EVENIMENT
Un vaccin candidat împotriva malariei a demonstrat o eficienţă de 77% în cadrul studiilor
Un vaccin candidat împotriva malariei a demonstrat o eficienţă până acum de neegalat de 77% în studiile din Africa, oferind speranţa unei descoperiri majore în lupta împotriva acestei boli care ucide în principal copii, a declarat vineri dezvoltatorul său, Universitatea Oxford, relatează AFP.
Vaccinul, R21/Matrix-M, este primul care atinge obiectivul de eficacitate de 75% stabilit de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), a declarat universitatea, care colaborează cu compania farmaceutică americană Novavax.
Publicate în revista ştiinţifică The Lancet, „aceste noi rezultate oferă mari speranţe cu privire la potenţialul acestui vaccin”, a declarat profesorul Adrian Hill, directorul Institutului Jenner de la Universitatea Oxford, care se află de asemenea la originea vaccinului anti-COVID19 dezvoltat împreună cu AstraZeneca.
Acest ser, care ar putea fi aprobat în termen de doi ani, este sinonim cu speranţa în momentul în care temerile cu privire la rezistenţa malariei la tratament sunt tot mai mari.
Această boală parazitară transmisă de un ţânţar a ucis peste 400.000 de persoane la nivel mondial în 2019, dintre care două treimi copii cu vârsta sub cinci ani. Marea majoritate a cazurilor (94% din cele 229 de milioane de infectări la nivel mondial) şi a deceselor apar în Africa, potrivit OMS.
Potrivit unui studiu de fază II realizat în 2019 în rândul a 450 de copii cu vârste cuprinse între 5 şi 17 luni în Burkina Faso, vaccinul de la Universitatea Oxford a demonstrat o eficacitate de 77% la cei care au primit o doză mare de adjuvant şi de 71% la cei care au primit o doză mai mică.
Nu s-au observat efecte secundare grave. Recrutarea a 4.800 de copii în patru ţări africane a început pentru faza finală a studiilor clinice.
Vaccinul poate fi fabricat la scară largă şi la un cost redus, au subliniat dezvoltatorii săi. Un parteneriat a fost încheiat cu Serum Institute din India (SII), care produce deja vaccinul anti-COVID Oxford/AstraZeneca, pentru „fabricarea a cel puţin 200 de milioane de doze anual în următorii câţiva ani”, a mai spus Adrian Hill. AGERPRES
EVENIMENT
Vineri, 22 noiembrie: Concert de orgă și trompetă la Catedrala Romano Catolică din Alba Iulia. Programul evenimentului
Un concert de orgă și trompetă are loc vineri, 22 noiembrie 2024, de la ora 17.00, la Catedrala Romano-Catolică ,,Sfântul Mihail” din Alba Iulia.
Concertul este susținut de KOVÁCS Szilárd Ferenc, organist și director muzical al Bazilicii din Pécs, Ungaria, profesor de orgă al Facultății de Artă din cadrul Universității Pécs.
Programul concertului
- KOVÁCS Szilárd Ferenc: Intrada (2019)
- KOVÁCS Szilárd…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
22-26 noiembrie: Festivalul Internațional de Șah al României, la Sebeș și Alba Iulia. PROGRAM
La Sebeș și Alba Iulia are loc, în perioada 22 – 26 noiembrie, Festivalul Internațional de șah al României, organizat de Federația Română de Șah, în parteneriat cu Consiliul Județean Alba.
Județul Alba devine astfel locul de întâlnire pentru toți iubitorii șahului. În această perioadă, vor avea loc o serie de turnee de șah, deschise pentru toate categoriile de sportivi.
Campionatul Internațional al României…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Locuitorii din Ighiel, fără apă potabilă din cauza unei avarii la rețeaua de alimentare. Care este durata estimată a întreruperii
Furnizarea apei potabile a fost întreruptă vineri dimineața în localitatea Ighiel din comuna Ighiu, din cauza unei avarii la rețeaua de alimentare cu apă potabilă.
Potrivit operatorului Apa CTTA, durata întreruperii este estimată la circa 8 ore.
„La reluarea furnizării apei potabile, este posibil să apară depășiri ale parametrului turbiditate, în acest caz rugăm clienții să utilizeze apa numai în scopuri…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Claudiu Răcuci: Noua lege a pensiilor trebuie să fie o lege orientată către românul care a muncit onest o viață întreagă! (PE)
Noua lege a pensiilor trebuie să fie o lege orientată către cetățean, către românul care a muncit onest o viață întreagă! Așa prevede unul dintre principiile legii pe care am votat-o anul trecut. Un alt principiu de bază al legii este contributivitatea.
PSD ÎNCALCĂ, FĂRĂ O ANALIZA AMĂNUNȚITĂ, ACESTE PRINCIPII. DE CE?
Cum putem vorbi despre principiul orientării legii către cetățean, atâta vreme cât la data…
Citește mai mult pe Alba24.ro