi facă cifra de afaceri’ în această perioadă crucială, şi nevoia de ‘a ţine cont de aceste aspiraţii fără relaxare’.

Trebuie găsit ‘un echilibru’, au insistat cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Emmanuel Macron, conform aceleiaşi surse.

‘Trebuie să învăţăm lecţiile trecutului. Orice relaxare va trebui să fie graduală. Vrem să ţinem sărbătorile de sfârşit de an, dar în siguranţă’, a afirmat pentru presă Charles Michel, preşedintele Consiliului European.

Deşi Bruxellesul cheamă insistent la o coordonare sporită a măsurilor de combatere a pandemiei, eforturile de armonizare a regulilor de carantină sau de recunoaştere reciprocă a testelor de depistare a coronavirusului rămân complicate. ‘Nu am ajuns încă acolo’, a admis o sursă europeană.

Comisia Europeană a recomandat oficial miercuri statelor membre să recurgă la teste antigenice rapide în anumite condiţii pentru a aduce sub control pandemia, dar existenţa a numeroase teste comercializate cu standarde foarte variate necesită stabilirea unor criterii europene ‘de performanţă’, a insistat şefa executivului european.

AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Piața Mihai Viteazu s-a redeschis vineri. A fost închisă de Protecția Consumatorilor Cluj în urma unui control

Publicat

whatsapp image 2025 04 03 at 12.56.31 scaled.jpeg

Piața Agroalimentară Leul din Piața Mihai Viteazu și-a reluat, vineri, activitatea cu programul obișnuit, ca urmare a acordului reprezentanților Comisariarului Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Cluj. Piața fusese închisă joi în urma unui control care a descoperit o serie de nereguli.

”În cursul zilei de ieri, toate magazinele din cadrul pieței au remediat neconformitățile sesizate, iar administratorul pieței a efectuat o intervenție generală de…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Taxa pe stâlp, redusă: Va fi dublă pentru companiile private, față de cele de stat

Publicat

taxa pe stâlp, redusă: va fi dublă pentru companiile private,

Taxa pe stâlp, redusă: 0,5% pentru companiile private și 0,25% pentru cele de stat. Guvernul a adoptat, joi, o Ordonanță de Urgență care modifică reglementările privind impozitul pe construcțiile speciale, cunoscut și sub denumirea de „taxa pe stâlp”.

Potrivit noilor prevederi, taxa se reduce la 0,5% pentru companiile private și la 0,25% pentru companiile de stat, față de nivelul de 1,5% propus anterior.

Măsura a fost luată în urma solicitărilor venite din partea mediului…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

VREMEA până în 5 mai: temperaturi neobișnuite, perioade cu ploi. Prognoza meteo pe 4 săptămâni, de Florii, Paște și 1 Mai

Publicat

vremea până în 5 mai: temperaturi neobișnuite, perioade cu ploi.

Vremea până în 5 mai. Temperaturile vor fi mai coborâte decât de obicei săptămâna viitoare, apoi vor crește la valori mai mari față de normalul perioadei. Acestea vor continua să varieze semnificativ de la o săptămână la alta.

Până în 9 aprilie, temperaturile vor fi de 7-11 grade Celsius, cu minime preponderent negative, mai ales la munte. Sunt anunțate ninsori în jurul datei de 9 aprilie, în centrul țării și la munte, apoi vor fi perioade cu ploi și valori de 11-15…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Sociologul Mircea Comșa, UBB: Cât de „disciplinat” e electoratul partidelor? Analiză în perspectiva alegerilor prezidențiale

Publicat

grafic alegeri.png

O analiză realizată de sociologul Mircea Comșa, publicată pe pagina „Doar un grafic să-ți mai spun”, arată care sunt cei mai “disciplinați” votanți ai partidelor, în perspectiva alegerilor prezidențiale care au loc peste exact o lună, în 4 mai.

În analiza pe care a făcut-o, Mircea Comșa și-a propus să identifice care este ponderea votanților unui partid care intenționează să (nu) voteze cu candidatul susținut de acel partid în competiția electorală…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe