Connect with us

EVENIMENT

8 Martie- Ziua Femeii: ziua în care sunt sărbătorite femeile din întreaga lume

Publicat

flori

Ziua Internaţională a Femeii a evoluat de la dorinţa femeilor muncitoare de dobândire a unor drepturi la prilej de sărbătorire a feminităţii şi a reprezentantelor sexului frumos, indiferent de religie şi rasă.

Vezi și MESAJE de 8 MARTIE 2021: Cele mai frumoase urări pentru femeile din viața ta. Mamă, iubită sau colege

Apărută într-o vreme a marilor tulburări sociale, Ziua Internaţională a Femeii s-a ales şi cu moştenirea protestului tradiţional şi a activismului politic.

În anii de dinainte de 1910, multe femei din ţările dezvoltate industrial munceau. Slujbele lor, majoritatea în domeniul textilelor şi al serviciilor casnice, erau supuse discriminării sexuale şi erau plătite mult mai slab decât cele ale bărbaţilor.

Au apărut organizaţiile sindicale, iar de aici până la revoltele industriale a fost doar un pas.

În SUA, opresiunea şi discriminarea au făcut ca femeile să devină tot mai implicate în campanii pentru a determina o schimbare. În 1908, 15.000 de femei au protestat la New York, cerând un program de muncă mai scurt, salarii mai bune şi drept de vot.

Un an mai târziu, în urma unei declaraţii a Partidului Socialist din America, prima Zi Naţională a Femeii a fost sărbătorită în Statele Unite ale Americii pe 28 februarie.

Femeile americane au continuat să marcheze această sărbătoare în ultima duminică din februarie până în 1913.

În 1910, Clara Zetkin, lidera organizaţiei femeilor din Partidul Social Democrat din Germania, a adus în discuţie ideea de a stabili o Zi Internaţională a Femeii, o sărbătoare care să fie marcată în aceeaşi zi în toate ţările, în sprijinul luptei femeilor pentru drepturile lor.

Propunerea a fost aprobată în unanimitate.

Astfel, pe 19 martie 1911 a fost sărbătorită prima Zi Internaţională a Femeii, în Austria, Danemarca, Germania şi Elveţia.

Peste un milion de femei şi bărbaţi au participat în această zi la manifestaţii pentru ca femeilor să li se acorde drepturi legate de muncă, dreptul la vot, educaţie şi de a deţine funcţii publice.

La mai puţin de o săptămână, pe 25 martie 1911, a izbucnit un incendiu de la fabrica de textile Triangle Shirtwaist, din New York, în care au murit peste 140 de femei, multe dintre ele fiind imigrante de origine evreiască sau italiană şi având vârste cuprinse între 16 şi 23 de ani.

Acest accident a atras atenţia asupra condiţiilor de muncă şi a dus la îmbunătăţirea legislaţiei americane în domeniu.

Înainte de Primul Război Mondial, în timpul campaniilor pentru pace, rusoaicele au sărbătorit pentru prima dată Ziua Internaţională a Femeii în ultima duminică din februarie 1913.

În acelaşi an, după consultări şi discuţii, Ziua Internaţională a Femeii a fost mutată pe data de 8 martie.

În 1914, femeile din întreaga Europă au manifestat împotriva războiului şi pentru solidaritate între femei.

În 1917, în ultima duminică a lunii februarie, femeile din Rusia au declanşat o grevă pentru „pâine şi pace”, după ce peste două milioane de soldaţi ruşi şi-au pierdut viaţa în timpul războiului.

Această grevă s-a dovedit a fi prima etapă a Revoluţiei bolşevice, iar patru zile mai târziu, ţarul a fost forţat să abdice. Guvernul provizoriu a acordat femeilor dreptul la vot.

Greva a început pe 23 februarie după calendarul iulian, ceea ce reprezintă ziua de 8 martie după calendarul gregorian, care este cel mai răspândit.

