ACTUALITATE
Pesta porcină în 246 de localităţi. Despăgubiri de peste 403,380 milioane lei, acordate până în prezent
Numărul localităţilor în care evoluează Pesta Porcină Africană (PPA) a scăzut la 246 faţă de raportarea de la finalul lunii ianuarie, când de înregistrau 267 de localităţi, arată datele Autorităţii Naţionale, Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), transmise, joi, AGERPRES.
Potrivit sursei citate, şi numărul focarelor de PPA a scăzut la 552 (dintre care şase în exploataţii comerciale şi două în exploataţii de tip A) iar numărul judeţelor în care este prezentă boala este de 24, de asemenea în scădere faţă de ianuarie. În alte 12 judeţe au fost diagnosticate doar cazuri la mistreţi.
Datele centralizate de ANSVSA relevă faptul că, de la prima semnalare a prezenţei virusului PPA în România, pe data de 31 iulie 2017 şi până în prezent, au fost eliminaţi 577.212 porci afectaţi de boală şi au fost diagnosticate 2.942 de cazuri la mistreţi. În total au fost stinse 2.436 de focare.
La ora actuală, focare active de PPA şi cazuri la mistreţi sunt în judeţele: Satu-Mare (185 de cazuri la mistreţi), Bihor (opt focare în gospodăriile populaţiei şi 227 de cazuri la mistreţi), Sălaj (cinci focare în gospodăriile populaţiei şi 118 de cazuri la mistreţi), Tulcea (şase focare în gospodăriile populaţiei şi 179 de cazuri la mistreţi), Brăila (trei focare, dintre care unul într-o exploataţie comercială, şi 25 de cazuri la mistreţi), Constanţa (42 de cazuri la mistreţi), Ialomiţa (170 de cazuri la mistreţi), Galaţi (nouă focare în gospodăriile populaţiei şi 43 de cazuri la mistreţi), Ilfov (şase focare şi 171 de cazuri la mistreţi), Călăraşi (127 cazuri la mistreţi) şi Buzău (cinci focare în gospodăriile populaţiei şi 49 de cazuri la mistreţi.
De asemenea, în judeţul Giurgiu sunt 85 focare (un focar într-o exploataţie comercială) şi 306 de cazuri la mistreţi, în judeţul Teleorman – 200 de focare în gospodăriile populaţiei şi 539 de cazuri la mistreţi, judeţul Argeş – două focare în exploataţii comerciale şi 36 de cazuri la mistreţi, judeţul Olt – 72 de focare (dintre care un focar într-o exploataţie comercială) şi opt cazuri la mistreţi, judeţul Dâmboviţa – 15 focare (dintre care un focar în exploataţii comerciale şi un focar într-o exploataţie de tip A) şi 83 de cazuri la mistreţi, judeţul Bistriţa-Năsăud – patru cazuri la mistreţi, judeţul Botoşani – 101 cazuri la mistreţi, judeţul Dolj – 40 de focare în gospodăriile populaţiei şi 56 de cazuri la mistreţi, judeţul Maramureş – şase focare în gospodăriile populaţiei şi 39 de cazuri la mistreţi, judeţul Prahova – şase focare în gospodării şi 89 de cazuri la mistreţi, judeţul Iaşi – şase focare în gospodăriile populaţiei şi 29 cazuri la mistreţi.
Conform ANSVSA, focare se mai înregistrează în judeţele Vrancea – opt focare în gospodăria populaţiei şi 39 de cazuri la mistreţi, Arad (59 de cazuri la mistreţi), Vaslui (trei focare, dintre care unul într-o exploataţie de tip A, şi opt cazuri la mistreţi), Gorj (48 de focare în gospodării şi 85 de cazuri la mistreţi), Vâlcea (10 focare în gospodăriile populaţiei şi 59 de cazuri la mistreţi), Sibiu (patru focare în gospodăriile populaţiei şi 17 cazuri la mistreţi), Covasna (un focar în gospodăria populaţiei şi nouă cazuri la mistreţi), Braşov (un focar în gospodăria populaţiei şi 11 cazuri la mistreţi), Alba (patru cazuri la mistreţi), Mureş (cinci cazuri la mistreţi), Bacău (trei focare în gospodăriile populaţiei şi 11 cazuri la mistreţi), Mehedinţi (trei cazuri la mistreţi) şi Harghita (două cazuri la mistreţi).
Până la data de 6 februarie 2020 au fost despăgubiţi 14.803 de proprietari, valoarea totală a plăţilor fiind de peste 403,380 milioane de lei.
Prezenţa virusului PPA în România a fost semnalată pentru prima oară pe 31 iulie 2017, în judeţul Satu-Mare.
„Evoluţia bolii este în permanentă monitorizată, prin examene clinice şi de laborator, iar zilnic se analizează situaţia existentă, se aplică măsuri şi se întreprind acţiuni în funcţie de circumstanţe. (…) Acţiunile autorităţilor sunt conjugate şi întreprinse pentru a gestiona eficient focarele de boală, pentru a le lichida cât mai rapid şi pentru a împiedica răspândirea bolii. Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar sau DSVSA judeţeană. Pentru a împiedica răspândirea bolii, toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condiţiile prevăzute de legislaţie”, precizează ANSVSA.
Autoritatea subliniază că Pesta Porcină Africană nu afectează oamenii, acest virus având, însă, impact la nivel economic şi social. AGERPRES
…
Citește mai mult pe Botosani24.ro
Citește mai mult pe Botosani24.ro
ACTUALITATE
F.C. Botoșani – CFR Cluj: 1-1. Egal spectaculos pe municipalul din Botoșani, în debutul anului 2025
Citește mai mult pe Botosani24.ro
Citește mai mult pe Botosani24.ro