În urma Revoluţiei din octombrie 1917, bolşevica Alexandra Kollontai l-a convins pe Lenin să oficializeze Ziua Internaţională a Femeii în Uniunea Sovietică.

De la apariţia ei în cadrul mişcării socialiste, Ziua Internaţională a Femeii a căpătat tot mai multă recunoaştere de la an la an, ajungând să fie sărbătorită în ţările dezvoltate şi cele în curs de dezvoltare deopotrivă.

Astfel, 1975 a fost declarat „Anul Internaţional al Femeii” de Organizaţia Naţiunilor Unite. Începând cu acest an, Ziua Internaţională a Femeilor a fost adoptată de multe guverne.

În Iran, în 1982, femeile au recurs la unul dintre cele mai curajoase gesturi ale existenţei lor: şi-au dat la o parte, întreaga zi, vălul care le acoperea faţa.

În 8 martie se obişnuieşte ca bărbaţii să dăruiască flori şi mici cadouri femeilor din viaţa lor. În 8 martie se transmit femeilor mesaje de 8 martie.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Circulația rutieră pe Autostrada A1, între Sibiu și Boița, REDESCHISĂ. Limită de viteză pentru șoferi

Publicat

circulația rutieră pe autostrada a1, între sibiu și boița, redeschisĂ.

CNAIR a anunțat vineri redeschiderea traficului rutier pe Autostrada A1, între Sibiu și Boița, începând cu ora 13:45. Reamintim faptul că măsura închiderii circulației a fost luată în cursul dimineții, având în vedere avertizarea Cod Roșu de vânt puternic. 

„Redeschidem traficul pe autostrada A1, între Sibiu și Boița începând cu ora 13:45!

Având în vedere ameliorarea situației meteorologice din zonă și…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Diana Șoșoacă (S.O.S. România): Alegerile prezidențiale, lovite de nulitate absolută. Au loc într-o stare de ilegalitate

Publicat

whatsapp image 2024 11 22 at 14.10.20.jpeg

Președintele Partidului S.O.S România, eurodeputatul Diana Iovanovici Șoșoacă, susține că alegerile prezidențiale care vor avea pe 24 noiembrie și 8 decembrie sunt lovite de nulitate absolută și vor avea loc într-o stare de ilegalitate.

Diana Șoșoacă a făcut această afirmație în cadrul podcastului Test de sinceritate de pe Cluj24 realizat de Vasile Măgrădean, unde a explicat că a constestat decizia CCR prin care i s-a interzis candidatura la Președinția…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO: România va intra în spațiul Schengen terestru, din 1 ianuarie 2025. Anunțul lui Ciolacu de la Budapesta

Publicat

video: românia va intra în spațiul schengen terestru, din 1

România și Bulgaria vor intra în spațiul Schengen terestru din 1 ianuarie 2025. Miniștrii celor două țări au ajuns vineri la un acord informal cu omologul austriac, în discuții care au avut loc la Budapesta. Decizia oficială a Consiliului UE urmează să fie anunțată în luna decembrie.

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat vineri că după 13 ani, România va reuși o aderare completă la Schengen la 1 ianuarie 2025….

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Paradă militară la Alba Iulia, de 1 Decembrie, Ziua Națională a României: Peste 1000 de militari, avioane F16 și blindate

Publicat

paradă militară la alba iulia, de 1 decembrie, ziua națională

Peste 1000 de militari, trupe terestre, vor defila pe Bulevardul 1 Decembrie 1918, la Alba Iulia cu ocazia Zilei de 1 Decembrie, Ziua Națională a României. 

De la ora 14.00, duminică, 1 decembrie, la Alba Iulia va avea loc clasica defilare militară. Este probabil cel mai așteptat moment al serbării de 1 Decembrie, în Capitala Marii Uniri. 

Reprezentații Primăriei Alba Iulia, a Consiliului Județean Alba și ai Prefecturii…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe